Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Saatused pöörduvad

Laupäev, 17. August 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hs 28: 20-26

Ennustus Siidonile
20Ja mulle tuli Issanda sõna; ta ütles:
21"Inimesepoeg, pööra oma pale Siidoni poole ja kuuluta sellele prohvetlikult
22ning ütle:
Nõnda ütleb Issand Jumal: Vaata, ma olen su vastu, Siidon, ja ma ilmutan su keskel oma au. Nad saavad tunda, et mina olen Issand, kui ma seal mõistan kohut ja näitan ennast pühana.

23Ma läkitan sinna katku ja selle tänavaile vere; mahalöödud langevad veres mõõga läbi, mis on nende vastu igalt poolt. Ja nad saavad tunda, et mina olen Issand.
24Siis ei ole Iisraeli sool enam torkavat okast ega kibuvitsa, mis teeks valu, kõigi nende naabrite hulgas, kes neid põlgasid. Ja nad saavad tunda, et mina olen Issand Jumal.
Õnnistus Iisraelile
25Nõnda ütleb Issand Jumal: Kui ma kogun Iisraeli soo rahvaste seast, kelle sekka nad on pillutatud, siis ma näitan ennast nende kaudu pühana paganate silme ees ja nad võivad elada oma maal, mille ma andsin oma sulasele Jaakobile.
26Nad elavad seal julgesti ja ehitavad kodasid ja istutavad viinamägesid. Nad elavad julgesti, kui ma mõistan kohut kõigi nende naabrite üle, kes neid on põlanud. Ja nad saavad tunda, et mina olen Issand, nende Jumal."

Issand Jumal - ainult Sina oled Issand. Sinu käes on meie kõikide saatused.

 

Prohveti valgusvihk jõuab Tüürose põhjanaabri, Siidonini. Ka seda ähvardab hävitus. Ja samas antakse Iisraelile lohutav tõotus.

Paabeli ülemvõimu periood osutus foiniiklaste jaoks totaalselt hävitavaks. Nende äriimpeerium ei saavutanud enam kunagi endist mõjujõudu peale Nebukadnetsari rünnakuid. Viimase ja lõpliku löögi andis foiniikia linnadele Aleksander Suur, kes Tüürose vallutas ning seejärel hävitas. Sealt edasi sai foiniiklaste suurimaks keskuseks nende kogukond Põhja Aafrikas, Kartaagos. Puunide sõja käigus hävitasid roomlased (kes foiniiklasi “puunideks” kutsusid) ka selle. Sel hirmutaval viisil täitus Hesekieli ennustus lõplikult.

Kui babüloonlased vallutasid Juuda ning viisid pagenduse selle elanikud, siis ostsid foiniiklased odavalt tohutu suurel hulgal juudalasi orjakauplemiseks, teenides sellega suurt kasu. Just seda mõtleb prohvet nimetades “Siidoni okast” mis oli juuda suguharu “ihus” (s 24).

Hesekieli ajal elasid foiniiklased oma heaolu tipul ning Iisraeli olemasolu näis kohe lakkavat. Aga osad  vahetusid, Foiniiklaste äriimpeerium langes juba üle kahe tuhande aastat tagasi; Iisrael aga on siiani olemas. Ja Hesekieli sõnumi kohaselt peaks see tõestama, et Jumal on olemas. Iisraellased olid selles veendunud, samas Vaimu tuli on süttinud isegi sealsel, foiniiklaste maal. Kirikuisa Augustinus oli pärit Kartaagost. Tema südant täitis kahetsus, ning ta tuli Jeesuse juurde ja õppis tundma armu. Endise Foiniikia aladel on praegu Liibanon ning selle maaala kristlaste pikk ajalugu on äärmiselt huvitav.

 

Jumala tegutsemise ning juhtimise üles leidmine ajaloo lehekülgedelt muudab meid alandlikuks. Täiesti uuel viisil mõistame veelkord enda sõltuvust Jumalast ning oma haavatavust.

 
Alandlikkus on tõsiasjade tunnistamine, mitte iseenese halvakspanemine.

Selle kommentaari autor: Pekka Eskelinen