Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sinuga ju nii pole...

Laupäev, 13. Oktoober 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 10:32-45

Jeesus kuulutab kolmandat korda ette oma surma ja ülestõusmist
32Aga nad olid minemas teel üles Jeruusalemma ja Jeesus käis nende ees, ja nad olid ehmunud, aga kaasaminejad kartsid. Ja võttes need kaksteist taas endaga, hakkas Jeesus neile rääkima, mis teda ees ootab:
33"Vaata, me läheme üles Jeruusalemma ja Inimese Poeg antakse ülempreestrite ja kirjatundjate kätte ning need mõistavad ta surma ja annavad paganate kätte
34ning need teotavad teda ja sülitavad ta peale ja piitsutavad teda ja tapavad ta ära ning kolme päeva pärast tõuseb ta üles."
Igatsus au järele
35Ja Sebedeuse pojad Jaakobus ja Johannes astusid Jeesuse juurde ja ütlesid talle: "Õpetaja, me tahame, et sa meile teeksid, mida me iganes palume."
36Jeesus küsis: "Mida te tahate, et ma teile teeksin?"
37Nemad ütlesid talle: "Luba meile, et me istuksime sinu kirkuses üks sinu paremal ja teine sinu pahemal käel!"
38Jeesus ütles neile: "Teie ei tea, mida te palute. Kas te võite juua karikast, mida mina joon, või saada ristitud selle ristimisega, millega mind ristitakse?"
39Nemad ütlesid talle: "Võime küll!" Jeesus aga ütles neile: "Küllap te joote karikast, millest mina joon, ja teid ristitakse ristimisega, millega mind ristitakse,
40kuid istumist mu paremal või pahemal käel ei ole minu anda, vaid see antakse neile, kellele see on valmistatud."
41Ja kui need kümme sellest kuulsid, said nad pahaseks Jaakobuse ja Johannese peale.
42Ja Jeesus kutsus nad enese juurde ja ütles neile: "Te teate, et need, keda peetakse rahvaste valitsejateks, peremehetsevad nende üle ja nende suured meelevallatsevad nende kallal.
43Nõnda ärgu olgu teie seas, vaid kes iganes teie seas tahab saada suureks, olgu teie teenija,
44ning kes iganes teie seas tahab olla esimene, olgu kõigi sulane,
45sest ka Inimese Poeg ei ole tulnud, et lasta ennast teenida, vaid et ise teenida ja anda oma elu lunaks paljude eest!"

"Sinu poole Issand, tõstan ma oma hinge! "(Ps 25:1). Tõsta üles oma südamed - see tähendab, et siseneme imelisse maailma, mille Jumal meile avab. Laseme end juhtida Vaimul ... (Enzo Bianchi, Praying the Word)

Täna hommikul sain e-kirja oma noorelt kristlasest sõbralt Egiptusest. Ta teeb märkimisväärset kuulutustööd noortele Lähis-Idas spordi ja piiblilugemise kaasabil. Tema kirjad on tavaliselt kiituselaulud Jumalale, kes avab suletud uksi. "Täna õhtul," kirjutab ta, "igatsen ma meeleheitlikult Issanda sekkumist sellesse, mis toimub ... Mingil teadmata põhjusel tühistas linnavalitsus meie üritused ... Kogu viimaste kuude raske töö tundub olevat asjatu ... Palun palvetage selle pärast. Me ei saa siin eriti magada ja oleme kaotanud energia."
Selline on paljude inimeste reaalsus, kes käivad ristiteed ja järgivad Jeesust (s 32). Nad kohtavad vastuseisu ja kannatusi. Leppimine reaalsusega on meile raske, nagu oli ka Jeesuse jüngritel. See on kolmas kord, mil Jeesus räägib eesolevatest sündmustest (neljas kord, kui sinna hulka lugeda ka Tema kõne mäelt alla tulles, 9:9,10). Kuigi jüngrid tajuvad ees kohutavaid sündmusi (s 32), ei reageeri nad sellele eriti, välja arvatud Jaakobuse ja Johannese räige sooviavaldus ja pahameel teiste seas. Jeesuse vastus tabab neid kõiki. Siin on kutse ette kujutada Jumalariiki teistmoodi, loobuda hierarhilistest mudelitest, mille nad on pärinud oma kultuurist (s 42) ja milles nad on näinud ka iseennast (s 37). Jeesus esindab nende jaoks tagurpidi kuningriiki, kui meenutada vaid Tema eelnevaid mõtteavaldusi: kuulsusest loobumist, edu läbi kaotuse, viimaste saamist esimesteks, laste keskset osa, rikkust kui takistust kuningriiki pääsemisel. Ma palvetan oma Egiptuse sõbra eest, et valitsejatest ja kõrgetest ametnikest, kes võimutsevad tema üle, saaks kuidagi mööda Kristuse kuningriigi väärtuste tasase jõuga.

Rist ... esitab väljakutseid ja lõhub kõik inimeste süsteemid, mis väidavad, et seavad maailmas korra jalule, kuid tegelikult õnnestub neil ainult tuua võimule teistsuguseid inimesi (Tom Wright, Mark for Everyone).

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth