Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

2Kr 12:14-21

Kolmapäev, 3. Oktoober 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 12:14-21

Paulus on valmis tulema Korintosesse
14Vaata, ma olen valmis kolmandat korda tulema teie juurde ja ei kavatse olla teile koormaks, sest ma ei otsi teie oma, vaid teid endid. Ei ole ju lastel vaja koguda vanematele varandust, vaid vanematel lastele.
15Aga ma teen meeleldi kulu ja kulutan iseennast teie hingede heaks. Kui mina teid rohkem armastan, kas siis mind tuleb armastada vähem?
16Aga olgu pealegi, mina ei ole teid koormanud, kuid "olles kelm, olen teid kavalusega kätte saanud".
17Kas ma olen teid petnud kellegi kaudu, keda ma teie juurde läkitasin?
18Ma julgustasin Tiitust ja saatsin temaga kaasa ühe venna. Kas Tiitus on teid petnud? Eks me ole käinud ühesuguses vaimus? Eks ka samades jälgedes?
19Teie ehk arvate juba ammu, et me õigustame iseendid. Ent meie räägime Kristuses Jumala ees ja seda kõike, armsad, teie ehitamiseks.
20Ma ju kardan, et ma tulles ei leia teid niisugustena, nagu tahan, ja teie leiate minu niisugusena, nagu teie ei taha. Ma kardan, et vahest on teie seas riidu, kadedust, raevutsemist, isepäisust, keelepeksu, salanõusid, hooplemist, korralagedust;
21ja kui ma tulen taas, kas mu Jumal ei alanda mind teie ees ega tule mul kurvastada nende paljude pärast, kes varem on pattu teinud ega ole meelt parandanud oma rüvedusest ja hoorusest ja kõlvatusest, mida nad on teinud.

Sellest kirjakohast õhkub pinget Korintose koguduse ja Pauluse vahel. Pauluse väidetest võib välja lugeda, et kogudus oli elanud pattudes, võtnud avasüli vastu mitmesuguseid valeõpetajaid ning Paulus üritab neid korrale kutsuda.

Kellele meeldiks, kui keegi püüab milleski manitseda? Võib-olla kogudus ise ei saa õieti arugi, millises olukorras ta on, ning seepärast vihastab, kui Paulus kusagilt kaugelt “näpuga viibutab”, hoolimata sellest et ta on koguduse vaimulik isa. Pauluse mitmetest ütlustest võib järeldada, et kogudust on mõjutanud jutlustajad, kes on ennast igati üles puhunud Paulust maha tehes (vt 11:5; 12:11). Piibliuurijate arvates võisid need olla teatud rändjutlustajad, kelle mõjul kogudus hakkaski kahtlema Pauluse apostliautoriteedis.
Loe uuesti süüdistusi, mille vastu Paulus oli sunnitud end kaitsma (s 16-18). Kas pole need liiga tuttavad ja liiga kergelt levitatud ka tänapäeval? Kas ei pane see mõtlema, et saatana nipid vaimulike töötegijate autoriteedi õõnestamiseks on läbi aastatuhandete jäänud samaks? Siinkohal oleks vahest väga tervislik endalt küsida: kas mina olen kunagi selliseid jutte neile vastu vaidlemata kuulanud või neid koguni edasi levitanud?
Tänapäeval, mil kerkib esile aina uusi erinevaid tõlgendusi Piibli kohta, on paljud kogudusekarjased oma koguduste pärast mures. Kahjuks ei ole paljudes kogudustes võõrad needsamad probleemid, mida Paulus käsitleb salmides 20 ja 21.
Mida saame meie, koguduseliikmed selleks teha, et neid probleeme vähemaks jääks?

Keegi on väga ilusasti öelnud: “Jumal võib muuta olukordi, aga see on sageli pikaajaline ja keeruline protsess. On midagi, mida meil on võimalik muuta igas olukorras – MEID ja meie SUHTUMISI.”

Selle kommentaari autor: APÜ