Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kobav nägemine

Kolmapäev, 22. August 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 8: 22-30

Jeesus tervendab pimeda Betsaidas
22Ja nad tulid Betsaidasse ja Jeesuse juurde toodi pime ja paluti, et Jeesus teda puudutaks.
23Ja Jeesus haaras kinni pimeda käest, viis ta külast välja ja sülitas ta silmadesse, pani käed ta peale ja küsis temalt: "Kas sa näed midagi?"
24Pime vaatas üles ja ütles: "Ma näen inimesi, sest ma märkan neid nagu puid kõndimas."
25Seejärel pani Jeesus uuesti käed ta silmadele ja ta sai täiesti terveks ja nägi kõike selgesti.
26Ja Jeesus saatis ta koju, öeldes: "Ära mine külasse!"
Peetrus tunnistab Jeesuse Messiaks
27Ja Jeesus ja ta jüngrid läksid edasi Filippuse Kaisarea küladesse. Ja teel küsis ta oma jüngritelt: "Kelle ütlevad inimesed minu olevat?"
28Aga nemad ütlesid talle: "Ristija Johannese, ja teised Eelija, teised aga ühe prohveteist."
29Ja tema küsis neilt: "Aga teie, kelle teie ütlete minu olevat?" Peetrus kostis: "Sina oled Messias!"
30Ja ta hoiatas neid, et nad midagi tema kohta ei räägiks.

“See on esimene ja kõige olulisem - paluda, et Jumala Vaim tuleks ja valgustaks kogu meie olemust ning teeks võimalikuks kohtumise Jumalaga” (Enzo Bianchi, “Praying the Word”

Ma ei tea, kas saate samastuda minu igatsusega, omada 20/20 vaadet selle kohta mis tähendab olla Kristuse järgija selles komplitseeritud ning sageli kohutavas maailmas. Kus peaksime märkama Jumala toimimist? Kuidas palvetama? Kuidas eristada Jumala mõtteviisi segadusseajavais teemades? Tundub, et Markus lausa meelega põimib kaks väga lühikest episoodi mis võiksid aidata meil mõista millist nägemist soovib Jeesus meile anda ning kuidas võiksime selle anni saada. Ta on asteanud lähestikku pimeda mehe järk-järgulise füüsilise paranemise Betsaidas (22-26) ning Peetruse kobava, kolmandate inimeste arvamuste keskelt tõusva tõdemuse Jeesuse identiteedi kohta (27-30).
Too tervenemise lugu on Markuse evangeeliumis ainulaadne. Üks viis kuidas selle üle mõtiskleda, on siseneda sellesse jutustusse ning sõna otseses mõttes asetada end tolle nimetu mehe asemele.
Isiklikult olen teadlik oma südame pimedusest. Ma igatsen näha. Mis tunne oleks, kui Jeesus käest hoides kõnniks mu kõrval, juhtides eemale küla kärast ja uudishimulike kommentaaridest, kuni oleme jäänud ainult kahekesi? See on rahutukstegevalt intiimne - Jeesus sülitamas, tema käe puudutus. Püüan vastata tema esimesele küsimusele (s 23). Ähmased kujutised hakkavad eralduma kõikjalvalitsevast hämarusest. Ja taas kogen Jeesuse käte ruttamatut soojust ja siis korraga muutub kõik hingematvalt selgeks!
Kas võiksime öelda, et kui me ei reageeri Jeesuse kutsele eralduda omavahelisse lähedusse, pole võimalik ka tõeline nägemine?
Midagi sarnast toimub ka järgnevais salmides. Jeesus ei jäta kannatamatult pimedat meest maha, kui tolle nägemine pole veel saavutanud fookust ja ta näeb “inimesi nagu puid...” Samamoodi ei jäta ta ka jüngreid, kes esitavad talle ümbritsevate inimeste arvamusi Jeesuse olemuse kohta (s 27,28). Jeesuse küsimus tuleb tagasi nende ja meie juurde: “Aga sina? Kelle SINA ütled mind olevat?” Ja Peetruse veendunud vastus on paradoksaalsel kombel nii absoluutne tõde, kui ka segane soovmõtlemine, mis vajab Jeesuse poolset täpsustamist ja korrigeerimist.

“Issand, toome su ette täna oma poolikud igatsused täielikuma reaalsuse suunas. LUba, et sinu valguses me näeksime valgust!” (Ps 36:9)

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth