Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pidulik leping

Kolmapäev, 13. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 24:1-18

Leping kinnitatakse
1Ja ta ütles Moosesele: „Astuge üles Issanda juurde, sina ise, Aaron, Naadab, Abihu ja seitsekümmend Iisraeli vanemaist, ja kummardage eemalt!
2Mooses üksi liginegu Issandale, teised aga ei tohi lähedale tulla ja rahvas ei tohi minna üles koos temaga!”
3Ja Mooses tuli ning jutustas rahvale kõigist Issanda sõnadest ja kõigist seadlustest. Ja kogu rahvas vastas ühehäälselt, öeldes: „Me tahame teha iga sõna järgi, mis Issand on rääkinud!”
4Ja Mooses kirjutas üles kõik Issanda sõnad. Ja ta tõusis hommikul vara ning püstitas mäe alla altari ja kaksteist sammast vastavalt Iisraeli kaheteistkümnele suguharule.
5Ja ta läkitas Iisraeli laste noori mehi ohverdama põletusohvreid ja tapma härjavärsse tänuohvriks Issandale.
6Ja Mooses võttis poole verest ning pani kausikestesse, aga teise poole verest ta piserdas altarile.
7Siis ta võttis seaduseraamatu ja luges rahva kuuldes. Ja nad ütlesid: „Kõik, mida Issand on käskinud, me teeme ja võtame kuulda!”
8Ja Mooses võttis verd ning piserdas rahva peale, öeldes: „Vaata, see on selle lepingu veri, mille Issand teiega on teinud kõigi nende sõnade põhjal!”
9Seejärel Mooses, Aaron, Naadab, Abihu ja seitsekümmend Iisraeli vanemaist läksid üles,
10ja nad nägid Iisraeli Jumalat: tema jalge all oli nagu safiiridest tehtud põrand - otsekui taevas ise oma selguses.
11Aga ta ei tõstnud oma kätt Iisraeli laste ülemate vastu, vaid need võisid Jumalat vaadata ning süüa ja juua.
Mooses Siinai mäel
12Ja Issand ütles Moosesele: „Tule üles minu juurde mäele ja ole siin, siis ma annan sulle kivilauad ning Seaduse ja käsud, mis ma olen kirjutanud neile õpetuseks!”
13Ja Mooses läks teele koos oma teenri Joosuaga; ja Mooses läks üles Jumala mäele.
14Aga vanemaile ta ütles: „Jääge teie siia, kuni me tuleme tagasi teie juurde! Ja vaata, Aaron ja Huur on teie juures. Kellel on mingi põhjus, mingu nende juurde!”
15Ja Mooses läks mäele ning pilv kattis mäe.
16Ja Issanda auhiilgus laskus Siinai mäele ja pilv kattis seda kuus päeva; seitsmendal päeval hüüdis ta pilve seest Moosest.
17Ja Issanda auhiilguse ilmutus oli Iisraeli laste silmis otsekui hävitav tuli mäetipus.
18Mooses läks pilve keskele ning tõusis üles mäele. Ja Mooses oli mäe peal nelikümmend päeva ja nelikümmend ööd.

Meenuta mõnd pidulikku sööamaega, millest tõesti rõõmu tundsid. Seesama tunne sobib hästi ka tänase teksti taustaks.

„Me tahame teha iga sõna järgi, mis Issand  on rääkinud!…..Kõik, mida Issand on käskinud, me teeme ja võtame kuulda!” (s 3, 7).

Kui see lugu lõpekski siin! Mis oleks veel parem lõpp, kui see kus rahvas kahekordselt tõotab teha kõike just nii nagu Jumal on käskinud, kus Jumala altarile tuuakse arvukalt ohvreid, nii, et kõik Iisraeli 12 suguharu on esindatud; kus Mooses loeb rahvale Seaduseraamatut (Lepinguraamatut) ning  leping saab veelkord kinnitatud ning Jumala au saab nähtavaks Moosesele ja rahva juhtidele! Ja viimane pilt oleks Moosesest, kes on mäe peal pilve sees, oodates Jumalalt käsulaudu, mida Jumal on kirjutanud, ning rahvas all näeb Issanda au otsekui hävitavat tuld.

See oleks pilt õnnelikust ühekssaamisest; kogukond on saanud kokku oma Jumalaga ning leping kinnitatakse mõlema poole poolt. 

Kahjuks nii see lugu ei lõpe, nagu teame. Juba enne kui Mooses mäelt alla jõuab, on rahvas hakanud mässama, ning teinud enesele kuldvasika. Mäss kestab edasi, ning Jumal mõistab karmilt kohut - aga see ei ole enam tänase teksti lugu.

Meie ellu antakse hetki, kus tohime viibid pühaduse keskel. Me kummardame ja ülistame Jumalat, kes armastab meid ning kes on meid kutsunud “astuma üles Issanda juurde” (s 1), ning meile on antud võimalus siseneda Tema ligiolusse. Me teeme kõik, mida Issand meil käsib teha. Me võime mediteerida Tema üle, kes ütles “Vaata, ma tulen….tegema sinu tahtmist, oh Jumal!…..Vaata, ma tulen tegema sinu tahtmist!”  (Hb 10:7.9); Tema üle, kes ise sai ohvritalleks, et meie võiksime saada pühaks. Me hoiame oma käes vana ja uue lepingu sõnumit; sõnu, mis iial ei hävi ega kao. Ja kõige selle keskel me ootame kogu igatsusega Kristuse ilmumist, seda, et saaksime vaadata Teda palgest palgesse ning Tema au ei varjuta siis enam pilved. Milline saab se kohtumine olema ja mida meie silmad näevad (s 10)?

 
Tuleta meelde, et ka käsuseadus oli Jumala helde and Jumala (pühale) rahvale. See oli veel üks Jumala armastuse väljendus, ning seega igati väärt pidulikku tähistamist. Täna täna sina Jumalat kõige selle eest, mida Tema sulle on selgitanud ja palu, et võiksid tõesti kõiges teha Tema tahtmist.

Selle kommentaari autor: Julie Woods