Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püsigem Kristuses

Reede, 8. Juuli 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Jh 2:22-29

Antikristuse tulekust
22Kes on valetaja? Eks ju see, kes salgab, et Jeesus on Kristus. Antikristus on see, kes salgab Isa ja Poega.
23Kes iganes salgab Poja, sellel pole ka Isa; kes tunnistab Poega, sellel on ka Isa.
24Mida te algusest peale olete kuulnud, see püsigu teis. Kui teis püsib see, mida te algusest peale olete kuulnud, siis püsite teiegi Pojas ja Isas.
25Ja see ongi tõotus, mille tema meile on tõotanud - igavene elu.26Ma kirjutasin seda teile nendest, kes püüavad teid eksitada.
27Aga võidmine, mille te olete saanud temalt, püsib ju teis ning teil pole vaja, et keegi teid õpetaks; vaid nii nagu tema võidmine teid kõiges õpetab - see on tõde, mitte vale - ja nii nagu tema teid on õpetanud, nõnda püsige Kristuses.28Ja nüüd, lapsed, püsige Kristuses, et kui tema saab avalikuks, oleks meil tema tulemisel julgus ja mitte häbi tema ees.
29Kui teie teate, et tema on õige, siis te mõistate, et igaüks, kes teeb õigust, on temast sündinud.

Kui kirja teise peatüki algus näitab erinevusi Jumala laste ja kuradi kütkeis olijate vahel, siis lõpuosa rõhutab meie pääsemist surmast elusse.

Kui oma evangeeliumis räägib Johannes Kristusest kui Jumala Pojast, siis selles kirjas vaatleb ta rohkem meid kristlasi kui Jumala lapsi. Ta hoiatab lugejaid hoolitsevalt valeõpetuste eest. Ka tänapäeval on meie ühiskonnas väga palju erinevaid uskumusi ning tihti on raske eristada õiget valest.
Tänapäeval on inimesi, kes kahtlevad, kas Jeesus on üldse kunagi elanud. Tolle aja inimesed selles ei kahelnud. Kaheldi selles, kas Ta tõesti oli Jumala Poeg või lihtsalt väga tark ja tervendamisanniga rändjutlustaja/prohvet. Seetõttu näib olevat kirja kirjutamise ajendiks eriti gnostikute eksiõpetus, mis tõenäoliselt Väike-Aasia kogudustes levis ja mis omistas liiga suure tähtsuse vaimulikule tunnetusele. Kuid keda või mida mõistsid nad “vaimu” all? Väideti end olevat osaduses Jumalaga (1:6), tundvat Teda (2:4), elavat valguses (2:9) ning Vaimust (4:1), peeti end patust kõrgemal seisvaks (1:8,10), nõnda ei tarvitsenud enam järgida Jumala käske (2:4). Samal ajal nõrgenes või kadus usk Jeesuse tõelisse jumalikkusesse.
Kirjutaja tahab kuulutada Jumala tõde ja võrdleb seda eksiõpetusega: salmid 18-29 hoiatavad eksiõpetajate eest, osutades nende õpetuse vigadele. Johannes ütleb, et neis eksiõpetustes kõneleb antikristus – kogu Kristuse-vastase vaenu kehastus (2:18, 22; 4:3).

Kes püsivad Kristuses, nende elu kannab vilja, ja maailm võib seda kogeda.