Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kogu maailm armastab pulmi

Reede, 17. Aprill 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ül 3:6 -5:1

Pruut ja Jeruusalemma tütred
1Saalomoni ilusaim laul.
2"Jooda mind oma suu suudlustega, sest sinu armastus on parem kui vein!
3Su õlide lõhn on magus, võideõli on su nimi - seepärast armastavad sind neitsid.
4Tõmba mind kaasa, tõttame! Vii mind, kuningas, oma kambritesse! Hõisakem ja tundkem sinust rõõmu, ülistagem sinu armastust enam kui veini! Õigusega armastatakse sind!
5Jeruusalemma tütred! Mina olen tõmmu, ometi nägus, otsekui Keedari telgid, otsekui Saalomoni telgiriided.
6Ärge vaadake mind, et ma olen nii tõmmu, et päike mind on pruunistanud! Mu ema pojad turtsusid mu vastu, mind pandi viinamägede vahiks - aga omaenese viinamäge pole ma saanud valvata.
7Ütle mulle, sina, keda mu hing armastab: Kus sa karja hoiad, kus sa seda lõunaajal lased lebada? Sest miks peaksin minema nagu looritatu su sõprade karjade juurde?"
Pruudi ja peigmehe kahekõne
8"Kui sa seda ei tea, sa ilusaim naistest, siis mine lammaste jälgi mööda ja karjata oma kitsetallekesi karjaste telkide juures!
9Ma võrdlen sind, mu kullake, vaarao vankrihobusega.
10Kaunid on su põsed palmikuis, kael merikarbikeedes.
11Me teeme sulle kuldehted, hõbedaga tipitud."
12"Niikaua kui kuningas on lauas, lõhnab mu nardiõli.
13Mu kallim on mulle mürrikimbukeseks, mis lebab mu rindade vahel.
14Mu kallim on mulle hennapõõsa õisikuks Een-Gedi viinamägedelt."
15"Vaata, sa oled ilus, mu kullake, vaata, sa oled ilus! Su silmad on tuvid."
16"Vaata, sa oled ilus, mu kallim, tõesti hurmav! Haljas on isegi meie säng:
17meie koja seinteks on seedrid, meie sarikaiks küpressid." 1"Mina olen Saaroni liilia, orgude lilleke."
2"Otsekui lilleke orjavitste keskel, nõnda on mu kullake tütarlaste keskel."
3"Otsekui õunapuu metsa puude keskel, nõnda on mu kallim noorte meeste keskel. Tema varjus ma igatsen istuda ja tema vili on mu suulaele magus.

Mõtiskle mõju üle, mis Jeesusel oli Kaana pulmas ning kuidas ta täiendas veinivarusid.

Ül 3:6 -5:1

Salm 5 kirjeldab armastajate vaba ja kogu südamest toimuvat ühinemist ning on ühtlasi terve Ülemlaulu tsentrumiks, mille ümber põimuvad kõik teised laulud. Meie lineaarse mõtlemise jaoks võib see liiga vara tulla, kuid Ülemlaulus kasutatava kirjandusliku vormi puhul on see tavaline – just sel viisil juhtida tähelepanu kõige olulisemale kontseptsioonile. Ning pulm, mis kajastab kõik ootusi ja lootusi on väga hea keskpunkt. Enne pulmakirjeldust räägitakse meile sellest idealiseeritud peigmehe pulmarongist ( 3:6-11). Kogu tema ootus ja imetlus on suunatud armastatule, keda ta omakorda ideaalina kirjeldab ( 4:1-15). Võib juhtuda et tänapäevased lugejad leiavad nii mõnegi väljendi kummalise olevat selle kirjelduses, kuid tegelikult oleme kõik võimelised imetlema ka sensuaalset ilu ja pühitsema seda koos pruudi ja peiuga. Paljud on veendunud, et füüsiline ilu ja atraktiivsus on mehe ja naise vahelise suhtes vaid üks aspekt, pulmad aga on sotsiaalse aktsepti märk millest võivad osa võtta kõik kes tahavad paariga koos rõõmustada nende armastuse üle. Ja nii kutsubki peig ka kõiki teisi joobuma ja rõõmustama armastusest. Veelgi enam kui kogu sellest sündmusest puuduks see intensiivne ootus, see teadmine et Jumal on neid teineteise läbi õnnistanud, siis võinuks meil tekkida kahtlused kuivõrra nad naudivad Jumalast neile kingitud intiimsust.
Looja on meid loonud suhte jaoks – ja selle eeskujuks on Isa-Poja ja Püha Vaimu vaheline suhe. Eedeni aias tundis esimene inimpaar rõõmu ja naudingut teineteise komplimentaarusest ning partnerlusest – nad olid „ alasti ega häbenenud mitte“. Alles peale patu sissetungi muutus alastus häbi vallandajaks ja esindajaks. Ometi – Jumala arm on see mille läbi ka praegu oma abikaasa avastamine füüsiliselt ning emotsionaalselt saab suhte tugevdajaks ning süvendajaks.
Mis saab nendest, kellel ei ole taolist füüsilises vormis väljenduvat intiimsust? Nende jaoks on Jumal jätnud mitmeid muid ande nautimiseks: füüsiline ilu, sensuaalsus, sügavad sõprussuhted jne. Ka need kõik võivad peegeldada Jumala suhte meiega. Sest Jumal kes tuli alla ja sai lihaks loob ja taasloob oma tegude kaudu jätkuvalt maailma seda mis on hea.

Jumal juhib sind alati õrnalt suuremasse avatusse iseenesega, aga ka teiste tähenduslike inimeste kaudu sinu elus. Täna teda selles ootuses!

Selle kommentaari autor: Jennifer Turner