Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Olles erinev

Neljapäev, 21. November 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Sf 2: 1-15

Karistus tabab ka Iisraeli vaenlasi
1Kogunege ja olge koos, häbitu rahvas,
2enne kui tuleb määratud päev, mil lendate ära kui aganad, enne kui teie peale tuleb Issanda tuline viha, enne kui teie peale tuleb Issanda vihapäev!
3Otsige Issandat, kõik alandlikud maal, kes te teostate tema õigust! Otsige õiglust, otsige alandlikkust, vahest leiate varju Issanda vihapäeval!
4Sest Assa jäetakse maha ja Askelon jääb tühjaks, Asdod aetakse ära keskpäeval ja Ekron juuritakse välja.
5Häda teile, ranniku elanikud, kreedi rahvas! Issanda sõna on teie vastu, Kaanan, vilistite maa; ma hävitan sind asustamatuks.
6Sest kreetide mererand jääb karjastele karjamaaks ning lammastele ja kitsedele taradeks.
7See rannik saab Juuda soo jäägile - seal nad hoiavad karja, lebavad õhtuti Askeloni kodades; sest Issand, nende Jumal, tunneb muret nende pärast ja pöörab nende vangipõlve.
8Ma olen kuulnud Moabi teotust ja ammonlaste sõimu, millega nad on teotanud mu rahvast ja on suurustanud ta maa ees.
9Seepärast, nii tõesti kui ma elan, ütleb vägede Issand, Iisraeli Jumal, saab Moab Soodoma ja ammonlased Gomorra sarnaseks, kureherne kasvukohaks, soolalaukaks, ja igavesti laastatuks; mu rahva jääk riisub neid, mu rahva riismed vallutavad need.
10See saab neile osaks nende kõrkuse eest, sest nad on teotanud vägede Issanda rahvast ja on suurustanud selle ees.
11Issand saab neile kardetavaks, sest ta laseb kaduda kõik maa jumalad; ja nad peavad kummardama teda, igaüks oma paigas, kõik paganate saared.
12Ka teid, etiooplased, lüüakse maha mu mõõgaga.
13Ta sirutab oma käe põhja poole ja hävitab Assuri; ta teeb Niineve lagedaks, kuivaks nagu kõrbe.
14Keset linna lebavad karjad, kõiksugu metsloomade hulgad. Niihästi puguhaned kui öökullid ööbivad selle sambanuppudel. Kuule, kuidas nad huikavad aknaaukudes! Häving on lävede peal, jah, seedrivooderdis on ära kistud.
15See on see ülemeelik linn, kes elas muretult, kes mõtles südames: "Mina, ja ei keegi muu!" Kuidas see küll on muutunud lagedaks, metsloomadele lebamispaigaks! Igaüks, kes läheb sellest mööda, vilistab ja laiutab käsi.

Mõtle, kui hästi suudad kohaneda ebasõbralikus keskkonnas.

Sefanja viib meid ringreisile Juuda naabrite juurde, alustades vilistidega läänes ning liikudes edasi moabiitide ning ammonlaste juurde idas. Igale nimetatule kuulutatakse hävingut, sest nad on solvanud Jumala rahvast - ja see võrdub Jumala enese solvamisega. Nende jaoks ei oma Jumal mingit tähtsust. Tänapäeval näeme juhuslikest viidetest Jumalale ja Tema tomimisele samalaadset hoolimatust ning respekti puudumist; intellektuaalsed (ja sageli väheveenvad) uute ateistide argumendid; igapäevane eluviis, kus Jumalale või Tema väärtustele mingit kohta ei ole - need kõik on samalaadse mentaliteedi tunnused. Ja kui neist jätkuvalt kinni hoida, siis on tulemus sama hävitav kui loeme piiblitekstist.

Keset seda hädakataloogi süngust, leiame kaks säravat tooni, mis viitavad millelegi enamale, kui lihtsalt tugevaks saamisele. Juudal pole pääsu apokalüptilise kohtupäeva ees, kuid väike grupp, jääk (s 7), need, kes on end alandanud ja Jumalat otsinud - päästetakse. 

Mõte jäägist, kellest Jumal uue üles ehitab, pärineb juba Noa aegadest ( 1Pt 3:20) ning kordub edaspidi prohvetite raamatus (Js 10:20-22). Jumal ei ole lõpetanud, ega saa lõpetada inimkonnaga. Jumal võib saada kurvastatud (1Ms 6:1-8), et ta tegi inimesed, kuid Tema armastus kinnitab Ta otsusekindluse päästa. 

Niipea kui too jääk hajutatakse, hakkavad nad tõmbama selle imelise Jumala juurde lisaks teisi rahvaid  (s 11). See oli Iisraeli kutsumine, mida nad aga kunagi lõpuni ei täitnud, kuid mis täiel kujul realiseerus Jeesuses, kes ristile ülstõstetuna tõmbab enese poole kõiki inimesi (Jh 12:23). Lõplik täitumine saabub hetkel, kui iga põlv nõtkub ning iga keel tunnistab et Jeesus on Issand (Fl 2:11). Kuni see päev alles jõuab, on meie kutsumiseks ning eesõiguseks Tema kogudusena, jutustada seda lugu viisil, mis tõmbaks inimesi Kristuse juurde.

Me ei pruugi olla suur või võimas grupp, kuid me oleme Jumala saadikud, Tema sõnumiviijad, kes osutavad Kristuse võidule.

Igal kristlasel on vaja leida strateegia tulemaks toime kiusamise ning vaenuga. Mõtle järele ja leia erinevaid viise, kuidas võiksid oma kaitset tugevdada ning tunnistust jõulisemaks muuta.

Selle kommentaari autor: John Grayston