Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uskmatu enamus

Neljapäev, 4. Mai 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 8:1-22

Prohveti poja tähenduslik nimi
1Ja Issand ütles mulle: "Võta enesele suur tahvel ja kirjuta selle peale tavalise krihvliga: Maher-Saalal, Haas-Bas!
2Ja ma võtan endale usaldusväärsed tunnistajad, preester Uurija ja Jeberekja poja Sakarja."
3Siis ma läksin prohveti naise juurde, ja tema jäi lapseootele ning tõi poja ilmale. Ja Issand ütles mulle: "Pane temale nimeks Maher-Saalal, Haas-Bas!
4Sest enne kui poiss oskab hüüda isa ja ema, viiakse Damaskuse varandus ja Samaaria saak Assuri kuninga ette."5Ja Issand rääkis minuga veelgi, öeldes:
6"Sellepärast et see rahvas põlgab Siiloahi hiljukesi voolavaid vesi ning pelgab Retsinit ja Remalja poega,
7vaata, sellepärast lasebki Issand tulla nende peale Frati jõe võimsad ja suured veed - Assuri kuninga ja kogu ta hiilguse -, mis tõuseb välja kõigist lammidest ja voolab üle kõigist kallastest,
8tungib Juudasse, tulvab ja ujutab üle, kuni see ulatub kaelani. Ja tema tiibade sirutus täidab su maa kogu selle laiuses, Immaanuel."
9Möllake, rahvad, ja värisege, ja kuulge, kõik kauged maad: Varustuge sõjaks ja värisege! Varustuge sõjaks ja värisege!
10Pidage nõu, aga see läheb tühja, kõnelge sõna, aga see ei täitu, sest Jumal on meiega!
Ainult Issandat tuleb karta
11Sest nõnda rääkis minuga Issand, kui ta käsi haaras mind ja hoiatas mind käimast selle rahva teed, öeldes:
12"Ärge nimetage vandenõuks kõike, mida see rahvas nimetab vandenõuks, ärge kartke, mida tema kardab, ja ärge tundke hirmu!
13Pidage pühaks vägede Issandat, tema olgu teie kartus ja tema olgu teie hirm!
14Tema on pühamuks, aga ka komistuskiviks ja pahanduskaljuks mõlemale Iisraeli kojale, lõksuks ja püüdepaelaks Jeruusalemma elanikele.
15Paljud neist komistavad, kukuvad ja vigastavad endid, püütakse kinni ja võetakse vangi.
16Seo kinni tunnistus, sulge pitseriga õpetus mu õpilastes!"
17Mina aga ootan Issandat, kes peidab oma palge Jaakobi soo eest, ja loodan tema peale.
18Vaata, mina ja lapsed, keda Issand mulle on andnud, oleme tunnustähtedeks ja endemärkideks Iisraelis vägede Issandalt, kes elab Siioni mäel.
19Ja kui teile öeldakse: Küsitlege surnute vaime ja ennustajaid, kes sosistavad ja pomisevad, siis vastake: Kas rahvas ei peaks küsitlema oma Jumalat? Kas tuleb elavate pärast küsitleda surnuid?
20Õpetuse ja tunnistuse juurde! Kui nõnda ei kõnelda, siis ei ole koitu.

Kuningas Aahase skeptitsism ptk 7 muutus epideemiaks tema rahva keskel. Oled sa märganud, et hirm on nakkav? Palu Jumalal end selle vastu immuunseks muuta ja selle asemel su usku suurendada.

“Kiirus. Häving. Rüüstamine. Segadus.” Need neli piltlikku sõna olid prohveti silme ees, need meenuvad ka täna paljudele, kes on näinud Hollywoodi katastroofifilme (s 1). Jesaja pani need kirja, et kinnitada oma nägemust, kui saabus häda (s 1,2). Hiljem andis ta selle neljakordse nime lapsele (s 3), tehes poisi Jumala tahte elus kehastuseks – liha sai sõnaks. Häving (s 3). Kummaline nimi? Ei. See kuulutab ette rahva saatust.
Kirjutatuna käsikirja ja kehastatuna lihas oli see Jumala sõna sellele sugupõlvele. Enamik ei uskunud seda. Hiljem saabuski häda. Asüüria tungis sisse Iisraeli põhjapiirist (s 4).
Jumal vallitseb, Tema käes on kogu ajalugu. Nii on ka täna - kui mingi rahva keeldub Jumala sõnast, on sageli tagajärjeks sõjaline sissetung ja totaalne hävitustöö (s 6-8).
Kas sa tead, kus on turvalisus ja päästerõnas? Jumal päästab usu abil, seda ei tee arstid ega sõjaässitajad. Sa võid usaldada Jumalat või inimesi, kuid teada, et ainult siis, kui Jumal on meiega (7:14), saame me edukalt vastu astuda türannidele ja sõjavägedele. Jumal võib segi paisata ja kildudeks lüüa ka kõige kindlamad ja võimsamad vaenlased (s 9,10). Tema käes on võim.

Mõtle, millised on suurimad vaimulikud, intellektuaalsed ja moraalsed ähvardused meie heaolule täna. Palu, et suveräänne Jumal aitaks.

Selle kommentaari autor: Mark ja Ro Willoughby