Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõeline meeleparandus

Teisipäev, 19. Veebruar 2019

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ho 3:1-5

Issand armastab oma truudusetut rahvast
1Ja Issand ütles mulle: „Mine veel kord ja armasta naist, keda armuke armastab ja kes on abielurikkuja, nagu Issand armastab Iisraeli lapsi, kuigi need pöörduvad teiste jumalate poole ja armastavad rosinakakkusid!”
2Siis ma kauplesin tema enesele viieteistkümne hõbeseekli ning kahe ja poole tündri otrade eest,
3ja ma ütlesin temale: „Sa pead jääma mu juurde kauaks ajaks; sa ei tohi teha hooratööd ega kuuluda teisele mehele, ja minagi ei tule su juurde!
4Sest Iisraeli lapsed jäävad kauaks ajaks kuningata ja vürstita, ohvrita ja sambata, õlarüüta ja teeraviteta.
5Seejärel Iisraeli lapsed pöörduvad ja otsivad Issandat, oma Jumalat, ja Taavetit, oma kuningat; nad tulevad värisedes Issanda ja tema headuse juurde viimseil päevil.”

Alusta täna “Meie Isa” palvega.

Kulukas truudusetus.

Hoosea lugu on nii inimlik ja südantlõhestav. Aga olukord läheb hullemaks. Gomer on Hoosea teise mehe pärast maha jätnud (s 1-3). Hoosea pidi oma naist otsides leidma tolle elamas teise mehega - valu mida ta tundis, võis olla kohutav. “Siis ma kauplesin tema enesele,” ütleb ta - ta pidi naise endale tagasi ostma. Hind, mida prohvet maksis võrdus hinnaga, mille 2. Moosese raamat sätetstab orja hinnaks. See oli siis nüüd Hoosea naine - millise kohutava kaose tekitab truudusetus!

Armasta uuesti

Aga Jumal ütleb Hooseale: “„Mine veel kord ja armasta naist,” Kuidas ta võis?! Armastada Gomerit peale kõike, mida too oli talle teinud, peale kõiki valesid, petmist ja haavamist, peale lapsi, kes vaid nime poolest olid tema omad - selleks, et armastada Gomerit uuesti, pidi Hoosea olema üliinimene, kangelane. Aga just selles on asja tuum: sest Hoosea armastus Gomeri vastu pidi maailmale olema kirjeldus Jumala armastusest.

See, mida Hoosea Gomerilt ootas, on sama, mida Jumal ootab oma rahvalt. Hoosea ei osta Gomerit tagasi selleks, et saada endale ori või sulane  - ta tahab tagasi saada oma naist. Ta tahab armastava, kirgliku, pühendunud abielu taastamist. Ja sedasama tahab Jumal oma rahvalt - mitte üksnes sõnakuulelikkust reeglitele ja käsuseadusele, mitte sulaseid ja orje, kes teevad Tema tahtmist, vaid tõelist, ehtsat lepitust. Jumal tahab tõelist meeleparandust, ning tõelises meeleparanduses taastatakse lähedane armastuse osadus (s 5).

 
Kas sina tahad Jumalat? Või on keegi teine võtnud endale su südame?

Selle kommentaari autor: Angus Moyes