Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Purustav ja lohutav Issanda sõna

Neljapäev, 8. Detsember 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Na 1:1-14

Jumala püha viha oma vaenlaste vastu
1Ennustus Niineve kohta. Elkoslase Nahumi nägemuste raamat.
2Issand on kättemaksja ja püha vihaga Jumal, Issand on kättemaksja ja täis raevu. Issand maksab kätte oma vihameestele ja on vihane oma vaenlastele.
3Issand on pika vihaga ja rammult suur ja Issand ei jäta kedagi karistamata. Tema tee on tuulekeerises ja tormis ja pilved on tema jalgade tolm.
4Ta sõitleb merd ja kuivatab selle ning laseb taheneda kõik jõed. Närbuvad Baasan ja Karmel ja Liibanoni õied närtsivad.
5Mäed värisevad tema ees ja künkad sulavad. Tema palge ees kerkib maa, maailm ja kõik, kes seal elavad.
6Kes võiks seista tema sajatuse ees? Või kes võiks taluda tema tulist viha? Tema raev puhkeb nagu tuli, kaljudki purustatakse tema poolt.
7Issand on hea, varjupaik hädaajal, ja ta tunneb neid, kes tema juures pelgupaika otsivad.
8Aga tulvavate voogudega teeb ta sellele paigale lõpu ja ajab oma vaenlased pimedusse.
9Mida te kavatsete Issanda vastu? Tema teeb lõpu! Häda ei tule teist korda!
10Sest olgugi nad põimunud nagu kibuvitsad ja joobunud oma joogist - nad hävitatakse kõik nagu kuivanud kõrred.
11Sinust, Niineve, on lähtunud see, kes kavatseb kurja Issanda vastu, nurjatu nõuandja.
12Nõnda ütleb Issand: Olgugi nad täisjõus ja olgugi neid nõnda palju, siiski tehakse neile lõpp ja nad kaovad. Ja kuigi ma sind, Juuda, olen alandanud, siis enam ma sind ei alanda.
13Nüüd ma murran su pealt tema kepi ja rebin katki su köidikud.
14Aga sinu kohta, Niineve, on Issand andnud käsu: Su nime ei meenutata enam. Ma hävitan su jumalate kojast nikerdatud ja valatud kujud. Ma valmistan sulle haua, sest sa oled neetud.

Hinga sügavalt sisse ja täida oma kopsud elutoova hapnikuga. Hinga sisse, täida oma hing Jumala elutoova armastusega!

Nahumi prohveteeringu algus on kui vulkaanipurse. Mitte kusagil mujal Piiblis ei avaldu Jumala püha viha nii raevustes sõnades:”Issand on kättemaksja ja püha vihaga Jumal,Issand on kättemaksja ja täis raevu. Issand maksab kätte oma vihameestele ja on vihane oma vaenlastele. “ (s 2) “Kes võiks seista tema sajatuse ees? Või kes võiks taluda tema tulist viha?” (s 6). Kas julgeme sellisele Jumalale üldse ligineda? Mis siis kui Tema viha purskub tulena ka meie peale? Oleme ju ka meie jätkuvalt toiminud Tema tahte vastaselt. Me ei ole ligilähedaseltki sellised, nagu nõuab Tema püha seadus. Meil kõigil on vastuhakkamise- ning vihamõtteid, -suhtumisi ja isegi sõnu. Nii sageli on meie käitumine vastuvõetamatu.

Selles poeetilises “purskes” kõneleb Jumal kahe häälega. Niinive rahva jaoks on Ta raevutsev ja kättemaksja Jumal, kelle eesmärk on rahvas hävitada. Juuda jaoks on Ta aga “pelgupaik häda ajal” (s 7) Ta on mõlemat. Jumalalt Nahumi kaudu saadetud sõna aga kinnitab, et Issand on kannatlik (s 3). Kas Ta tõesti on kannatlik ka minuga? Siin kinnitatakse lausa, et  “Issand on hea, varjupaik hädaajal, ja ta tunneb neid,  kes tema juures pelgupaika otsivad. “(s 7). 

Aga on viga lugeda seda teksti mõeldes, et lohutuse sõnad on määratud meile ning kohtumõistmise sõnad “neile”. Meil on vaja tähelepanelikult kuulata mõlemat häält - ning reaalsena võtta nii Tema kohtumõistmist kui ka armu.

Ja tegelikult ei ole kedagi teist, kelle juurest hädapäeval varju otsida! Ikka ja jälle pean õppima Tema peale lootma, kuigi ma pole seda sugugi veel selgeks saanud. Ja sellepärast küsib Jumal läbi prohveti suu: ”Kas sa ei looda Issanda peale?” (vaid plaanid selle asemel midagi Tema vastu?) (s 9). Jah - mul tuleb palju enam veel õppida lootma Tema peale! Kas suudan end rahustada lootes sõnale “Sest iialgi enam ei tule su kallale nurjatu...” (2:1)? Isegi kui Sõna mulle tõotab, et Issand enam ei tule karistusega, siis ma vajan ju samas jätkuvalt Tema distsiplineerimist! Muul viisil ei suuda ma kuidagi püsida Tema teel.

Kas rahu ja rõõmusõnumite kuulutaja  sammud tulevad ka minu suunas?

 
Kõigest hoolimata tahan ma Teda usaldada ning üksnes Tema juures pelgupaika otsida!

Selle kommentaari autor: APÜ