Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Terviklik elu

Kolmapäev, 7. November 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 3:18-4:1

Kl 3
18 Naised, alistuge meestele, nagu on sünnis Issandas!
19 Mehed, armastage naisi ja ärge olge karmid nende vastu!
20 Lapsed, olge oma vanemaile kuulekad kõigis asjus, sest see on Issandale meelepärane!
21 Isad, ärge riielge oma lastega, et nad ei muutuks araks!
22 Orjad, olge oma maistele isandatele kuulekad kõiges, mitte silmapetteks nagu inimeste ees lipitsemiseks, vaid siira südamega, kartes Issandat.
23 Mida te iial teete, seda tehke kogu hingest, nõnda nagu Issandale ja mitte nagu inimestele,
24 teades, et te saate Issandalt palgaks pärisosa. Teenige Issandat Kristust!
25 Sest kes teeb ülekohut, saab kätte, mis ta on teinud ülekohut, ja ei ole mingit erapoolikust.

Kl 4
1 Isandad, andke orjadele, mis on õiglane ja kohane, teades, et ka teil on isand taevas!

"Tarkus elada õnnistatud elu tuleb Sinu Sõnale kuuletumisest, Issand. Kui Sina ise ei aita mul kokku lõimida mu käitumist mu usutunnistusega, pole mul kunagi lootust terviklikuks, ehtsaks eluks."

Kõige karmim hukkamõistmine, mis Jeesus variseirde kohta ütles oli: "Tehke kõik nii nagu nad teile ütlevad. Aga ärge elage nagu nemad." ( Mt 23:3) Igasugune vastuolu meie usu ja eluviiside vahel teeb meist silmakirjatsejad, õõnestades meie usuelu ja sillutades teed vaimulikule pankrotile.

Suhted on elus kesksel kohal. Veelgi enam - suhted muudavad ja mõjutavad üksteist. Meie suhe Jeesusega mõjutab iga teist suhet, mis meil elus olla võib. Suhete eesmärgiks on üksinda jäämise ületamine. Suhted algavad sageli võhivõõraste vahel. Kuid ükski suhe ei peaks lõppema nii et me üksteist üldse pole tundma õppinud.

Kristusesse juurdunud suhteid iseloomustab sügavuse ja tõelisuse otsimine, kuna Jeesus kehastab elu täiust. Kängunud suhted lämmatavad seda täiust. Just nende asjade valguses tuleks meil mõista Pauluse kirjutatud instruktsioone erinevatele sihtgruppidele. Täiuse otsimine suhetes kindlustab nende jätkuva kasvamise. Suhted, mis ei kasva, taandarenevad ja lõpuks surevad. Distsipliin, mida Paulus tänases tekstis õhutab järgima (üksteisega arvestavad alistumise ja armastuse väärtused), on mõeldud selleks, et suhted võiksid muutuda sügavamaks.
Lugupidamine, mida naised oma abikaasadele osutavad, on üksolemise sakramendiks, mitte lepinguline kohustus, mis on traditsoonilise kultuuri poolt peale surutud. Armastus, mida mehed väljendavad oma naiste vastu on mõeldud peegeldama Kristuse määratut armastust koguduse vastu. Kuulekus vanematele on laste kasvamise ja arengu katalüsaatoriks. Mässamine korrumpeerib ja halvab nende isiksuse arengut. Vanemad, kes ei otsi sügavamat suhet oma lastega, võivad aidata püüdes nad hoopis meeleheitele ajada. Lapsevanema esmatähtis kohus on luua vaimulikult elav perekonnakultuur, mida iseloomustaksid terved, tugevad ja sügavad suhted. Pauluse jaoks tähendas see ka isandate ja orjade vahelisi suhteid, kuna Kristuses pole ei "orja ega vaba" ja Kristus on kõigis ( Kl 3:11).

Suhted on altruismi rindejooneks. Ilma pühendumiseta Jumalike suhete loomiseks ja säilitamiseks, ei saa ma "võtta oma risti ja järgneda Talle" (<u><a href=http://www.piibel.net/#q=Mt%2016:24> Mt 16:24</a></u>)

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell