Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalale oluline

Laupäev, 28. Aprill 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jn 3:1-10

Niineve patukahetsus
1Ja Joonale tuli teist korda Issanda sõna; ta ütles:
2„Võta kätte, mine Niinevesse, sinna suurde linna, ja pea sellele jutlus, nagu ma sind käsin!”
3Siis Joona võttis kätte ja läks Issanda sõna peale Niinevesse; Niineve oli suur linn Jumala ees: kolm päevateekonda.
4Ja Joona hakkas linna läbi käima; käies esimese päeva teed, ta hüüdis ja ütles: „Veel nelikümmend päeva ja Niineve hävitatakse!”
5Ja Niineve mehed uskusid Jumalasse, kuulutasid paastu ja riietusid kotiriidesse, nii suured kui väikesed.
6Ja kui sõna sellest jõudis Niineve kuningani, tõusis too oma aujärjelt ja võttis mantli seljast, kattis ennast kotiriidega ja istus tuha peale.
7Siis ta laskis Niineves kuulutada ja öelda: „Kuninga ja tema ülikute käsul öeldakse: Inimesed ja loomad, veised, lambad ja kitsed ärgu söögu midagi, ärgu käigu karjas ja ärgu joogu vett,
8vaid nad katku endid kotiriidega, inimesed ja loomad, ja hüüdku võimsasti Jumala poole ja igaüks pöördugu oma kurjalt teelt ja vägivallast, mis nende käte küljes on!
9Kes teab, vahest Jumal pöördub ja kahetseb, pöördub oma tulisest vihast, nii et me ei hukku.”
10Kui Jumal nägi nende tegusid, et nad pöördusid oma kurjalt teelt, siis Jumal kahetses kurja, mis ta oli lubanud neile teha, ega teinud seda.

Jeesus ütles: “Ma ei taha ohvrit, vaid halastust! “ (Mt 9:13)

Nüüd antakse Joonale teine võimalus. Peaaegu samasugustel tigimustel, kui esimeses peatükis, kästakse tal minna Niinevesse. Ja seekord Joona kuuletub. Aga vastuolude jada jätkub samuti. Joona, selle porhvetitest kõige vastuhakkajama läbi, saab üks tolleageseid võimsamaid linnu puudutatud nii, et kõik pöörduvad meelt parandama. Seejuures on Joona sõnum vaid viiesõnaline (heebrea keeles), lihtne kuulutus! Paljud teised mõjuva sõnaga suured prohvetid Piiblis, nagu Jesaja, Jeremia ja Hesekiel, ei ole midagi sellist teinud.

Niinevelaste sõnumi vastuvõtt ning uskumine (s 5) on siin väljandatud samalaadsete terminitega kui Iisraellaste uskumist mujal Piiblis. Kotiriie, üleskutse paastule ning Jumala halastuse ootus (s 9), on kõik tuttavad tegevused neile, kes “kardavad Issandat” (1:9). Tänane jutustus on väga veenev selles, et Niineve pöördumine oli ehtne, vaatamata sellele, et seda kirjeldatakse küllaltki koomiliste väljenditega. Ja Jumala arumheitmine vastuseks niinevelaste  meeleparandusele, ei tohiks küll kuidgi üllatus olla. 

Joonal läks kolm päeva aega, et kuulutades läbi käia kogu linna territoorium, aga lisaks oma suurusele, oli see linn ka “Jumala suur linn” (s 3- mõnes teises tõlkes “väga suur linn”) - see tähendab, Jumala silmis väga oluline linn. Jumala kannatlikkus meie vastu,  nagu ka Joona vastu, vaatamata meie nõrkustele,  on jätkuv ime. Ja võibolla pole selle põhjuseks mitte lihtsalt see, et Ta armastab meid ning “kaldub” meie poole, nagu Ta tegi seda Niineve puhul. Ehk jääb Jumal meiega pikameelseks lisaks ka nende pärast, keda ta meie elude kaudu tahab puudutada? Oleks siis ometi nii, et ka meie leiaksime ning osutaksime  sedasama tulist kaastunnet, mis oli Jumalal Niineve linna suhtes, nende keskel, kuhu meid on elama pandud, ning kes vaatavad meie elu.

 
Kus on minu elus need kohad, kus Jumal otsib minu sõnakuulelikkust selleks, et tuua õnnistust teistele?

Selle kommentaari autor: Tim Meadowcroft