Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Proovi pisaraid!

Reede, 25. September 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jr 4:19-31

Juudat ähvardab kallaletung
19Mu rind, mu rind, ma väänlen valudes. Oh, mu südameseinad! Mu süda tormitseb mu sees. Ma ei saa vaiki olla, sest ma kuulen sarvehäält, sõjakära.
20Hävingut kuulutatakse hävingu peale, sest kogu maa on rüüstatud; äkitselt rüüstatakse mu telgid, ühe hetkega mu telgiriided.
21Kui kaua ma pean nägema lippu, kuulma sarvehäält?
22Mu rahvas on ju meeletu, ta ei tunne mind; nad on rumalad lapsed, neil ei ole arusaamist; nad on küll targad tegema kurja, aga nad ei mõista teha head.
23Ma vaatasin maad, ja ennäe, see oli tühi ja paljas; ma vaatasin taeva poole, aga seal ei olnud valgust.
24Ma vaatasin mägesid, ja ennäe, need vabisesid ja kõik künkad kõikusid.
25Ma vaatasin, ja ennäe, ei olnud ühtegi inimest ja kõik taeva linnud olid põgenenud.
26Ma vaatasin, ja ennäe, viljakas maa oli kõrb ja kõik linnad lõhutud Issanda vihalõõmast, tema palge ees.
27Sest Issand ütleb nõnda: Kõik maa peab saama lagedaks. Ometi ma ei tee lõppu.
28Seepärast leinab maa ja taevas ülal läheb mustaks; sest ma olen rääkinud ja otsustanud, ma ei kahetse seda ega loobu sellest.
29Ratsanike ja ammuküttide kisa pärast põgeneb iga linn: nad lähevad padrikuisse, tõusevad kaljudele; iga linn jäetakse maha ja keegi ei ela neis.
30Aga sina, rüüstatu, mida sa teed? Kuigi sa riietud purpurisse, kuigi sa ehid ennast kuldehetega, kuigi sa suurendad oma silmi värviga, ilustad sa ennast asjata. Su armastajad põlgavad sind ja nõuavad su elu.
31Sest ma kuulen häält, nagu oleks keegi sünnitusvaludes, esmasünnitaja ahastust, Siioni tütre häält. Ta hingeldab ja ringutab käsi: "Häda mulle, ma vaagun hinge tapjate käes!"

Prohvet on muusikaintsrumendi sarnane, mida Jumal mängib selleks et kuulda just seda mida ootab. Palu, et Jumal aitaks sul jääda piisavalt tundlikuks mängimaks kogu aeg õiget muusikat!

Selleks et teenida käesolevat aega peavad prohvetid mõnikord ajas liikuma. Nende juured on tugevalt kinnitatud Jumala mineviku toimimisse oma rahvaga. Aga samas ”külastavad” nad ka tulevikku. See kõik aitab neil võimsalt kõntada oma kaasaegseid.
Jeremija oli näinud hirmutava tulevikku ning see mida ta nägi ei meeldinud talle. Meil on võimalus ”pealt kuulata” tema ”vaikset aega” Jumalaga, vastandina ta avalikule teenistusele. Unetu öö varajastel hommikutundidel jagab ta Jumalaga oma õudusunennägusid. Ta on näinud tulevast hävitust kuuldavas ja nähtavas vormis- nagu silme ees jooksvat õudusfilmi. Kui inimene peab häda ja õudust nii ligidalt nägema, on tal vaja sellest kellelegi rääkida, muidu läheb ta lihtsalt hulluks ( s 19,20)! Parem juba rääkida sel juhul Jumalaga.
Jeremija kirjeldab nähtut ”anti-loomise” või ka lagunemise väljendites, vastupidise protsessina sellele, mis 1Moosese raamatu kohaselt loomise esimsesel nädalal toimus. Ja see ilmselt on patu vältimatu lõppresultaat, juhul kui Jumal ei sekku ( s 23-28). Nii nagu Johannes Patmosel, tundub, et ka Jeremija on näinud ”valget hobustg” kellele tihedalt järgneb ”Surm ja Surmavald” ( Ilm 6:8). Teisisõnu – sõda selle täies jubeduses ja hävituses ( s 29) nii nagu meie nüüd teame, luurab ka praegu maailma. On ülim aeg, et kogudus Jeremija kombel vahetaks poodiumi rambivalgust nautivad pühapäevased teenistused ahastavate palvete ”töölaagri” vastu ( s 30,31).

Evangelist DL Moody andis kord ühele edutule jutlustajale järgmist nõu:”Kui millestki pole abi, proovi pisaraid!” Millal viimati olid pisarais Jumala ees oma maa ja rahva pärast?

Selle kommentaari autor: Greg Haslan