Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uuendatud leping

Reede, 29. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 34:10-28

Leping uuendatakse
10Ja tema vastas: „Vaata, ma teen lepingu; ma teen kogu su rahva ees imetegusid, milliseid ei ole tehtud ühelgi maal ega ühegi rahva juures. Kogu see rahvas, kelle keskel sa oled, saab näha Issanda tegu, ja kui hirmuäratav on see, mis ma sulle teen.
11Pane tähele, mida ma täna käsin sind teha! Vaata, ma ajan su eest ära emorlased, kaananlased, hetid, perislased, hiivlased ja jebuuslased.
12Hoia, et sa ei tee lepingut selle maa elanikega, kuhu sa tuled, et nad ei saaks püüdepaelaks teie keskel,
13vaid lammutage nende altarid, purustage sambad ja raiuge maha viljakustulbad,
14sest sa ei tohi kummardada teist jumalat, sellepärast et Issanda nimeks on „Püha viha”! Ta on püha vihaga Jumal.
15Sellepärast ära tee lepingut maa elanikega, sest need käivad hoora viisil oma jumalate järel, ohverdavad oma jumalatele ja kutsuvad sindki sööma nende ohvreist!
16Ja kui sa oma poegadele võtad naisi nende tütreist ja nende tütred käivad hoora viisil oma jumalate järel, siis nad mõjustavad ka sinu poegi käima hoora viisil nende jumalate järel.
17Sa ei tohi enesele teha valatud jumalaid!
18Pea hapnemata leibade püha: seitse päeva söö hapnemata leiba, nõnda nagu ma sind olen käskinud, määratud ajal aabibikuus, sest aabibikuus tulid sa Egiptusest välja!
19Kõik, kes avavad emakoja, on minu päralt; samuti kõik su isased kariloomad, veiste ja lammaste esmikud.
20Aga eesli esmik lunasta ühe tallega; kui sa ei lunasta, siis murra tal kael! Lunasta kõik oma esmasündinud pojad! Ja tühje käsi ei tohi tulla mu palge ette!
21Kuus päeva tee tööd, aga seitsmendal päeval puhka! Ka künni- ja lõikusajal pea puhkust!
22Pea nädalatepüha, kui lõikad uudsenisu, ja vilja kokkupanemise püha aasta lõpus!
23Kolm korda aastas peab kogu su meessugu tulema Issanda, Iisraeli Jumala palge ette!
24Jah, ma ajan rahvad ära sinu eest ja laiendan su maa-ala, ja ükski ei himusta su maad, kui sa lähed, et tulla kolm korda aastas Issanda, oma Jumala palge ette.
25Sa ei tohi ohverdada mu tapaohvri verd haput leiba süües, ja paasapüha tapaohver ei tohi seista üle öö hommikuni!
26Parim osa oma põllu uudseviljast vii Issanda, oma Jumala kotta! Ära keeda kitsetalle ta ema piimas!”
27Ja Issand ütles Moosesele: „Kirjuta enesele üles need sõnad, sest nende sõnade põhjal annan ma seaduse sinule ja Iisraelile!”
28Ja ta oli seal Issanda juures nelikümmend päeva ja nelikümmend ööd leiba söömata ja vett joomata, ja ta kirjutas laudade peale seaduse sõnad, need kümme käsusõna.

Millal sa viimati uuendasid oma lepingut Jumalaga? Kuidas sa seda tegid?

Mooses oli mäel taas nelikümmend päeva ja ööd. Esimese lepingu olid Iisraeli lapsed murdnud kuldvasika valmistamisega. Nüüd andis Jumal lepingu uuesti.

Pöörakem tähelepanu salmidele 13-17. Neis esitatud nõuded olid peamised, mille vastu rahvas oli eksinud. Rikuti esimest ja peamist käsku – pidada Jumalat pühaks (vt 20:2-6). Ainus koht Piiblis, kus Jumal nimetab end nimega Püha viha, on just seoses ebajumalatega (s 14). Koos uuendatud lepinguga andis Ta rahvale lubadused, mida varem ei olnud. Jumal tõotas:

- teha imetegusid, mida ei ole tehtud ühelgi maal;

- anda neid näha kõigile rahvaile, kelle keskel nad elavad;

- ajada ära paljud rahvad nende eest, laiendades oma rahva maa-ala;

- kaitsta nende maad, kui nad kolm korda aastas kogunevad pühiks Jumala ette. 

Mooses sai korralduse kõik kuuldu üles kirjutada, samuti kui esimesel korral (vt 24:3-4). Mõlemad osad kokku moodustasid tervikliku käsuseaduse. Nagu teada, täiendas Jumal seda hiljem veelgi. Uuendatud leping aga ei vajanud enam kinnitamist rahva poolt, nagu see oli olnud esimese lepingu puhul. Iisraeli vastuvõtmisega tuli Mooses uuesti lepingu alla tagasi ja see muutus jälle maksvaks.

Ühtlasi kordas Jumal mitmeid käske ja seadusi, mis olid esitatud esimesel korral: hapnemata leibade püha, esmasündinute seadus, sabat, kolm kogunemispüha aastas, samuti mitmed korraldused ohvrite kohta. See oli tõendiks, et uus leping ei tühistanud vana lepingut, vaid taaskehtestas selle.

 
Ka siis, kui meie oma sõnast taganeme, jääb Jumal alati oma sõnale ustavaks – Ta ei või ennast salata.

Selle kommentaari autor: Uudo Veevo