Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jooned liivas

Teisipäev, 12. Detsember 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 11:46-57

Suurkohus otsustab Jeesuse hukata
46Aga mõned neist läksid variseride juurde ja teatasid neile, mis Jeesus oli teinud.47Seepeale kutsusid ülempreestrid ja variserid kokku Suurkohtu koosoleku ja ütlesid: "Mis me teeme? See inimene teeb palju tunnustähti.
48Kui me jätame ta rahule, hakkavad kõik temasse uskuma, ning siis tulevad roomlased ja võtavad ära nii meie pühapaiga kui ka rahva."
49Aga üks neist, Kaifas, kes oli tolle aasta ülempreester, ütles neile: "Teie ei tea mitte midagi
50ega mõtle, et teile on parem, et üks inimene sureb rahva eest, kui et kogu rahvas hukkub."
51Aga seda ta ei öelnud iseenesest, vaid tolle aasta ülempreestrina kuulutas prohvetlikult, et Jeesusel tuleb surra rahva eest.
52Aga Jeesus ei pidanud surema üksnes selle rahva eest, vaid et koguda ka hajali elavaid Jumala lapsi ühtekokku.
53Sellest päevast peale võtsid nad siis nõuks Jeesus ära tappa.54Nüüd ei käinud Jeesus enam juutide keskel avalikult, vaid läks sealt ära kõrbelähedasse paika, Efraimi-nimelisse linna ning viibis seal koos jüngritega.55Aga juutide paasapühad olid ligi ning maalt läksid paljud üles Jeruusalemma end paasapühade jaoks puhastama.
56Siis nad otsisid Jeesust ja pärisid pühakojas seistes üksteiselt: "Mis te arvate? Vaevalt ta tuleb pühadeks?"
57Aga ülempreestrid ja variserid olid andnud käsu, et kui keegi peaks teadma, kus Jeesus on, siis see annaks ta üles, et nad saaksid ta vahistada.

Võta aega palveks: „ Issand, tahan õppida Sind tundma veel rohkem….“

Kui Jeesus äratas Laatsaruse surnuist jagunes rahvahulk erinevateks leerideks. Üsna suur hulk uskus Jeesusesse ( s 45), teised jooksid tema üle keelt peksma ( s 46). Samal ajal märkavad variserid, et Jeesus on maha märkinud piiri ning mõistavad eesootava lahingu iseloomu. Selles lahingus on ühel pool need „ kes usuvad temasse“ ja teisel need, kelle ülim pühendumine kuulub „meie kohale ja meie rahvale“ ( s 48). Just see kontrast osutub hoiatavaks ja kohaseks märgiks ka meile. Kõik, sealhulgas ka pühendumine riigile või isegi kirikule, mis saab sama oluliseks või isegi olulisemaks kui meie pühendumine Jeesusele - muutub vältimatult vaenlase toetamiseks, Jumala riigi vastu. Millised on sinu elu kõige tähtsamad pühendumised? Kas sa oled võimeline märkama kui piir on ületatud ja eesmärgid põrkuvad?
Ka kõige hullemal juhul nagu siin – saab Jumal kasutada isegi vaenlase plaane, et täide viia oma eesmärke: Kaifase ja tema mõrvahimulise kaaskonna plaani saab ühtlasi näha kui selget ettekuulutust Jumala hea plaani täitumiseks ( s 49 – 52). Ülempreestrina oli Kaifas arukas ja kõrgelt hinnatud kogukonna juht, kes oli end pühendanud Jumalale. Tema elu on samas kangestav hoiatus tänastele kristlikele juhtidele – on võimalik saada sedavõrd haaratud oma tööst „ Jumalale“, et lõpetame tema vastaste ridades. Aga mida oleks Kaifas võinud teha teisiti? Kas oskaksime kujutleda talle teistsugust toimimisviisi? Kõige parem näide selleks oleks ilmselt Gamaliel, variser, kes hiljem kaitses Peetruse ja Johannese püüdeid evangeeliumi kuulutada, öeldes:“ Jätke need inimesed rahule ja laske neil olla – sest kui see nõu või tegu on inimestest, siis see läheb tühja, aga kui see on Jumalast, ei suuda teie seda hävitada –, et teist ei saaks sõdijaid Jumala enese vastu!” ( Ap 5: 38-39).
Ilmselt oli ka Gamaliel kohal kui Kaifas oma mõrvaplaane koostas aj võib-olla mälestus sellest andis talle julguse hiljem seista apostlite eest.

Kas sinu elus on mingi olukord, mis nõuaks evangeeliumi eest seismist või nende kaitsmist, kes kuulutavad seda ebaharilikul viisil? Kas miski hoiab sind seda tegemast?

Selle kommentaari autor: Whitney Kuniholm