Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valitsejate hulgas

Esmaspäev, 1. August 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 6:14-29

Ristija Johannese surm
14Ja kuningas Heroodes sai kuulda - Jeesuse nimi oli ju saanud juba tuntuks -, et öeldi: „Ristija Johannes on üles äratatud surnuist ja seepärast toimivad tema kaudu imeväed.”
15Aga teised ütlesid, et ta on Eelija, aga teised, et prohvet nagu üks prohveteist.
16Aga Heroodes ütles sellest kuuldes: „Seesama Johannes, kelle pea ma lasksin maha raiuda, tema on äratatud üles!”
17Heroodes ise oli lasknud Johannese kinni võtta ja aheldanud ta vanglasse Heroodiase, oma venna Filippuse naise pärast, kellega Heroodes oli abiellunud;
18sest Johannes oli Heroodesele öelnud: „Sa ei tohi pidada oma venna naist!”
19Aga Heroodias kandis ta peale viha ja tahtis teda tappa, ent ei saanud,
20sest Heroodes kartis Johannest, teades ta olevat õige ja püha mehe, ning kaitses teda. Ja kui ta Johannest kuulas, jäi ta tihti kõhklema, ning kuulas teda meeleldi.
21Aga paras päev tuli siis, kui Heroodes tegi oma sünnipäeval pidusöögi oma ülikuile ja tuhatnikele ja Galilea peameestele.
22Ja Heroodiase tütar astus sisse ja tantsis. See meeldis Heroodesele ja pidulistele nii, et kuningas ütles tüdrukule: „Küsi minult, mida sa iganes tahad, ja ma annan sulle!”
23Ja ta tõotas ja vandus temale: „Mida sa iganes küsiksid, ma annan sulle, kas või poole oma kuningriigist!”
24Ja tüdruk läks välja ja ütles oma emale: „Mida ma küsiksin?” Aga too ütles: „Ristija Johannese pead!”
25Ja ta tuli kohe varmalt kuninga juurde sisse ja küsis: „Ma tahan, et sa otsekohe annad mulle vaagnal Ristija Johannese pea!”
26Ja kuningas jäi üsna kurvaks, kuid vannete ja piduliste pärast ei tahtnud ta olla tüdruku vastu hoolimatu.
27Ja kuningas läkitas kohe timuka käsuga tuua Johannese pea.
28Ja too läks, lõi vanglas tal pea otsast ning tõi ta pea vaagnal ja andis selle tüdrukule ja tüdruk andis selle oma emale.
29Ja kui Johannese jüngrid said sellest kuulda, tulid nad ja viisid ta surnukeha ära ning panid selle hauakambrisse.

Galilea tolmustest küladest jõuame nüüd võimukoridoridesse. Pane tähele, et Johannes ja Jeesus ei osale selles stseenis, kuid nende mõju võimulolijatele on tuntav.

Esmapilgul tundub see pikk lugu Ristija Johannese surmast Markusele mitteomane - Matteus ja Luukas kirjeldavad seda sündmust lühemalt (Mt 14: 1-12; Lk 9:9). See fakt räägib meile siiski mõned olulised asjad nii Johannesest ja kui Jeesusest.

Selle loo Heroodes on Heroodes Antipas, üks Heroodes Suure, kes tappis süütuid, kolmest pojast (Mt 2:16-18). Ta on Jeesusest varemgi kuulnud, mitte ainult üldlevinud kuulujutte, vaid otse oma teenijatelt - tema õukonnaülema naine oli Jeesuse järgija (Lk 8:3) ja ta oli sellest teenijatega rääkinud (Mt 14:2). Johannes oli samuti Jumala kuningriigist rääkinud ja kutsunud meeleparandusele, kuid tema kaudu ei olnud ilmnenud imesid ega tunnustähti, mis oli nii iseloomulik Jeesuse teenistusele (Jh 10:41). Heroodes jagas üldist arusaama surnuist ülestõusmisest kui õigete lootusest - ülestõusnud Johannes oleks äratuntav, kuid nüüd oleks tal peale selle veel üleloomulikke võimeid.

Johannese teenistus ja vangistus olid selgelt olulised ka Jeesusele. Markus on eespool maininud, et Jeesuse avalik teenistus algas "pärast seda, kui Johannes vangi pandi" (Mk 1:14), ja et isegi selle teenistuse alguses oli ta oli esitanud provotseerivaid küsimusi variseridele (rõhutades religioosse reformatsiooni vajadust) ja ka heroodeslastele (seades kahtluse alla poliitilise võimu). Ta on ohuks nii religioossele kui poliitilisele võimule ja see viib need võimud liidu sõlmimiseni Jeesuse vastu. Just nagu Johannese vangistus eelneb Jeesuse vangistusele, nii ka tema surm ennustab ette Jeesuse surma - ebaõiglane vangistus, õigusemõistmise puudumine ja kiire hukkamine. Kui kaksteist apostlit naasevad oma missioonilt (s 30), seisab Jeesus silmitsi oma teenistuse paradoksiga: teistele on see võit ja õnnistus, kuid temale läheb see maksma kõik. Pole ime, et Jeesus otsis üksindust (s 31).

Mõtle, kas sul on olnud olukordi, kus soovid, et Jumal aitaks sul julgemini oma tõe eest seista. Palu Jumalalt tarkust, mis aitaks sind selles.

Selle kommentaari autor: Ian Paul