Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rõõmus sõnakuulelikkus

Kolmapäev, 14. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 14:15-26

Tõotus Püha Vaimu tuleku kohta
15Kui te armastate mind, siis pidage mu käske!
16Ja ma palun Isa ja ta annab teile teise Lohutaja, et tema oleks teiega igavesti:
17Tõe Vaimu, keda maailm ei saa võtta vastu, sest ta ei näe teda ega tunne teda ära. Teie tunnete tema ära, sest ta jääb teie juurde ja on teie sees.
18Ma ei jäta teid orbudeks, ma tulen teie juurde.
19Veel pisut aega, ja maailm ei näe mind enam, aga teie näete mind, sest mina elan ja ka teie peate elama.
20Sel päeval te tunnete ära, et mina olen oma Isas ja teie minus ja mina teis.
21Kellel on minu käsud ja kes neid peab, see ongi see, kes armastab mind. Aga kes armastab mind, seda armastab mu Isa, ja mina armastan teda ning näitan talle ennast.”
22Talle ütles Juudas, mitte Iskariot: „Issand, mis see on, et sa näitad ennast ainult meile ja mitte maailmale?”
23Jeesus vastas talle: „Kui keegi armastab mind, küll ta peab minu sõna, ja minu Isa armastab teda ja me tuleme ja teeme eluaseme tema juurde.
24Kes mind ei armasta, ei pea mu sõnu. Ja sõna, mida te kuulete, ei ole minu, vaid Isa sõna, kes minu on saatnud.
25Seda ma olen teile rääkinud teie juures viibides.
26Aga Lohutaja, Püha Vaim, kelle Isa saadab minu nimel, tema õpetab teile kõik ja tuletab teile meelde kõik, mida mina teile olen öelnud.

“Issand, tule oma Vaimuga mulle appi, et võiksin kogeda seda rahu, mida maailm ei saa mulle anda!”

Tänapäeval on mitmeid, kes rõhutavad “armastust” risitusu tuumana, mõnikord isegi tähelepanu pööramise arvelt Jeesuse antud korraldustele. Jeesus ütleb, et need kaks on lahutamatud (s 15, 21,23). Kui keegi soovib omada suhet Temaga, on selle suhte põhiteljeks tõesti armastus ja pühendumine - ometi vaid see, et igatsed täita Jeesuse korraldusi, kinnitab su armastuse ehtsust.

Siis tulevad nii Isa kui Poeg ning teevad oma eluaseme sinu juurde (s 23) - milline imeline privileeg see on!

Jeesus teadis väga hästi kui suur väljakutse ning kui raske on kuuletumine. Ta teadis ka seda, et jüngrid olid ärevuses tuleviku pärast, sest Ta oli neile teatanud oma peatsest lahkumisest ( s 19) ning nad võisid kogeda, nagu hülgaks Ta nad. Sellepärast tahab Jeesus neid julgustada kinnitades, et tegelikult ei lahku Ta neist mitte iialgi, vaid on oma Vaimu läbi kogu aeg nende juures. Siinkohal võime seda ütlemist paremini mõista, kui vaatame erinevaid tõlkeid sõna “Vaim” kohta (s 16, 26).

Püha Vaim võib olla advokaat (või nõuandja) - see, kes seisab ja kõneleb uskliku eest, tema kasuks (vt ka Rm 8:26-27); abiline - see, kes aitab konkreetsete ülesannetega toime tulla, andes Jumala rahva liikmetele võime elada Jumalale meelepäraselt ning olla tunnistajad Temast; lohutaja - see kes toestab ja annab eriliselt jõudu raskustes ja suures hädas, aga ka hiljem.

Läbi Püha Vaimu on Jeesus kogu aeg oma järgijatega. Ja see tähendab, et meie oleme oluliselt paremas olukorras kui olid tema jüngrid Jeesuse maapealse elu ajal! Tema õpetab meid ning annab võime kuulutada evangeeliumi kogu maailmas - sügava teoloogilise tajumisvõimega  - selle kohta, et Poeg on Isas ning meie oleme Pojas ja Tema on meis (s 20) ning nii võime kuuluda Jeesuse kõige lähedasemasse osadusringi. Ja sealt voolab meile rahu (s 27), kui armastuses täidame Tema korraldusi.

 
Täna Jumalat iga tõotuse eest, tänases piiblitekstis. Palveta, et Ta oma Vaimu läbi võiks pehmendada su südant nii, et teed rõõmuga Tema tahtmist täna.

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge