Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kelle sarnane sa oled?

Esmaspäev, 20. August 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 8: 1-13

Jeesus söödab nelja tuhandet meest
1Neil päevil, kui taas oli koos suur rahvahulk ja neil ei olnud midagi süüa, kutsus Jeesus jüngrid enese juurde ja ütles neile:
2"Mul on rahvast hale, sest nad on juba kolm päeva minu juures viibinud ja neil ei ole midagi süüa.
3Ja kui ma lasen nad koju söömata, siis nad nõrkevad teel, sest mõned neist on tulnud kaugelt."
4Ja ta jüngrid vastasid talle: "Kuidas võib keegi siin kõrbes nende kõhud täis sööta?"
5Ja ta küsis neilt: "Mitu leiba teil on?" Nemad ütlesid: "Seitse."
6Ja Jeesus käskis rahvahulgal maha istuda ning võttis need seitse leiba, tänas, murdis ja andis oma jüngrite kätte, et nad jagaksid need, ja nad viisid leiva rahvale.
7Ja neil olid mõned kalakesed, ja tema, õnnistades neid, käskis ka need viia rahvale.
8Ja nad sõid ja said kõhud täis. Ja ülejäänud palakesi korjati seitse korvitäit.
9Inimesi oli aga umbes neli tuhat. Ja Jeesus laskis neil minna.
Jeesus keeldub tegemast tunnustähte taevast
10Ja Jeesus astus kohe koos oma jüngritega paati ja läks Dalmanuuta aladele.
11Ja variserid tulid välja ja hakkasid kiusates teda küsitlema, nõudes temalt tunnustähte taevast.
12Ja Jeesus ohkas sügavasti oma vaimus ja ütles: "Miks see sugupõlv nõuab tunnustähte? Tõesti, ma ütlen teile, sellele sugupõlvele ei anta tunnustähte!"
Jeesus hoiatab variseride haputaigna eest
13Ja jättes nad sinnapaika, astus Jeesus taas paati ning siirdus vastaskaldale.

“Taevane Isa.... valgusta palun mu aru saamist Püha Vaimu abiga, et võiksin vastu võtta Sinu tõe sõna aukartuses ja alandlikkuses!” (John Calvin)

Ilmselt viibis Jeesuse Dekapolise piirkonnas kui too suur rahvahulk tema ümber kogunes. Näljas vaimuliku värskenduse järele, püsisid nad Jeesuse kannul kolm päeva järjest, täiesti ignoreerides füüsilist näljatunnet kuni viimaks tekkis reaalne füüsilise kokkukukkumise oht. Jeesus vastas sellele olukorrale kogu empaatia ja kaastundega. Taas oli vaja jüngrite abi ning ka seekord said näljased hulgad toidetud. Enne toidu väljajagamist, tänas Jeesus selle eest Jumalat, andes nii paganatele kindla teadmise, kust oli see taevane söömaaeg tegelikult pärit. Seitse suurt korvitäit jäi toitu üle, andmaks tunnistust Jumala ülevoolavast varustamisest.
Kui sageli saavad tänapäeval inimesed väljapool meie kogukondi, olla tunnistajaiks Jumala hoolitsevast armust sellisel praktilisel moel?
Vahejuhtum variseridega aga kontrasteerub teravalt eelnevaga. Nende eneseõigust täis kindlus pimestab nende silmad nägema Jumala toimimist Jeesuse läbi. See on esimene Markuse poolt kirjeldatud kolmest sündmusest, kus variserid otseselt ahistavad ning panevad Jeesuse proovile, küsides temalt tunnustähte. Sisuliselt nõudsid nad, et Jumal ise ilmuks ning kinnitaks imeteoga Jeesuse autentsust. Ja kui vähe nad mõistsid, et kui Jumal seda ka tõesti teeks, siis nad ei jääks Tema ligiolus lihtsalt ellu!
Võta aega ning loe tänane tekst veelkord läbi, mõitskledes, kelle või millega saad ise selles loos kõige enam samastuda. On see vaimulikus näljas olev rahvas, variserid, kes Jeesusega vaidlesid ning Jumalalt tunnustähte nõudsid; või Jeesus kes oli täidetud kaastundest vaimselt ja füüsiliselt nõrkenuid nähes; või hoopis jüngrid, kelle usk Jumala võimekusse oli ikka veel vähene, kuid kes sellegipoolewt olid õppinud juba Jeesuse sõna kuulama.

Ära karda kasutada sulle Jumalast antud imetlusvõimet, peegeldamaks mistahes lõiku tänases tekstis, mis on sinu vastu rääkinud. Mida aga peaksid tegema, vastuseks sellele sõnale?

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson