Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vajaduste rahuldamine

Neljapäev, 8. Oktoober 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 14:13-21

Jeesus söödab viit tuhandet meest
13Kui Jeesus sai sellest kuulda, eemaldus ta sealt paadiga tühja paika, et olla omaette. Ja kui rahvahulgad sellest kuulsid, järgnesid nad talle jalgsi linnadest.
14Ja kui Jeesus astus paadist välja ja nägi suurt rahvahulka, läks ta meel haledaks ning ta tervendas nende haiged.
15Õhtu jõudes aga astusid Jeesuse jüngrid ta juurde ja ütlesid: „Paik on üksildane ja aeg juba hiline, lase nüüd rahvahulgad ära minna, et nad läheksid küladesse endale süüa otsima!”
16Aga Jeesus ütles neile: „Neil ei ole tarvis ära minna. Andke teie neile süüa!”
17Nemad aga ütlesid talle: „Meil ei ole siin rohkem kui vaid viis leiba ja kaks kala.”
18Aga tema ütles: „Tooge need mulle siia!”
19Ja Jeesus käskis rahvahulkadel istuda rohule, võttis need viis leiba ja kaks kala, vaatas üles taevasse, õnnistas ja murdis ning andis leivad jüngrite kätte, jüngrid aga andsid need rahvale.
20Ja kõik sõid ja said kõhud täis. Ja ülejäänud palakesi korjati kaksteist korvitäit.
21Aga sööjaid oli ligi viis tuhat meest, peale selle veel naised ja lapsed.

Kas oled nõus jagama seda, mis sul on? Palu Jumalalt võimalusi täna teha just seda.
Kaastunne ja terve mõistus käivad käsikäes Jeesuses. Räägitakse misjonärist, kes oma Hiina teenistuse esimestel päevadel tahtis anda süüa suurele hulgale nälgivatele inimestele, kuid möll, mida see leivajagamine põhjustas, viis mitme inimese surmani. On selge, et panna 5000 inimest korralikult maha istuma on keeruline protseduur. Siiski, selles loos märkame kõigepealt Jeesuse kaastunnet. Kuigi ta vajab hingetõmbeaega ja üksindust (s 13), reageerib ta lahkelt segajatele, kulutades rohkelt energiat inimeste tervendamisele, ja aimates, et pole mõistlik eeldada, et inimesed lähevad koju või isegi naaberküladesse toitu hankima. Markus ja Luukas lisavad, et see sissetung Jeesuse privaatsesse aega koos oma jüngritega toimub just siis, kui nad on pöördunud tagasi pingelisest teenimisestööst ja neil pole aega süüa, rääkimata sellest, et oma kogemusi Õpetajaga vesteldes mõtestada (Mk 06:30,31).
See on ainus ime, mis on esitatud kõigis neljas evangeeliumis ja on märkimisväärne, et see on seotud toiduga. Toit on kõrbepiirkonnas kindlasti oluline teema. Manna oli Jumala varustus kõrberännakul; ka Eelija ja Eliisa said üksildastes kohtades toidetud (1Kn 19:5-8; 2Kn 4:42-44).
Minu abikaasa teeb uurimustööd toidu kasvatamisest kohtades, kus on vähe vihma. Need on piirkonnad, mis on paljude märkimisväärsete põllukultuuride sünnikodu. Pole ime, et messiaanlik pilt saabuvast kuningriigist on paljude jaoks pidusöök (Js 25:6). See pilt saab reaalsuseks Jeesuse kaudu - nii selles imes ja kui Tema valitsemise täiuses tulevikus.
Mõtle kellelegi, kellele võiksid korraldada söömaaja. Muuda see aeg eriliseks, mitte kulutatud aja ja kallite komponentide poolest, vaid palveta kutsutu eest, kui valmistad seda.