Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uus igal hommikul

Esmaspäev, 6. Mai 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 7:11-19

Jeesusest kui suurest ülempreestrist
11Kui nüüd täiuslikkus oleks olnud olemas leviitide preestriameti kaudu - selle läbi on rahvas ju saanud Seaduse -, miks oli siis veel vaja esile tõsta teistsugune preester Melkisedeki korra järgi, mitte aga Aaroni korra järgi?
12Preestriameti muutmisega sünnib ju paratamatult ka seaduse muutmine.
13Sest see, kelle kohta kõike seda öeldakse, on ju teise suguharu liige, kust veel keegi pole teeninud altari juures.
14On ju ilmne, et meie Issand on tõusnud Juudast, kelle suguharule Mooses ei ole midagi rääkinud preestriametist.
15Ja asi saab veel selgemaks, kui Melkisedeki sarnaselt tõstetakse preestriks üks teine,
16kes ei ole preestriks saanud lihaliku käsu Seadust mööda, vaid hävimatu elu väge mööda.
17Sest tunnistatakse ju:
"Sina oled igavesti preester Melkisedeki korra järgi."

18Varasem käsk tühistatakse, sest see oli nõder ja kasutu -
19Moosese Seadus ei ole ju midagi teinud täiuslikuks -, asemele tuuakse aga hoopis parem lootus, mille kaudu me võime saada Jumala ligi.

„Ja troonil istuja ütles: „Vaata, ma teen kõik uueks!” ( Ilm 21:5) Issand, palun tee see täna minu reaalseks kogemuseks.“

 

Kirja autor ei püüa kuidagi Toorat mustata – seda tehes kaotanuks ta nii lugejate austuse kui ka tähelepanu. Pigem oli tema eesmärk kinnitada, et oma vastleitud usus on nad leidnud midagi veel paremat, sest Kristuses sai Toora mitte ära pühitud vaid täidetud. (Mt 5:17)Kreeka k sõna „teleiosis“, tavaliselt tõlgitud kui „täiuslik“ võib samamoodi tõlkida ka „täitumine“. Toora iseenesest ei pakkunud täitumust, ometi ei ole see kriitika, sest Jumal ei olnud Toorale kunagi sellist eesmärki pannudki. Iisraeli arengus oli Tooral hoopis teine, palju üllam eesmärk, sellepärast on selle õpetusel ka praegu oluline osa meie vaimulikus arengus - nimelt, kujundada meis võimet tajuda ning reageerida Jumala pühadusele ning kõikvõimsusele.Selles, milliseks oleme kujunenud, on meie ajalool suur roll ning oma ajalugu kõrvale pannes või sellega hoolimatult ümber käies teeme end suuresti vaesemaks.Siiski tahab kirjutaja lugejaid veenda selles, et Jumala päästeplaanis ei omanud Toora viimast sõna, kuigi oli tähelepanuväärne osa teekonnast. Ka autori lugejatele ei pruukinud see idee täiesti võõras olla, sest juudi õpetuses leidub väide, et kui Messias tuleb tagasi siis toob ta uue Toora. Kirja autor ei tsiteeri otseselt seda väidet, kuid näitab et Toora autoriteet on otseses seoses Ülempreestri kvalifikatsiooniga – ning siin vihjab ta sellele, et Jeesus oli oma isikuomaduste poolest üle kõikide ning see teeb ta kõlbulikuks tooma ka uue Toora.Sõna „parem“ on läbiv selle kirja keskmises osas- Kristuse kadumatu saavutus, tema piirideta ning alati kohalolev vägi, tema patuta loomus ja tema täiuslik ohver – need kõik asetavad Ta üle kõikidest teistest, üle kõige selle mida leviitpreestrite süsteem iial võiks pakkuda.

 
„Sellepärast me ei tüdi, vaid kuigi meie väline inimene kulub, uueneb seesmine inimene ometi päev-päevalt. „ (2Kr 4:16) Issand, anna mulle andeks, see milline olen olnud; pühitse seda kes olen praegu ja see mida kord saan Sinu uuendava väe läbi olema! Aamen!

Selle kommentaari autor: Denis Lennon