Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Varjud ja tegelikkus

Kolmapäev, 8. Mai 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 7:20-28

Jeesusest kui suurest ülempreestrist
20Ja niivõrd kui see ei sündinud ilma vandeta - sest leviidid on saanud preestriks vandeta,
21Jeesus aga vandega selle kaudu, kes talle ütleb:
"Issand on vandunud ja tema ei kahetse seda: Sina oled igavesti preester" -,

22sedavõrd on parem ka leping, mille käemeheks on saanud Jeesus.
23Teisi, kes on järjekorras saanud preestriks, on küll palju olnud, sest surm keelas neid selleks jäämast;
24Jeesusel on aga selle tõttu, et ta jääb igavesti, muudetamatu preestriamet.
25Just seepärast ta võibki päriselt päästa neid, kes tulevad Jumala ette tema läbi, elades aina selleks, et nende eest paluda.
26Just selline ülempreester on meile kohane: püha, veatu, laitmatu, patustest lahutatud ja kõrgemaks saanud kui taevad.
27Tema ei ole sunnitud teiste ülempreestrite kombel päevast päeva tooma esmalt ohvreid omaenda pattude eest ja alles seejärel rahva pattude eest, sest seda ta on teinud ühe korra ja alatiseks, kui ta ohverdas iseenda.
28Sest Moosese Seadus seab ülempreestreiks inimesed, kes on nõrgad, aga vande sõna, mis on Seadusest hilisem, seab selleks Poja, kes on saanud täiuslikuks igavesti.

Issand, aita mul näha läbi varjude Sinu tõelist maailma.

 

Mulle meeldivad Van Goghi maalid. Olen pikka aega uurinud nende reproduktsioone. Kui aga kord nägin üht originaali, olin jahmunud. Reproduktsioonid olid olnud ainult tema tõeliste tööde kahvatu vari.Kuidas jõuda Jumala lähedale? Kirjakoha autor näitab kaht vastandlikku viisi. Üks on teise kahvatu vari. Vana Testamendi preestrite poolt toodud loomohvrid lepituseks pattude eest on vari. Originaal on Jeesus, meie ülempreester, kes ohverdas iseennast meie pattude eest ja on meie eestkostja Jumala ees. Tema on meie pääste tagatis (s 22). Heebrea kirja autorit šokeerib, et nii paljud inimesed eelistavad varju originaalile.Pääste loomohvrite kaudu ei ole enam moes. Kuid tänapäeval peetakse tihti pluralismi ja muid religioone alternatiivseteks päästevõimalusteks. Nagu Vana Testamendi ohverdamised, on needki heal juhul vaid vari Jumala tegelikust päästest läbi Jeesuse Kristuse, meie igavese preestri.

 
Püüa kogu päeva jooksul keskenduda Jeesuse surmale, ülestõusmisele ja taevaminekule ja täna Teda selle eest, et Ta läks ristile ja kindlustas meile sellega pääste.

Selle kommentaari autor: Ron Fountain