Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kujutle rahvast

Reede, 8. Veebruar 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 3:14-21

Palve Kristuse armastuse mõistmiseks
14Sellepärast ma põlvitan Isa ees,
15kelle käest iga suguvõsa taevas ja maa peal saab nime,
16et ta teile oma kirkuse rikkust mööda annaks väge saada tema Vaimu läbi tugevaks seesmise inimese poolest,
17et Kristus usu kaudu elaks teie südameis ning te oleksite juurdunud ja kinnitatud armastuses,
18et te suudaksite koos kõigi pühadega tunnetada, milline on armastuse laius ja pikkus ja sügavus ja kõrgus,
19ning ära tunda Kristuse armastust, mis ületab iga tunnetuse, et te oleksite täidetud Jumala kogu täiusega.
20Aga Jumalale, kes meis tegutseva väega võib korda saata palju rohkem, kui oskame paluda või isegi mõelda,
21temale olgu kirkus koguduses ja Kristuses Jeesuses igavesest ajast igavesti kõigi sugupõlvedeni! Aamen.

“Kui Jumal suudab teha enam kui oskame paluda või kujutleda; miks siis mitte paluda enam kujutlusvõimet?” (D&D Davidson “God’s Great Ambition”)

 

Elades Hollandis, olen väga konkreetselt õppinud tajuma sildade vajalikkust. Maastikul, mis on täis jõgesid ja kanaleid, muutub sild otsustavaks ühendajaks.  Pauluse kirjad on täis samasuguseid “sildu”: väikesed fraasid, mis juhivad lugeja ühest lõigust teise. Ja sõnad mis juhatavad sisse tänase palve (s 14) on üliolulised. 

Mis on sellise palvetamise põhjus? Koguduse püha kutsumine (s 10). See on koguduse koht ja eesmärk Jumala plaanis, mis ajab Pauluse palvetama. Ja ta palub, et meie, kogudusena, mõistaksime, tunneksime Jumala väge ja jõudu (s 16), kogeksime meie sees oleva Kristuse ligiolu (s 17); aduksime Jumala armastuse mõõtmatust (s 18); ja et kogudusena, oleksime täidetud kogu Jumala täiusega (s 19).

Too palve püstitab ka küsimuse. Miks Paulus, paganate apostel, palvetab väljaool kogudust oleva maailma eest? Miks ta palub, et need kes ei tunne Kristust võiksid Teda tundma õppida? Vastus on: tema ise on õppinud tundma. Ta palvteba maailma eest, sest usub, nii nagu ta ka kirjutab, et just läbi koguduse saab see maailm õnnistatud. Jeesuse maapealses teenimistöös oli Kõikvõimas Jumal kohalolev, inkarneerunud oma  Poja lihas: seepärast sündisid imed ja päästeteod kõikjal kuhu ta läks.

Nüüd on see sama Jumal taas kohalolev, lihakssaanud oma rahva eludes. Kui Kristus asub meis (s 17); kui tema täius täidab meid (s 19), siis voolavad päästetod ja imed seal kuhu iganes meie läheme. Tema saab korda saata  enam kui iial oleme osanud ette kujutada või oma elus võimalikuks pidada (s 20). Ja kogudus saab särama tema kirkuses (s 21).

 
Jumal teeb sinus oma tööd, et õnnistada sinu kaudu teisi. Kuidas muudab see sinu palveelu? Milliseid muutusi peaksid paluma, millest unistama?

Selle kommentaari autor: Gerard Kelly