Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Keelatud vili

Laupäev, 6. Jaanuar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 3:1-13

Aadam ja Eeva
1Aga madu oli kavalam kõigist loomadest väljal, kelle Issand Jumal oli teinud, ja ta ütles naisele: „Kas Jumal on tõesti öelnud, et te ei tohi süüa mitte ühestki rohuaia puust?”
2Ja naine vastas maole: „Me sööme küll rohuaia puude vilja,
3aga selle puu viljast, mis on keset aeda, on Jumal öelnud: Te ei tohi sellest süüa ega selle külge puutuda, et te ei sureks!”
4Ja madu ütles naisele: „Te ei sure, kindlasti mitte,
5aga Jumal teab, et päeval, mil te sellest sööte, lähevad teie silmad lahti ja te saate Jumala sarnaseks, tundes head ja kurja.”
6Ja naine nägi, et puust oli hea süüa, ja see tegi ta silmadele himu, ja et puu oli ihaldusväärne, sest see pidi targaks tegema. Siis ta võttis selle viljast ja sõi ning andis ka oma mehele, ja tema sõi.
7Siis nende mõlema silmad läksid lahti ja nad tundsid endid alasti olevat, ja nad õmblesid viigilehti kokku ning tegid enestele põlled.
8Ja nad kuulsid Issanda Jumala häält, kes rohuaias sinna ja tänna käis, kui päev viluks läks, ja Aadam ja tema naine peitsid endid Issanda Jumala palge eest rohuaia puude keskele.
9Ja Issand Jumal hüüdis Aadamat ning ütles temale: „Kus sa oled?”
10Ja tema vastas: „Ma kuulsin su häält rohuaias ja kartsin, sest ma olen alasti. Sellepärast ma peitsin enese ära.”
11Siis ta küsis: „Kes on sulle teada andnud, et sa alasti oled? Või oled sa söönud puust, millest ma sind keelasin söömast?”
12Ja Aadam vastas: „Naine, kelle sa mulle kaasaks andsid, tema andis mulle puust ja ma sõin.”
13Ja Issand Jumal küsis naiselt: „Miks sa seda tegid?” Ja naine vastas: „Madu pettis mind, ja ma sõin.”

Räägi Jumalale oma praegustest kiusatustest. Tuleta endale meelde, mida ütleb 1Kr 10:13: “Aga Jumal on ustav, kes ei luba teid kiusata rohkem, kui te suudate taluda, vaid koos kiusatusega valmistab ka väljapääsu, nii et te suudate taluda. “

Võibolla kõige parema kommentaari tänasele tekstile leiame 1Jh 2:16-17 “Sest kõik, mis on maailmas - lihahimu ja silmahimu ja elukõrkus -, ei ole Isast, vaid maailmast.  Ja maailm kaob ja tema himu, aga kes teeb Jumala tahtmist, püsib igavesti.” Pane tähele paralleele, mis tekivad sellega kuidas Eeva mõtles. Ta võttis puu vilja sest: “ see tegi ta silmadele himu, ja et puu oli ihaldusväärne, sest see pidi targaks tegema.” (s 6). Inimkonnale tüüpilised kiusatused ei ole inimajaloo esimeste aastatuhandete vältel palju muutunud. Endiselt saab meid ahvatleda himuga toidu, ilu ja teadmiste vastu! Eeva soovis “elada igavesti” ning uskus madu, kes väitis, et Jumala sõnale mittekuuletumine annab pigem eeliseid kui toob surma. Johannes teadis midagi muud!

Ka on need salmid omalaadne peegeldus sellest, et naised ja mehed on loodud vastutuse kandjaiks, ning peavad viimaselt aru andma enda tehtud valikutest ja otsustest. Olen kuulnud isegi  väiteid, et Jumal poleks üldse pidanud sellist puud sinna aeda panema. Polnud aus asetada tema enda loodud inimeste teele selline kiusatus.

Tegelikult aga andis see Eevale ja Aadamale võimaluse rakendada Jumala poolt antud vastutustvõimet ning teha (jumalanäolise looduna) valik Jumala eesmärkide kohaselt. See sündmus tõestab ka, et Aadamat ja Eevat ei loodud robotiteks, vaid valiku- ja otsustusvõimelisteks inimesteks. Asjaolu, et nad kuulasid Jumala asemel pigem madu ning valisid valesti, ei muuda seda fakti. Kaasaja maailmas õhutatakse inimest pidevalt Jumalat ignoreerima ning kaasa minema  ahvatlustega mida nii mitmel moel pakutakse. Meie vastutus selle kõige keskel valida õigesti,  ei ole aga muutunud!  

 
Kas tahad ka täna - kõikide muude valikute keskel - valida osaduse Kolmainu Jumalaga? Täna Teda, et see valik on veel täna meile kõikidele avatud.

Selle kommentaari autor: Mary J Evans