Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jh 17:14-26

Laupäev, 8. Aprill 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 17:14-26

Jeesuse ülempreesterlik palve
14Mina olen andnud neile sinu sõna ning maailm on vihanud neid, sest nemad ei ole maailmast, nii nagu minagi ei ole maailmast.
15Ma ei palu, et sa võtaksid nad ära maailmast, vaid et sa hoiaksid neid kurja eest.
16Nemad ei ole maailmast, nii nagu minagi ei ole maailmast.
17Pühitse neid tões: sinu sõna on tõde!
18Nii nagu sina läkitasid minu maailma, läkitan ka mina nemad maailma.
19Ja ma pühitsen ennast nende eest, et ka nemad oleksid pühitsetud tões.20Aga ma ei palu üksnes nende eest, vaid ka nende eest, kes nende sõna läbi hakkavad minusse uskuma,
21et kõik oleksid üks, nii nagu sina, Isa, minus ja mina sinus, et nemadki oleksid meis, et maailm usuks, et sina oled minu läkitanud.
22Ja mina olen andnud neile selle kirkuse, mille sina oled andnud mulle, et nad oleksid üks, nii nagu meie oleme üks:
23mina neis ja sina minus, et nad oleksid täielikult üks, nii et maailm tunneks ära, et sina oled minu läkitanud ja et sa oled armastanud neid, nii nagu sa oled armastanud mind.24Isa, ma tahan, et ka need, keda sa mulle oled andnud, oleksid minuga seal, kus mina olen, et nad näeksid mu kirkust, mille sa oled andnud mulle, sest sa oled mind armastanud enne maailma rajamist.
25Õige Isa, maailm ei ole sind tundnud, aga mina tundsin sind ning need siin tunnevad, et sina oled minu läkitanud.
26Ja ma olen neile andnud teada sinu nime ja annan teada seda, et armastus, millega sina oled armastanud mind, oleks nendes ja mina oleksin nendes."

Tänane lõik on eile loetud Jeesuse ülempreesterliku palve lõpuosa. Tihtipeale on tervet 17. peatükki mõistetud kui Kristuse meenutust maa peal veedetud ajast (“olen andnud edasi Jumala sõna...”(s 14)) ehk nn tööaruannet, aga oleks vahest parem, kui näeksime Jeesuse palves Isa poole jumalikku globaalset tulevikuprogrammi, milles ka meie oleme osalised!

Jeesus julgustas oma õpilastest sõpru juba varem tol õhtul (nt Jh 15:18-20) jääma kindlaks tõele. Nüüd seisab Õpetaja selle sooviga Isa ees. Tuletame meelde, et “maailma” all mõistab evangelist Johannes ikkagi inimesi, kes maailmas elavad ja kes ei usu Kristusesse.
Loeme, et Jeesus tahab meie jäämist oma kaasinimeste keskele (s 15), niisiis seda, et me ei muutuks eraklikuks. Mida tähendab aga “kurjus, kuri” (s 15b)? Teades algristikoguduse ajaloost vaenamise perioode, võime väita, et tegemist ei ole siin mitte füüsilise kurjaga. Pigem palus Jeesus, et meie Isa hoiaks meid endid langemast kurja tegema, hoiaks meid usust taganemast...
Hea sõnumi “teatepulk” on nüüd antud edasi meile, Jeesuse järgijatele. Kuidas me siis suudame jääda tõesse ja olla Kristuse saadikuteks maailma keskel? Seesama kirkus (vt eilse kirjakoha seletust salmile 1) on antud ka meile, kes me mõistame, et Kristus on Isa läkitatud (s 22). Just see taevalik kirkus, mis on usklikele antud Jumalast, on üleloomulikuks varustuseks kuulutustöö juures, et neid, kes meie kaudu uskuma hakkavad oleks palju (s 20).

Jeesuse ülim tõotus meile on aga tänase lõigu viimases salmis – Jumala armastus ON ja jääb neisse, kes tunnistavad Kristust!

Selle kommentaari autor: Mari-Liis Nõlvak