Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kohates uskmatust

Laupäev, 30. Juuli 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 6:1-13

Jeesus hüljatakse kodukohas
1Ja Jeesus lahkus sealt ja tuli oma kodukohta ning ta jüngrid tulid temaga kaasa.
2Ja kui tuli hingamispäev, hakkas Jeesus õpetama sünagoogis, ja need paljud, kes seda kuulsid, olid vapustatud: „Kust on temal pärit see kõik? Ja mis tarkus see on, mis talle on antud? Ja sellised vägevad teod, mis tema käte läbi sünnivad?
3Eks tema ole see puusepp, Maarja poeg ning Jaakobuse ja Joosese ja Juuda ja Siimona vend? Ja eks tema õed ole siin meie juures?” Ja nad said pahaseks ta peale.
4Aga Jeesus ütles neile, et kusagil ei austata prohvetit vähem kui ta oma kodukohas ja oma sugulaste juures ja oma majas.
5Ja ta ei saanud seal teha ühtegi vägevat tegu peale mõne põdeja tervendamise, kui ta oli pannud käed nende peale.
6Ja ta pani imeks nende uskmatust.Ja Jeesus rändas läbi ümberkaudsed külad, õpetades inimesi.
Jeesus annab apostlitele ülesandeid
7Ja ta kutsus need kaksteist enda juurde ja hakkas neid läkitama kahekaupa ja andis neile meelevalla rüvedate vaimude üle
8ja käskis neid, et nad ei võtaks teele kaasa midagi peale saua - ei leiba ega pauna ega vaskraha vöö vahele -,
9sandaalid olgu seotud jalga, kuid „ärge pange kahte särki selga”.
10Ja ta ütles neile: „Kuhu majja te iganes astute, sinna jääge, kuni te sealt paigast lahkute.
11Ja kui mõni koht ei peaks teid vastu võtma ega teid kuulama, siis minge sealt minema ja raputage maha selle koha tolm oma jalgadelt neile tunnistuseks.”
12Nii nad läksid välja ja jutlustasid, et parandataks meelt,
13ja ajasid välja palju kurje vaime ja võidsid paljusid haigeid õliga ja tegid nad terveks.

Millega võiks mõõta edukust? Kas oled end kunagi tundnud liiga tavalisena selleks, et Jumal võiks sind kasutada?

Jeesus tuleb oma kodukohta (s 1), Naatsaretti (vt Lk 4:16). Ta kõneleb sünagoogis - võiks ju eeldada, et kuulsal külalisel on midagi huvitavat öelda. Nagu mujalgi, avaldab tema õpetus siingi mõju -  mitte ainult see, mida ta ütleb, vaid kuidas ta seda teeb: see on õpetamine meelevallaga (Mk 1:27), mis tekitab veendumuse, et kõik, mida ta ütleb, on tõsi. Jumala riik tõesti on tulnud kohale.

Hämmastus muutub aga kiiresti sarkasmiks. Kuidas saab Jumala riik avalduda kellegi tavalise kaudu, kellegi, keda me oleme kogu aeg tundnud, kelle perekondki elab siinsamas? Jeesusel oli oma amet nagu kõigil - tema oli puusepp, ehitaja (s 3). Asi ei ole selles tema tagasihoidlikus päritolus - meil öeldaks selle kohta „keskklass“ -, vaid nad teadsid mõndagi tema varasema elu kohta. Kui prohvet oleks pärinenud kusagilt mujalt, võib-olla oleks ta paremini vastu võetud, kuid inimesed Naatsaretist, mis oli väike ja tavaline küla, ei suutnud toime tulla on ideega, et Jumal ilmutaks neile ennast nendesarnase kaudu, kellegi kaudu, kes on sama tavaline nagu nemad, kellel on ema, vennad ja õed nagu nendel (Joosep on selleks ajaks stseenilt lahkunud). Ta tuli omade keskele, ent omad ei võtnud teda vastu (Jh 1:11).

Vastuseks tsiteerib Jeesus vanasõna, mis oli tuntud erinevates vormides (s 4). Nende reaktsioon aga pärsib seda, mida Jeesus saaks teha - Jeesuse väge piirab nende vähene usk. Jumala alandlikkusega kutsub ta meid koostööle, vastates talle usuga, kus see hoiak puudub, ei saa Jumal oma tööd teha.

Millega ss praegu võitled? Jumalariik ei vaja väge, staatust ega rikkust, vaid usku. Too Jumala ette mõni oma nõrk külg ja palu tal töötada sinu kaudu ja tugevdada sinu usku.

Selle kommentaari autor: Ian Paul