Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ametisse kutsumine ja ettevalmistused

Esmaspäev, 18. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 28:1-43

Preestrite ametiriided
1Sina aga lase enese ette astuda Iisraeli laste seast oma vend Aaron ja tema pojad, et nad oleksid mulle preestriteks: Aaron, Naadab, Abihu, Eleasar ja Iitamar, Aaroni pojad.
2Ja tee oma vennale Aaronile pühad riided auks ning iluks!
3Räägi kõigi südamest tarkadega, keda ma olen täitnud tarkuse vaimuga, et nad teeksid Aaronile riided, et teda saaks pühitseda mulle preestriks!
4Ja need on riided, mis nad peavad tegema: rinnakilp, õlarüü, ülekuub, kirjatud särk, peakate ja vöö; nad tehku pühad riided su vennale Aaronile ja tema poegadele, et nad saaksid olla mulle preestriteks!
5Nad võtku kulda ja sinist, purpurpunast ja helepunast lõnga ning linast lõime
6ja tehku õlarüü kuldsest, sinisest, purpurpunasest ja helepunasest lõngast ning korrutatud linasest lõimest kunstipäraselt kootuna!
7Sellel olgu kaks ühendatud õlatükki, mõlemast otsast seotud!
8Ja kunstipärane kinnitusvöö selle küljes olgu samasugune töö ning sellega ühest tükist: kuldsest, sinisest, purpurpunasest ja helepunasest lõngast ning korrutatud linasest lõimest.
9Võta siis kaks karneoolikivi ja uurenda neisse Iisraeli poegade nimed:
10kuus nende nimedest ühte kivisse ja kuus ülejäänud nime teise kivisse nende sünnijärgluses.
11Otsekui kivinikerdaja uurendab pitsatit, nõnda uurenda Iisraeli poegade nimed neisse mõlemasse kivisse; valmista need ümbritseva kuldäärisega!
12Aseta need kaks kivi õlarüü õlatükkidele kui mälestuskivid Iisraeli poegadele; ja Aaron kandku kummalgi õlal nende nimesid mälestuseks Issanda ees!
13Tee kullast ääris
14ja puhtast kullast kaks ketti; tee need punutuina, nööritaoliselt valmistatuina, ja kinnita need punutud ketid äärise külge!
15Ja tee kohtu-rinnakilp kunstipäraselt kootuna; tee see nõnda, nagu on tehtud õlarüügi: tee see kuldsest, sinisest, purpurpunasest ja helepunasest lõngast ning korrutatud linasest lõimest!
16See olgu neljanurgeline ja kahekordne, vaksapikkune ja vaksalaiune.
17Kata see kalliskivipealistusega, neli rida kive: rubiin, topaas, smaragd ridamisi esimeses reas;
18teises reas: türkiis, safiir, jaspis;
19kolmandas reas: hüatsint, ahhaat, ametüst;
20neljandas reas: krüsoliit, karneool, nefriit; kuldäärisest ümbritsetuina olgu need oma asemeis!
21Kivid olgu vastavalt Iisraeli poegade nimedele nende kaheteistkümne nimega, igal pitsatitaoliselt uurendatud nimi vastavalt kaheteistkümnele suguharule!
22Tee rinnakilbile puhtast kullast ketid, nööritaoliselt keerutatud!
23Tee rinnakilbile kaks kuldrõngast ja pane need kaks rõngast rinnakilbi kahe nurga külge!
24Ja pane need kaks kuldnööri mõlemasse rõngasse rinnakilbi nurkadel!
25Mõlema nööri mõlemad otsad kinnita mõlema äärise külge ja kinnita need õlatükkidele õlarüü esiküljes!26Tee kaks kuldrõngast ja pane need rinnakilbi kahte nurka, selle ääre külge, mis on seespool vastu õlarüüd!
27Ja tee veel kaks kuldrõngast ja pane need õlarüü mõlema õlatüki külge, selle esikülje allosasse, ühenduskohale ülespoole õlarüü vööd!
28Rõngastega rinnakilp seotagu sinise nööriga õlarüü rõngaste külge, et see oleks ülalpool õlarüü vööd ja et rinnakilp ei tuleks lahti õlarüü küljest!
29Nõnda kandku Aaron, kui ta läheb pühamusse, Iisraeli poegade nimesid kohtu-rinnakilbis oma südame peal alaliseks mälestuseks Issanda ees!
30Pane kohtu-rinnakilpi ka uurim ja tummim, need olgu Aaroni südame peal, kui ta astub Issanda palge ette! Nõnda kandku Aaron alati Issanda ees Iisraeli laste õigusemõistu oma südame peal!
31Tee õlarüü ülekuub üleni sinisest lõngast
32ja sellel olgu keskel avaus pea jaoks; avause ümber olgu kootud äär, see olgu nagu raudrüü avaus, et see ei rebeneks.
33Tee palistuse külge granaatõunad sinisest, purpurpunasest ja helepunasest lõngast ümber palistuse ja kuldkellukesed ümberringi nende vahele:
34kuldkelluke ja granaatõun, kuldkelluke ja granaatõun ümber ülekuue palistuse!
35See olgu Aaronil teenides seljas ja selle helinat olgu kuulda, kui ta läheb pühamusse Issanda ette või tuleb sealt välja, et ta ei sureks!
36Tee puhtast kullast laubaehe ja uurenda sellesse nagu pitsatisse uurendatakse: „Issandale pühitsetud!”
37Kinnita see sinise nööriga peakatte külge; see olgu peakatte esiküljes!
38See olgu Aaroni laubal, et Aaron kannaks süüd pühade andide puhul, mida Iisraeli lapsed pühitsevad, kõigi nende pühade ohvriandide puhul; see olgu alati ta laubal, et neid teha armsaiks Issanda ees!
39Koo linasest lõimest särk, samuti tee linasest riidest peakate; ja tee vöö kirjatud tegumoes!
40Tee Aaroni poegadele särgid ja tee neile vööd; ja tee neile peakatted auks ning iluks!
41Pane need selga oma vennale Aaronile ja tema poegadele; ja võia neid, täida nende käed ja pühitse nad mulle preestriteks!
42Tee neile linased püksid palja ihu katteks; need ulatugu puusadest alla reiteni;
43need olgu jalas Aaronil ja tema poegadel, kui nad lähevad kogudusetelki või astuvad pühamus teenides altari ette, et nad ei saaks süüdlasteks ega sureks. See olgu igaveseks seadluseks temale ja ta soole pärast teda!

