Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõeline heaolu

Pühapäev, 16. Veebruar 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 128

Jumalakartliku perekonnaõnn
1Palveteekonna laul.
Õnnis on igaüks,
kes kardab Issandat,
kes käib tema teedel.
2Sa sööd siis oma käte vaevast,
sa oled õnnis
ja su käsi käib hästi.
3Su naine on nagu viljakas viinapuu
su maja nurgas;
su pojad on nagu õlipuu võsud
su laua ümber.
4Vaata, nõnda õnnistatakse tõesti meest,
kes kardab Issandat!
5
Issand õnnistagu sind Siionist
ja saagu sa näha Jeruusalemma head põlve
kogu oma eluaja!
6Ja saagu sa näha oma laste lapsi!
Rahu Iisraelile!

“Kes iganes joob vett, mida mina talle annan, ei janune enam iialgi “ (Jh 4.14)

Sotsiaalmeedia postitused on täis kommentaare, mis edastavat üht ja väga ilmset tõsiasja: iga inimene tahab olla õnnelik. Heaolu, isikliku täitumise ja õnne teema on Läänemaailma uus “tootmisharu”. Juba aastaid mõõdetakse ja avaldatakse maailma heaolu indeksit, terved jalgpallistaadionid täituvad inimestest, kui organiseeritakse heaolu festivale; meie raamatupoed tulvavad üle sisemise täiuslikkuse, harmoonia ja mindfulnessi õpikutest. Me kõik soovime olla õnnelikud.

Tänane psalm annab sellele inimlikule igatsusele vastuse. Imelise lihtsusega avaldab see avasalmis õnnelikuks saamise saladuse: “Õnnis on igaüks, kes kardab Issandat,kes käib tema teedel.” (s 1)

Psalmi autor kinnitab, et Jumala õnnistus on kogetav isikliku heaolu läbi (s 2) ning ka pereringis, sest perekonna omamine oli heebrea kontekstis õnnistuse märk, näiteks selle turvalisuse ja perspektiivi tõttu, mis tuleb laste kaudu (s 3).

Laulja laiendab Jumala õnnistuse kättesaadavust aga veelgi, üle kogu maa ja rahva: “saagu sa näha Jeruusalemma head põlve” (s 5). Tee taolise õnnistuseni viib läbi pühendumise jumalakartuse (s 1,4). Taoline aukartus Jumala ees tähendab aga sisuliselt vaid ühte: Jumalal peab kõiges olema esikoht. Meil tuleb lubada Jumalal olla Jumal. Või nii nagu Jeesus seda väljendas: peame esmalt otsima jumalariiki ja siis asetuvad kõik teised asjad oma õigele kohale (Mt 6:33).

Teiseks tuleb meil käia sõnakuulmises (s 1). Elades nii, nagu Jumal on meile seadnud - elada Issandale, kes on meid lunastanud, on ainus tee tõelise täitumuse ja rahulduseni.

Tänane psalm algab väga lihtsa salmiga, ometi peidab see endas saladust, mida otsivad mehed ja naised kogu maailmas. Tõeline õnnistus tuleb jumalakartusest ning Jumalale kuuletumisest.

 
Palu, et võiksid olla õigel viisil jumalakartlik ning sõnakuulelik nii, et sinu elu täidaks Jumala õnnistus.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb