Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal on meiega!

Pühapäev, 22. Juuli 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 48

Jumala linna ülistus
1Korahi laste laul ja lauluviis.
2Suur on Issand ja väga kiidetav
meie Jumala linnas tema pühal mäel.
3Kaunisti tõuseb kõrgele kogu maa rõõm,
Siioni mägi kauges põhjas,
see suure kuninga linn.
4Jumal on tema kuninglikes kodades
tuntud kindla varjupaigana.
5Sest vaata, kuningad kogunesid
ning läksid üheskoos tema vastu.
6Nemad nägid ja tardusid,
kohkusid, põgenesid ära.
7Värin valdas neid seal,
valu, nagu sünnitajal naisel.
8Idatuulega sa murrad katki
Tarsise laevad.
9Nagu me oleme kuulnud,
nõnda me näeme seda vägede Issanda linnas,
oma Jumala linnas.
Jumal lasku teda kindlasti püsida igavesti!
Sela.
10Me mõtiskleme su heldusest, oh Jumal,
keset sinu templit.
11Nõnda nagu su nimi, Jumal,
ulatub ka sinu ülistus ilmamaa äärteni;
su parem käsi on täis õiglust.
12Siioni mägi rõõmutseb,
Juuda tütred ilutsevad
su kohtuotsuste tõttu.
13Kõndige ümber Siioni
ning tehke tiir ta ümber,
lugege ära ta tornid!
14Pange hästi tähele ta kindlustust;
kõndige läbi ta kuninglikud hooned,
et võiksite jutustada neist
tulevasele põlvele!
15Sest see on Jumal,
meie Jumal ikka ja igavesti,
tema juhatab meid surmast üle.

Palvest võib kergesti saada lihtsalt formaalsus. Mõtiskle selle üle, milline ime on tulla Jumala ligiolusse, kuuluda Temale ja tunda tema õrna hoolitsust.

Ebakindlus on tänase elu üks kõige iseloomulikumaid jooni. On see globaalne soojenemine, terrorism, tuumaoht kuritegelike riikide poolt, uued viirused - me oleme ümbritsetud juhitamatutest ja ennustamatutest riskidest. 

Ka kristlik kogukond pole immuunne selliste ebakindluste suhtes ja peab lisaks rinda pistma selliste väljakutsetaga, nagu religioosne pluralism, vastutöö ja paljudes riikides ka pidev tagakiusamine. Peale selle tabavad meid kõiki isiklikud ebakindlad olukorrad (tervise, töö või suhetega seotud) ning kristliku usus tunnistamisega seotud väljakutsed.

Psalm 48 on laul, mis kinnitab veelkord, et ka keset ebakindlat maailma saab usklike kogukond leida oma julgeoleku Jumalas, kellele me kuulume. Psalm algab ja lõpeb Jumala ülevuse tunnistamiseg (s 1,14). Selle keskmes on Siion, Jeruusalemma ajalooline linnus. Jeruusalemm - pealinn, templi asupaik, Jumala nime, Jumala rahva ja Jumala eneseilmutuse linn. Siiski pole see ainult laul linnast, vaid pigem seda linna kaitsva Jumala ülistamine. Elav Jumal on tema kaitsja ja ükski oht ei saa teda raputada (s 3). Psalmi keskosas on väljendatud kogu asja tuum: Linn on märgistatud Jumala omanditunnusega ja Tema kaitseb linna igavesti (s 8).

Psalm tuletab meile meelde, et Jumala rahva sees elab Jumal ise oma Vaimu näol. Ta kaitseb meid igast küljest. Psalmi autor loetleb kõikjalt tulevaid ohte,  kuid me võime Jumala rahvana julged olla, sest meie võit on juba olemas Temas. Vähesed meist on immuunsed ebakindluse tunde suhtes, olgu selle põhjus siis ebakindel maailm või ebakindel süda. Nii saame ka seda salmi usus omaks võtta ja kuulutada: Sest see Jumal on meie Jumal igavesti ! Ja Tema on meie juht lõpuni.

 
Ebakindluse tunne võib meie isiklikku elu päris tugevalt kammitseda. Palu, et Jumalal ilmutaks sulle, milliste asjade peale saad oma kristlikus usus kindlalt toetuda ja kuidas liikuda edasi Tema antud vabaduses. Et võiksid olla kindel teadmises, mis moodustavad sinu identiteedi, eesmärgi ja saatuse.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb