Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usuinimene

Kolmapäev, 22. Mai 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 11: 8-22

Usust ja uskujatest muistsel ajal
8Usus oli Aabraham kuulekas, kui teda kutsuti minema paika, mille ta pidi saama pärandiks, ja ta läks välja, teadmata, kuhu ta läheb.
9Usus ta asus elama tõotatud maale otsekui võõrsile, elades telkides koos Iisaki ja Jaakobiga, kes olid sellesama tõotuse kaaspärijad.
10Sest ta ootas kindlale alusele rajatud linna, mille meister ja ehitaja on Jumal.
11Usus sai isegi Saara väe suguvõsa rajamiseks ja seda eakusest hoolimata, sest ta pidas tõotajat ustavaks.
12Seepärast ka sündis sellest ühestainsast, pealegi mehejõu kaotanud mehest hulga poolest nii palju järglasi nagu tähti taevas ja nagu liiva mere rannal, mida ei saa ära lugeda.
13Need kõik surid uskudes, saamata kätte tõotusi, vaid nähes ja tervitades neid kaugelt. Ja nad tunnistasid end olevat võõrad ja majalised maa peal.
14Kuid kes selliselt kõnelevad, annavad mõista, et nad otsivad kodumaad.
15Kui nende meeles oleks olnud maa, kust nad olid välja läinud, küllap neil oleks olnud aega pöörduda tagasi.
16Ent nüüd nad ihkavad paremat, see tähendab taevast kodumaad. Seetõttu ei ole Jumalal nende pärast häbi lasta ennast hüüda nende Jumalaks, kuna ta on valmistanud neile linna.
17Usus viis Aabraham, kui teda proovile pandi, ohvriks Iisaki; tema, kes oli saanud tõotused, oli valmis ohverdama oma ainusündinu;
18tema, kellele oli öeldud: "Sinu sugu loetakse Iisakist."
19Sest ta arvestas, et Jumal võib ka surnuist üles äratada, seepärast ta saigi tema tagasi ettetähenduseks.
20Usus õnnistas Iisak ka Jaakobit ja Eesavit tulevaste asjade suhtes.
21Usus õnnistas surev Jaakob Joosepi mõlemat poega ja kummardas Jumalat oma kepi najal.
22Usus tuletas Joosep oma elu lõpul meelde Iisraeli laste lahkumist ja andis käsu oma luude kohta.

Mõtle mõne murettegeva olukorra peale oma elus. Seejärel mine Jumala ette ja palu, et Ta õpetaks sulle just selles olukorras enam usku.

 

Kuigi selles lõigus mainitakse mitmeid usukangelasi, on keskne koht Aabrahamil - mehel, kelle usutegu vibreerib läbi terve Piibli (1Ms 15:6). Kirja autor tõstab esile Aabrahami elu,  kolme kogemust, mis kõik osutusid ka tema usuteekonna pöördepunktideks. Seda tehes, maalib autor meile pildi sellest, mida tähendab elada usust (s 10).

Esimene oli Aabrahami valmisolek kuuletuda (s 8). Jumal käskiks tal maha jätta oma kodu ning minna.... maale mille “ma näitan sulle” ( 1Ms 12:1). Mõnikord me arvame, et usust elamine on nagu mingi ulmeline seiklus, kus me “julgelt siseneme senitundmatutele aladele”. Võibolla. Aga palju sagedamini tähendab see lihtsalt, et teemegi seda mida Jumal meile ütleb, üks samm korraga. Kodu jätmine ei pruugi üldse tunduda väga geniaalse mõttena - ometi kasutas Jumal Aabrahami ususammu selleks, et muuta ajalugu.

Teine oli see, et Aabraham oli valmis uskuma, et Jumal suudab võimatut. Oli väga ebatõenäoline, et üks elatanud abielupaar võiks veel lapsi saada. Aga just see oli too väga isiklik ja isegi intiimne Jumala ime, mis sündis Aabrahami ja Saara abielu kuldaastatel. Siit ei saa järeldada, et Jumal tõttab täitma iga meie soovi - kui me ainult seda avaldame ja usus enese omaks tunnistame; kuid mõnikord, palves, annab Jumal meile erilise sügava veendumuse millestki mis tundub olevat võimatu, ning kui me siis toimime selle veendumuse alusel, on Jumalal sellest hea meel.

Kolmas pöördepunkt oli siis, kui Aabraham andis ära kõige väärtuslikuma oma elus ning oli valmis ohverdama omaenese poja. Kui sa oled juba kaua olnud kristlane, võiksid küsida ühe hea küsimuse: “Kas siin elus on midagi, mida ma armastan enam kui Jumalat?” See ei tähenda, et me ei tohiks armastada üldse kedagi või midagi muud siin elus. Pigem tähendab see, et peaksime lõdvendama oma haaret mistahes selle maailma asjade üle.

 
Oled sa kunagi oma siinses elus teinud otsuse mis põhineb sellel, mida usud tulevasest elust? Uuri end - mille päralejõudmist ootad sa kõige enam ja innukamalt?

Selle kommentaari autor: Whitney Kuniholm