Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kui palju see väärt on?

Esmaspäev, 5. August 2019

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 13:44-52

Tähendamissõnad peidetud aardest ja hinnalisest pärlist
44Taevariik on põllusse peidetud aarde sarnane, mille inimene leidis ja peitis jälle. Ta läks rõõmuga ja müüs ära kõik, mis tal oli, ning ostis selle põllu.
45Veel on taevariik kaupmehe sarnane, kes otsis ilusaid pärleid.
46Kui ta siis leidis ühe eriti hinnalise pärli, läks ta ja müüs maha kõik, mis tal oli, ning ostis selle.
Tähendamissõna noodast
47Veel on taevariik nooda sarnane, mis heideti merre ja mis vedas kokku igasuguseid kalu.
48Kui noot sai täis, veeti see rannale, istuti maha ja koguti head kalad korvidesse, halvad aga visati minema.
49Nõnda on ka selle ajastu lõpul: inglid tulevad ja eraldavad kurjad õigete keskelt
50ning viskavad nad tuleahju. Seal on ulgumine ja hammaste kiristamine.
51Kas te mõistate seda kõike?” Nad vastasid talle: „Jah.”
52Siis ta ütles neile: „Sellepärast on iga kirjatundja, kes on õpetatud taevariigi jaoks, majaperemehe sarnane, kes oma varakambrist võtab välja uut ja vana.”

“…Mis iganes on tõene, mis auväärne, mis õige, mis puhas, mis armastusväärne, mis ülendav, ja kui miski on vooruslik ja kui miski on kiidetav…..”( Fl 4:8) On aeg tuua tänu.

Mis tegelikult loeb? Lihtne on mattuda omaenese muredesse ning jääda ilma peidetud varandusest; lihtne on rahulduda teiseks heaga. Ei ole midagi, mis võiks ületada taevariigi tähtsust. Kõik muu tuleb arvata “prahiks” (Fl 3:8). 

“Šotimaa viimane pärlipüüdja” (Julie Stuart, Vintage, 2016 ) on romaan viimasest täisajaga pärlipüüdjast, kes püüab magevee pärlikarpe. Ta otsib pärli mis teeks terviklikuks kaelakee tema naisele. Riskides kõigega, leiab ta ühe, täiusliku kuju, tekstuuri ua värviga pärli. Tal on kinnisidee. 

Üks teine raamat, “Kättesaadav” (Jack Nelson, WorldLink, 2016), jutustab teistsugusest kinnisideest. Bobita ja Ramen, kes on hinduismist lahti ütlenud, taluvad teadvuse kaotamiseni peksu oma perekonna ja naabrite poolt. Kaotanud ka oma kinnisvara ning külast väljaaetuna, pöörduvad nad ikkagi tagasi. Sest kuidas teisiti kuuleksid nende küla inimesed Jeesusest?

Me kõik peame kalliks enda mugavust, mõned ka mõistliku ja praktilise inimese reputatsiooni - kuid meid on tegelikult kutsutud kirglikele tegudele, mis muudab mugavused teisejärguliseks ning kus praktilisus ja mõistlikkus ei oma alati sõnaõigust. Tõelise ja ehtsa nimel, on isegi selline hind väärt.

Osa õige perspektiivi leidmisest elus, on mõista tuleviku reaalsust: meid ootab ees surm ja siis viimane arvepidamine. Taevariik teeb vahe vahele. Mõned kalad ei ole söögikõlbulikud ning need tuleb kõrvale heita, teised on kõlblikud. Õiged on pühendunud Kuningale ning elavad sellekohast elu. Kurjad on kogu oma elu panustanud hoopis teistele asjadele. Õiged mõistavad, mis on see, mis tegelikult loeb, ning nad ei saa seda enesele hoida (s 52). Kuningriigi kodanikena, on meil midagi, mida peame jagama. Nagu Matteus, kes võimaldas kogudusel säilitada selle judaistlikku pärandit ning samas vaadata tulevikku koos paganatega - ammutame ka meie Jumala ilmutusest Vanas Testamendist, et valgustada seda kõigega mida oleme saanud teada Jeesuse kaudu.

 
Kui väärtuslik on too hinnaline pärl sinu jaoks (s 45,46)? Meenuta, et Jeesus andis kõik mis Tal oli, et sina võiksid selle hinnalise varanduse omanikuks saada. Palveta, et Jumal ise avaks uuesti su silmad evangeeliumi kirkuse valgusele.

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate