Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kevadrapsoodia

Neljapäev, 16. Aprill 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ül 2:8-3:5

Pruudi ja peigmehe kahekõne
8Mu kallima hääl! Vaata, ta tuleb, ronides mägedel, hüpeldes küngastel.
9Mu kallim on nagu gasell või noor hirv. Vaata, ta seisab meie seina taga, heidab pilgu aknaist sisse, vaatab läbi võrede.
10Mu kallim räägib ja ütleb mulle: "Tõuse, mu kullake, mu iludus, ja tule!"
11Sest vaata, talv on möödunud, vihm on läinud oma teed,
12maa peal on näha õiekesi, lauluaeg on tulnud ja meie maal on kuulda turteltuvi häält.
13Viigipuu küpsetab oma marju, viinapuud õitsevad ja lõhnavad. Tõuse, mu kullake, mu iludus, ja tule!
14Mu tuvike kaljulõhedes, kuristiku peidupaigas! Näita mulle oma nägu, luba ma kuulen su häält, sest su hääl on meeldiv ja su nägu on ilus!"
15"Võtke meile kinni rebased, väikesed rebased, kes rikuvad viinamägesid, sest meie viinamäed õitsevad!
16Mu kallim on minu, ja mina kuulun temale, kes lillekeste keskel karja hoiab.
17Kuni tuul kuulutab päeva ja varjud põgenevad, tule taas, mu kallim, nagu gasell või noor hirv jäärakulistele mägedele!"
Pruudi unenägu peigmehe otsimisest
1"Ma otsisin öösiti oma voodis teda, keda mu hing armastab. Ma otsisin teda, aga ei leidnud.
2Ma tõusen nüüd ja uitan linnas tänavail ja turgudel, otsin teda, keda mu hing armastab. Ma otsisin teda, aga ei leidnud.
3Vahid, kes uitavad linnas, leidsid minu. "Kas olete näinud teda, keda mu hing armastab?"
4Vaevalt olin neist möödunud, kui ma leidsin tema, keda mu hing armastab. Ma hoidsin teda kinni ega lasknud lahti, kuni olin ta viinud oma ema kotta, selle kambrisse, kes mind oma ihus oli kandnud.
5Ma vannutan teid, Jeruusalemma tütred, gasellide või aasa hirvede juures: ärge eksitage ega äratage armastust, enne kui see ise tahab!"

Täna Jumalat kõige tärkava eest, mida märkad enese ümber ja ka sees. Ole julge end rohkem Temale avama!

Kevad on suure ootuse, ärkamise, tõotatud imelise käegakatsutavasse ligidusse jõudmise aeg. Õrnus, värskus, julgus, ilu, haprus, – tühjusest viljakandvaks muutumine. See on aeg kus armastus ei kohku tagasi ühegi takistuse eest. Kes ei mäletaks kuidas noor armastus võib muuta kõige argisemad toimetused imelisteks kogemusteks, oma partneri loomuse otsekui kullasäraga üle valada – ükskõik kui naiivne see teiste silmis ka pole. Kevadküps armastus on oma väljendeis julge, ometi olemuses õrn – just see mis usub kõik ja loodab kõik….
Kõikevallutavat kevadet on kuulda peigmehe tõttamises, pruudi hüüdes, mõlema kannatamatus ootuses jälle kokku saada. See haarab kõik meeled ning on valmis ületama kõik barjäärid. Takistuste ületamiseks aga on vaja aega ning oskust, see on protsess mis tuleb läbida omas tempos. Vaatamata armastuse tormakusele, on veel peigmehe ja pruudi vahel seinad ja võred ( s 9) – mis hoiab nad lahus. Samamoodi tuleb noortel armastajatel õppida ületama nii emotsionaalseid, sotsiaalseid kui ka füüsilisi barjääre, tuleb õppida kommunikatsiooni ning liikumist koos teisega selles protsessis – enne kui jõutakse täieliku pühendumise ja üheks-saamise alale. Tuleb ühiselt õppida ka ära tundma ning kinni püüdma selle suhte hävitajad: väikesed rebased – sest koos noore armastuse õitsemisega algab ka vaikne hävitustöö.

Jumal on paljude meie eludes olnud ja tahab jätkuvalt olla see suurim Armastaja kelle mõjul tuleb ellu vahest ootamatultki taas too kevadine „lauluaeg“.Ta teab täpselt milliseid aistinguid ja meeli haarata, mida pakkuda, millal vajame õhutust barjääride ületamiseks, millal lohutust, millal hingematvat elamust.Tal on kogu loodu ja ta kasutab seda meisterlikult, ta ei tunnista barjääre, sellele lkõige kaudu õpetab ta meid armastama.

Luba enesele ikka ja jälle rõõmustuda Jumalast nagu kutsub üles Ps 37: 4 „Olgu sul rõõm Issandast; siis ta annab sulle, mida su süda kutsub!“, tunne ära tema armastuseavaldused ning ole valmis ületama kõik takistused, et edasi minna selles suhtes.

Selle kommentaari autor: APÜ