Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mitte omapead, vaid Jumala projekti järgi

Laupäev, 16. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 27:1-21

Põletusohvrialtar
1Tee akaatsiapuust altar, viis küünart pikk ja viis küünart lai; altar olgu neljanurgeline ja kolm küünart kõrge!
2Tee selle neljale nurgale sarved; sarved olgu sellega ühest tükist ja karda see vasega!
3Tee selle juurde kuuluvad nõud tuha koristamiseks, labidad, piserdusnõud, hargid ja sütepannid; kõik selle riistad tee vasest!
4Tee sellele võrestik, võrgukujuline töö vasest; tee võrgule neli vaskrõngast nelja nurga külge!
5Pane see allapoole altari äärt, et võrk ulatuks altpoolt vaadates poole altarini!
6Tee altarile kandekangid, akaatsiapuust kangid, ja karda need vasega!
7Kangid pistetagu rõngastesse; kangid olgu kummalgi pool altarit, kui seda kantakse!
8Tee see laudadest õõnsakujulisena; nõnda nagu sulle mäel näidati, nõnda tehtagu see!
Õu
9Tee elamule õu: lõunakaares olgu õuel eesriided korrutatud linasest lõimest, saja küünra pikkuses ühe külje jaoks;
10ja selle kakskümmend sammast ja kakskümmend vaskjalga; sammaste haagid ja põrgad olgu hõbedast!
11Nõndasamuti olgu ka põhjapoolses pikemas küljes eesriideid saja küünra pikkuses, ja nende tarvis kakskümmend sammast ja kakskümmend vaskjalga; sammaste haagid ja põrgad olgu hõbedast!
12Ja vastavalt õue laiusele, läänepoolses küljes, olgu viiskümmend küünart eesriideid, nende kümme sammast ja kümme jalga!
13Õue laius esiküljes, ida pool, olgu viiskümmend küünart!
14Seal olgu ühel pool viisteist küünart eesriideid, nende kolm sammast ja kolm jalga,
15samuti olgu teisel pool viisteist küünart eesriideid, nende kolm sammast ja kolm jalga!
16Õueväraval olgu kahekümneküünrane kate sinisest, purpurpunasest ja helepunasest lõngast ning korrutatud linasest lõimest kunstipäraselt kootud; sellel olgu neli sammast ja neli jalga!
17Kõigil sambail ümber õue olgu hõbedast põrgad, samuti hõbedast haagid, aga vasest jalad!
18Õue pikkus olgu sada küünart ja laius mõlemalt poolt viiskümmend küünart; eesriie olgu viis küünart kõrge, korrutatud linasest lõimest; ja jalad olgu vasest!
19Kõik elamu riistad kõigeks selle teenistuseks, kõik vaiad ja kõik õue vaiad olgu vasest!
Korraldus lampide süütamiseks
20Ja sina käsi Iisraeli lapsi, et nad tooksid sulle valgustuse jaoks puhast tambitud oliiviõli, lampide alaliseks ülesseadmiseks.
21Kogudusetelgis, väljaspool eesriiet, mis on tunnistuslaeka ees, peab Aaron oma poegadega seda korraldama Issanda ees õhtust hommikuni. See olgu igaveseks seadluseks Iisraeli laste tulevastele põlvedele!

Kas sinu elus on olnud ettevõtmisi, mida oled teinud Jumala juhiste järgi? Mida tundsid siis?

Jumal jätkab juhiste andmist selle kohta, kuidas tuleb valmistada ja sisustada kogudusetelk. Peatükis on kolm osa. Esimeses osas on juhised altari valmistamiseks, teises nõuded kogudusetelgi territooriumi ümbritseva “piirdetara” kohta ja kolmandas korraldus lampide süütamiseks.

Et Iisraeli rahvas ei olnud sel perioodil paikne, vaid rändas palju aastaid ühest paigast teise, pidi Jumala teenimiseks mõeldud “hoone” olema kergesti lahtivõetav ja kaasaskantav nagu kõik muugi, mis neil oli. Jumal andis praktilised juhised, kuidas seda kõike teha. Tegemist on tänapäeva mõistes projektiga, kus on antud rajatava täpne suurus, kuju ja valmistamisviis. Küünra pikkus on tõenäoliselt 45 cm.

Tähtsaim aga on salmis 8: siin näeme, kust võttis Mooses oma ideed kõige vajaliku valmistamiseks. Ta ei tegutsenud omapead, vaid “nõnda nagu _____________________________, nõnda tehtagu see.” 

Tänapäeval nimetatakse ideede saamist inspiratsiooniks. See võib tulla mitmel viisil. Sageli tuleb lihtsalt hea mõte või idee. Aga kristlane võib saada ka nägemuse või ilmutuse Jumalalt, eriti kui ta on kutsutud täitma tähtsaid ülesandeid Jumala riigis, nii nagu oli lugu Moosesega. Teeme targasti, kui otsime nõu ja tarkust Jumalalt igas asjas – ka neis, mis võivad meile tunduda pisiasjadena. Jumalal on rikkalikult tarkust ja häid nõuandeid – Ta on kõige hea allikas (vt Jk 1:17). Inspiratsiooni ehk juhiste saamiseks tuleb olla koos Jumalaga kahekesi oma palvepaigas, nagu Mooses oli mäel.

 
Me ei ole lakanud palvetamast, et teid täidetaks Tema tahtmise tundmisega kogu tarkuses ja vaimulikus mõistmises… Kl 1:9

Selle kommentaari autor: Aare Kimmel