Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kui lihtne on ära libiseda

Laupäev, 17. Detsember 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 1: 21-31

Kohus Siioni üle ja tema lunastus
21Kuidas küll sai hooraks ustav linn? Ta oli täis õigust, õiglus asus seal. Aga nüüd - tapjad!
22Su hõbe on muutunud räbuks, su vein on veega lahjendatud.
23Su vürstid on tõrksad ja varaste seltsimehed: igaüks armastab meelehead ja himustab kingitusi. Vaeslapsele ei tee nad õigust ja lesknaise kohtuasi ei jõua nende ette.
24Seepärast ütleb Jumal, vägede Issand, Iisraeli Vägev: Ma tunnen rõõmu oma vastastest ja maksan kätte oma vaenlastele.
25Ma pööran su vastu oma käe ja puhastan su räbu otsekui leelisega ning eraldan sinust kõik tina.
26Siis ma annan sulle taas kohtumõistjaid nagu muistegi, ja nõuandjaid, nagu oli alguses. Seejärel hüütakse sind õigluse linnaks, ustavaks linnaks.
27Siion lunastatakse kohtu ja tema pöördunud õigluse läbi.
28Aga üleastujate ja patuste langus tuleb ühekorraga, ja need, kes hülgavad Issanda, hukkuvad.
29Sest te peate häbenema tammede pärast, mida te ihaldasite, ja tundma piinlikkust rohuaedade pärast, mis te valisite.
30Sest te saate tamme sarnaseks, mille lehed närtsivad, ja olete otsekui rohuaed, millel ei ole vett.
31Tugev saab takuks ja tema tegu sädemeks: mõlemad põlevad üheskoos, aga kustutajat ei ole.

“Viimaks veel, vennad, mis iganes on tõene, mis auväärne, mis õige, mis puhas, mis armastusväärne, mis ülendav..... sellele mõelge! (Fl 4:8)

See kõik algas nii hästi. Linn mis oli mäe peale rajatud pidi olema majakaks rahvastele, et nad näeksid milline on Jumalast juhitud kogukond. Kuidas võib üks visioon nii palju muutuda? Kuidas saab see mida on alustatud heade kavatsustega muutuda nii korrumpeerunuks?
Loomulikult toimuvad sellised muutused vähehaaval. See algab algpõhjuse ja aluste vaikse õõnestamisega - praegusel juhul Jumala keskse kohaga kõigis asjus igas eluvaldkonnas. Mitte, et Jumalat oleks otse salatud - kaugel sellest! - kuid ta on pagendatud oma templisse, “püha” sfääri, lubades kõigel muul elul edasi kulgeda ilma temata. Seejärel hakkavad inimesed vaikselt rajama “otseteid”; nad järgivad “levinud praktikaid” (kõik teevad nii). Kusagil ei tõsta keegi sellest lärmi ega püüa neile tähelepanu pöörata, ja isegi kui oleks, siis pannakse need kõrvale kui ebapraktilised unistajad, kes ei ela reaalsuses, fanaatikud.
Siis hakatakse seda, mis enne salaja sündis, tegema avalikult, otsekui kaitstes julgeid muutusi. Kõik mida nii pakutakse - tuleb kergemalt ning toidab isekust, enesehuve ja seepärast on ka palju järgijaid- kuni viimaks on kõik peapeale pööratud, vaatamata sellele, et templiteenistus õitseb täiega. Enam ei ole turvaline liikuda tänavail, ning kohtutest ei ole enam võimalik õigust leida. Vaid vähesed vaidlused jõuavad kohtusse ja ka neis saavad õiguse ennem tõeväänajad kui selle kaitsjad. Ometi ei ole tulemuseks paradiis, sest elu igas sfääris muutub lahjemaks ja tühisemaks. Paljud lääne ühiskonnad praegu vastavad sellisele pildile, ning see on Jumala avalikkusest äratõrjumise otsene tulemus.
Jumal aga ei luba oma eesmärke kaapredada. Temal on plaan ja ta viib selle täide, kuid kõiegepatl viib ta läbi puhastuse. Ta peab mädanenu välja rookima ning asjade terviklikkuse taastama. Uued juhid peavad taas leidma tarkuse. Neile, kes meelt parandavad leidub koht ka uues linnas (s 27). Meeleparandamine aga ei ole iialgi lihtne, kuid see on hädavajalik ning ei ole võimalik mingit reformatsiooni, kui see ei alga südamest.

Kuivõrra sinu puhul sobivad kokku su sõnad ja teod ning mida ise oma olukorrast arvad? Mida arvab sellest Jumal?

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair