Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tiituse 3:8-15

Kolmapäev, 18. Detsember 2002

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Tiituse 3:8-15

Kristlaste kohustustest maailmas
8See sõna on ustav ning ma tahan, et sa neid asju tõsiselt rõhutaksid, et need, kes on hakanud Jumalat uskuma, oleksid hoolsad tegema häid tegusid. See on hea ja inimestele kasulik.9Aga rumalatest vaidlemistest ja arutlustest sugupuude üle ning riiust ja seadusetülidest hoidu kaugele, sest need on kasutud ja tühised.
10Eksiõpetusega inimesest pöördu pärast ühe- või kahekordset noomimist ära,
11teades, et niisugune on pöörane ja teeb pattu ning on ise enese hukka mõistnud.
Lõputervitus
12Kui ma Artemase või Tühhikose sinu juurde saadan, siis tõtta minu juurde Nikopolisesse, sest ma olen otsustanud seal talve veeta.
13Seadusetundja Zeenas ja Apollos läkita teele hoolsalt varustatuna, et neil midagi ei puuduks.
14Õppigu meiegi omad tegema häid tegusid seal, kus neid tõepoolest on vaja, et nad ei jääks viljata.15Sind tervitavad kõik, kes on minuga. Tervita neid, kes meid armastavad usus! Arm olgu teie kõikidega!

Paulus on oma sõnumis väga konkreetne. Lausa tungivalt käsib ta kogudusele rõhutada, kui tähtis on pühitsetud ja tasakaalustatud iseloom.

Pidagem meeles, et see, mis toimub inimeste ees, loob meie reputatsiooni inimeste ees. See, mis toimub meie sees, loob meie reputatsiooni Jumala ees. Reputatsioon Jumala ees laseb sõnal levida. Ja ehkki me ei saa päästetud tegudest – ükski tegu ei asenda armu --, ei tohi meie teod olla teistele komistuskiviks, armule takistuseks.

Kuidas püsida heades tegudes? Kas me oleme selleks suutlikud? Meie head teod on sarnased varandusega. Kuidas me hoiame oma maist vara? Kas seltsime sulipoistega, jagame koos saaki, hoopleme ja jahmerdame? Ei! Vaimse maailma reeglid on samad. Paulus annab karmi nõu – pöördu eksiõpetustest! Väldi tühist ja kasutut – seega uhkuses tehtud tegu. Salmis 9 toob Paulus paar tühise ja kasutu vaidlemise näidet.

Mõtiskluseks: millistest kasututest vaidlustest ja nääklustest peaksin täna loobuma mina?

Uhkus toidab vaid upsakust, mis omakorda varem-hiljem toob esile languse. Apostel hoiatab, et meie võidmist ei riivaks edevad, iseendale suunatud targutused. Külvi ja lõikuse seadust meelde tuletades ütleb Paulus, et headest tegudest peab saama elustiil. See hoiab ära ülekohtu ja põlguse. Harrastagem oma iseloomude lihvimist, et Jumal meile suuremat võiks usaldada!

Teod räägivad rohkem kui sõnad. Puud tuntakse tema viljast.

Selle kommentaari autor: Külli Remsu