Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Perele ja sulastele

Esmaspäev, 9. Juuli 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 4:43-54

Jeesus tervendab kuninga ametimehe poja
43Aga kahe päeva möödudes rändas Jeesus sealt edasi Galileasse.
44Jeesus ise ju tunnistas, et „prohvetist ei peeta lugu ta oma kodukohas”.
45Ometi, kui ta nüüd tuli Galileasse, võtsid galilealased tema hästi vastu, sest nad olid näinud, mida kõike ta oli teinud pühade ajal Jeruusalemmas; nemadki olid ju käinud nendel pühadel.
46Nii tuli Jeesus taas Galilea Kaanasse, kus ta oli muutnud vee veiniks. Ja seal oli üks kuninga ametimees, kelle poeg oli Kapernaumas haige.
47Kui ta kuulis, et Jeesus on tulnud Juudamaalt Galileasse, läks ta tema juurde ja palus, et Jeesus tuleks alla ja teeks terveks tema poja, sest see oli suremas.
48Siis Jeesus ütles talle: „Te usute mind ainult siis, kui näete tunnustähti ja imetegusid.”
49Ametimees ütles talle: „Issand, tule alla, enne kui mu laps sureb!”
50Jeesus ütles talle: „Mine, sinu poeg elab!” Ja inimene uskus sõna, mis Jeesus talle ütles, ning läks.
51Aga juba koduteel tulid ta sulased talle vastu teatega, et ta laps elab.
52Siis ta päris neilt tundi, mil pojal hakkas kergem. Nad ütlesid talle: „Eile päeval kella ühe ajal lahkus temast palavik.”
53Nüüd märkas isa, et see oli juhtunud täpselt sel ajal, mil Jeesus oli talle öelnud: „Sinu poeg elab!” Ja tema uskus, samuti kogu ta pere.
54Selle teise tunnustähe tegi Jeesus pärast Juudamaalt Galileasse tulekut.

Kas oled kunagi tulnud Jeesuse juurde sügava vajadusega, kuid siis kogenud, et Ta ei vasta selisel viisil nagu ootasid?

Näeme, et  kuninga ametnik vesteldes Jeesusega läbib tähelepanuväärse ja kolmetasandilise usu kasvamise. Alguses on tal vaid usk, et Jeesus on imetegija (s 47). Johannes ütleb mujal, et galilealased tervitasid Jeesust endi keskel, sest nad olid näinud “mida kõike ta oli teinud pühade ajal Jeruusalemmas” (s 45). Ilmselt oli too ametnik galilelaste käest (või kaudu) kuulda saanud Jeesuse võimest imesid teha, ning selles teadmises läheneb ta nüüd ka Jeesusele. Ta soovib, et Jeesus tuleks Kapernauma ning tervendaks tema poja, kes oli tõsiselt haige.

Jeesus aga esitab talle väljakutse liikuda edasi usult, mis on rajatud vaid imede nägemisse või, mis nõuab Jeesuse füüsilist kohalolekut. Ametniku palve salmides 47 ja 49 osutab, et ta soovis Jeesuse isiklikku kohaletulekut ( seda võibolla ka sellepärast, et tol ajal tavatsesid imetegijad haigetega toimetada otsekohtumise teel), kuid Jeesus annab mõista, et selline teguviis ei ole vajalik (s 50). 

Ametnik vastab Jeesuse väljakutsele Jeesuse poolt antud sõna usaldamisega. Ilmselt ei ole nüüdki veel tegu päästva usuga Johannese mõistes, kuid vähemalt näitab mees, et ta usaldab Jeesuse sõna. 

Viimaks koduteel (ja ilma Jeesuseta) saab mehe usk austatud ja kinnitatud, kui tema sulane toob talle häid uudiseid poja paranemisest. Peale järelepäriist mõistab too ametnik aga selgelt (saab aru) , et paranemine toimuski just sellel hetkel kui Jeesus talle ütles, et tema poeg jääb elama (s 52,53). Nii saab tema äsja-tekkinud usk kinnitatud ning nüüd on see muutunud talle ja ta perele päästvaks usuks Jeesusesse. (s 53).

Kuninga ametnik on näide inimeest, kes algselt usub Jeesusesse Tema tunnustegude tõttu, kuid on võimeline kasvama oma usus edasi palju kindlamale tasandile - kus imedel on vähem osatähtsust ning põhialuseks on Jessuse elu-andev sõna.

 
Issand Jeesus, aita mul täna usaldada sind - isegi olukordades kus vastad mulle hoopis teisiti kui olen lootnud!

Selle kommentaari autor: Cornelis Bennema