Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rohkem kui küll

Reede, 13. Juuli 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 6:1-15

Jeesus toidab viit tuhandet meest
1Pärast seda läks Jeesus teisele poole Galilea ehk Tibeeriase järve.
2Ja temaga läks kaasa suur rahvahulk, sest nad olid näinud tunnustähti, mida ta haigetele tegi.
3Aga Jeesus läks mäele ning istus sinna koos oma jüngritega.
4Ent paasa, juutide püha, oli ligi.
5Kui nüüd Jeesus oma silmad üles tõstis ja nägi palju rahvast enese juurde tulevat, siis ta ütles Filippusele: „Kust me ostame leiba, et need saaksid süüa?”
6Aga seda ta ütles teda proovile pannes, sest ta teadis küll, mida ta kavatseb teha.
7Filippus vastas talle: „Isegi kahesaja teenari eest ostetud leibadest ei jätku neile, et igaüks pisutki saaks.”
8Andreas, üks ta jüngritest, Siimon Peetruse vend, ütles talle:
9„Siin on üks poiss, kellel on viis odraleiba ja kaks kalakest. Kuid mis sellest saab nii paljudele?”
10Jeesus ütles: „Pange inimesed istuma!” Seal paigas oli palju rohtu. Siis istusid nad maha, seal oli arvult umbes viis tuhat meest.
11Jeesus võttis nüüd leivad, tänas Jumalat ja andis neile, kes maas istusid, samuti ka kalakestest, niipalju kui nad tahtsid.
12Aga kui nende kõhud olid täis saanud, ütles Jeesus oma jüngritele: „Koguge ülejäänud palakesed kokku, et midagi ei läheks raisku!”
13Siis kogusid nad viiest odraleivast kokku kaksteist korvitäit palakesi, mis oli sööjatest üle jäänud.
14Kui nüüd rahvas nägi tunnustähte, mille Jeesus oli teinud, ütlesid nad: „Tema on tõesti see prohvet, kes peab tulema maailma.”
15Nüüd sai Jeesus aru, et nad tahavad tulla ja teda vägisi kuningaks teha, ja ta tõmbus mägedesse üksindusse.

“…Jumal täidab kõik teie vajadused oma rikkust mööda kirkusega Kristuses Jeesuses.” (Fl 4:19). Kuuluta seda tõde täna üle oma elu.

Millist reaalset muutust ootad tänasel uuel päeval Jeesuselt enda ellu? Tänane väga tuttav piiblilugu (mis on kirjas ka kõigis neljas evangeeliumis), demonstreerib Jumala aulist loomistööd. Johannes toob esile mitmeid eristuvaid nüansse. Paljud näiteks ei pane tähele tema viidet paasapühadele (s 4), ning selle tähistamisele, kus muude asjade hulgas mainitakse ka seda kuidas Jumal toidab oma rahvast ( 2Ms 16) ning see annab kogu loole olulise tausta.

Ainult Johannes kirjeldab Jeesuse küsimust Filippusele: „Kust me ostame  leiba, et need saaksid süüa?” (s 5). See on proovilepaneku küsimus. Ja miline proov! Kas Filippusel on piisavalt usku, et peale paljude teiste imede nägemist (s 2), pidada võimalikuks ka sellist imet?  Filippuse praktiline vastus viitab tema üsna konkreetsele ja suletud mõttemaailmale. Ja see on ju mõistatev, kas pole? Kui palju võiks Jeesus tegelikult ikkagi seda olukorda muuta?

Liiga sageli juhtub nii, et olles probleemidega silmitsi,  sulgeme ak meie oma meeled Jumala võimalustele. Ning Jumal peab meid panema “venituslauale”, et näeksime, mida ja kuidas Tema võib teha, üle kõige mida suudame ette kujutada!

Johannes lõpetab oma jutustuse tõelise ohustseeniga, kus inimesed püüavad Jeesust vägisi kuningaks teha (s 15). Siinkohal tasub meenutada kuidas Jeesus seisis vastu kiusatustele kõrbes - muuta kivid leivaks ning saada kätte kuningastaatus valel viisil (Mt 4:2-11). Juba sealt on selge, et Jeesus ei hakka iialgi jumalikku väge kuritarvitama, eriti aga  isiklike eesmärkide nimel. Ometi just selles loos riskib Ta kohese ulatusliku populaarsusega, kui kasutab Jumala väge selleks, et täita inimeste otsene vajadus - samamoodi kui Jumal varustas oma rahvast kõrbes mannaga. 

Üllatav on aga asjaolu kui kerge on rahval libiseda sündmuse väärtõlgendusse, püüdes teha Jeesusest poliitiline päästja. Õnnestunuks neil see, oleks tegu olnud hävitava mõjuga Jumal Isa missioonile ning sellepärast Jeesus ka tõrjub selle katse. Inimeste leivaga toitmine ei ole viis, mille läbi Ta maailma päästma tuli. Ei, vaid Tema ise on Eluleib, “roog, mis püsib igaveseks eluks.” (Jh 6:27). Ja see on see imeline tõde, milleks Jeesus tuli rahvast ette valmistama.

 
Mida sina võiksid anda Jumalale kasutada? Oma aega, raha, sõprust, lootust, kujutlusvõimet? Ja kelle heaks?

Selle kommentaari autor: Michael Quicke