Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Inimestesse investeerijad

Esmaspäev, 11. Veebruar 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 4:7-16

Õhutus üksmeeleks
7Ent igaühele meist on antud armu Kristuse kingi kohaselt.
8Seepärast ütleb Kiri:
"Tema on läinud üles kõrgesse, viies vangiviidud vangidena kaasa, ning on andnud inimestele ande."

9Aga see, et ta on läinud üles, mis on see muud, kui et ta on esmalt tulnud alla maa sügavamatesse paikadesse?
10Niisiis see, kes on tulnud alla, on sama, kes on ka läinud üles üle kõigi taevaste, et ta täidaks kõiksuse.
11Tema on see, kes on pannud mõned apostleiks ja mõned prohveteiks ja mõned evangelistideks, mõned karjaseiks ja õpetajaiks,
12et pühi inimesi valmistada abistamistööle Kristuse ihu ülesehitamiseks,
13kuni meie kõik jõuame usu ja Jumala Poja tundmise ühtsusesse, saades täismeheks Kristuse täisea mõõtu mööda,
14et me ei oleks enam väetid lapsed, keda pillutab ja kõigutab iga õpetusetuul, et inimliku pettemänguga eksitusse kavaldada,
15vaid et me tõtt rääkides armastuses kasvaksime kõigiti selle sisse, kes on pea - Kristus.
16Temas on kogu ihu liidetud kokku ja hoitakse koos kõigi üksteist toetavate liikmete abil, nii nagu on iga üksikliikme ülesanne. Sel viisil saab ihu kasvujõu iseenese ülesehitamiseks armastuses.

“Issand, vii mind sinna kuhu Sina tahad; luba mind kohata neid keda Sina tahad ning ütle mulle, mida pean ütlema.” (Isa Mychal Judge, New Yorgi Tuletõrjeüksuse RC kaplan, kes suri 9/11)

 

Kuidas see mitmetahuline ihu, kogutud kõikvõimalikest suguharudest ja keeltest, saab muutuda jumalariigi esindajaks selles maailmas? Paulus pakub meile 4 vastust.

Esiteks: me kõik oleme selle hulka arvatud (s 7). See on meeskond mille igal liikmel on aktiivne roll. Jumala arm, on Kristuse kaudu jagatud igale meist. Ning igaüht on kutstutd ära tundma, leidma oma osa. Kogudus tervikuna saavtuab oma täieliku eesmärgi kui selle iga liige avastab (ja rakendab) oma unikaalse ja tähendusliku andide kogumiku.

Teiseks: juhid on selleks, et kõiki varustada (s 11,12). Mõnele on antud juhiroll, kuid samas on see antud kõikide heaks: ei ole nii, et üksikud kangelased sööstavad lahingusse, vaid et terves ihus toimiv varustamise ja väestamise protsess võimaldab igaühel jätkuvalt edasi liikuda. Kas nimetame neid treeneriteks, kapteniteks, või kellekski muuks: kõik kristlikud juhid on “inimestesse investeerijad”.

Kolmandaks, finišijoonele oodatakse kõiki (s 13). Jumala plaan ei saa täidetud sellega, et vaid mõned esindajad jõuavad finišijoonele. Siin ei ole tegu olümpiavõistlusega, kus jooksevad kümme inimest, ja miljonid vaatavad pealt. Selle jaoks et Eesti võidaks “kulla” peaks iga elanik ületama lõpujoone; mitte üksik lipukandja, vaid kõik 1,3 miljonit inimest...

Viimaks: eesmärgiks on kõikide küpsus (s 14-16). Meie küpsuse märgiks on see kui räägime “tõtt armastuses” (s 15). See tähendab, et küpsus pole koht kus lõpetame arenemise, sest kõik probleemid on lahendatud - vaid see on koht kus oleme õppinud kasvama veel suuremas vabaduses. Täiuslik olla tähendab olla ilma vigadeta. Küps olla tähendab omada võimet ja tahet tegeleda nende vigadega mis veel jäänud on.

Kogudus ei saa iial koosnema täiuslikest inimestest; kuid see võib olla Ihu, mis on üles ehitatud neist, kes on küpsed (s 16).

 
Millise osa täitmiseks on Kristus täitnud sind andidega? Kus on ta kutsunud sind särama?

Selle kommentaari autor: Gerard Kelly