Mida tähendab sinu jaoks teadmine, et usklikuna oled osa “pühast preestrkonnast”? (1Pt 2:5)

Kuigi terve Iisraeli rahvas oli “preestrite kuningriik ja püha rahvas” (2Ms 19:6), vajas ta ka preesterkonda – inimesi, kes on otsekui vahendajateks rahva ja Jumala vahel. Salmis 1 näeme, et inimesed ei valinud ise preestriametit, vaid Jumal käskis Moosesel nad ametisse kutsuda. 

Püha riietus on vajalik selleks, et kutsutud saaksid preestritena teenida (s 4). Riietuse teine otstarve salmis 2, ütleb, et pühad riided peavad olema auks ja iluks. Jumal annab riietuse valmistamiseks niisama üksikasjalikud juhtnöörid nagu eespool pühamu ja selle sisustuse jaoks.

Salm 3 näitab, kust tuleb inimesele tarkus ja hea tööoskus: Jumal on “täitnud nad tarkuse vaimuga”.  Jumala töö väärib osavaid meistreid!

Preestri tähtsaim ülesanne on kanda oma rahvast Jumala ette. Seda näeme salmidest 12 ja 29: kalliskivid, mida ta kannab oma õlgadel ja rinnakilbil, sümboliseerivad suguharusid, kelle nimed on kividele graveeritud. Iga kalliskivi on erinev, aga kõik nad on hinnalised. Samamoodi on Jumala jaoks kallid kõik Tema lapsed, olenemata erinevustest.

Preestri südamel on veel teinegi ülesanne (s 30): mõista rahvale õigust või anda õigeid otsuseid. Selleks olid uurim ja tummim – liisuheitmise vahendid, mille abil küsiti Jumala vastust. 

Käte täitmine (s 41) oli üks osa ameti “kätteandmisest” ehk ametisse pühitsemisest. See toimus arvatavasti nii, nagu juhendatud järgmises peatükis (2Ms 29:24-25, 27-28).

 
Jeesus ütleb: “Teie ei ole valinud mind, vaid mina olen valinud teid ja olen teid seadnud …” (Jh 15:16)

Selle kommentaari autor: APÜ