Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Keset moraalset allakäiku

Laupäev, 30. November 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Pt 2:1-10

Hoiatus eksiõpetajate eest
1Aga rahva seas oli ka valeprohveteid, nõnda nagu teiegi sekka tuleb valeõpetajaid, kes vargsi toovad sisse hukutavaid eksiõpetusi ja salgavad ära Issanda, kes on nad vabaks ostnud. Nad tõmbavad iseeneste peale äkilise hukatuse.
2Ja paljud järgivad neid nende kõlvatuses ning nende tõttu teotatakse tõe teed.
3Ja ahnitsedes püüavad nad teid võltside sõnadega ära osta. Nende mõõt on ammu juba täis ja nende hukatus ei tuku.
4Jah, Jumal ei säästnud patustanud ingleidki, vaid tõukas nad põrgupimeduse soppidesse kinnipidamiseks kuni kohtuni.
5Ta ei säästnud muistset maailma, vaid, saates jumalakartmatute maailma peale veeuputuse, kaitses üksnes õigusekuulutajat Noad ning tema omasid, kokku kaheksat;
6ta muutis tuhaks Soodoma ja Gomorra linnad, mõistes need hukka hävinguks ja pannes hoiatustähiseks tulevastele jumalakartmatutele.
7Ta kiskus hukatusest välja õige mehe Loti, keda kõlvatud inimesed vaevasid oma liiderliku eluviisiga,
8sest nende seas elades ning kõike seda nähes ja kuuldes oli see õige piinanud oma õiglast hinge päevast päeva ülekohtuste tegude pärast.
9Nii oskab Issand küll jumalakartlikke kiusatusest välja kiskuda, ülekohtusi aga nuhtlemiseks kinni pidada kohtupäevani.
10Iseäranis nuhtleb Issand neid, kes rüvedas himus elavad lihaliku loomuse järgi ning põlgavad Issanda valitsust. Need on jultunud ja ennast täis ega põrka tagasi teotamast kirkuseingleid,

“Õndsad on puhtad südamelt, sest nemad saavad Jumalat näha” (Mt 5:8)

Lugedes Peetruse kirja, paneb imestama, mis pidi koguduses juhtuma, et kirja autor sellise tulisusega väljendab hukkamõistu. Kuidas sai kogudus lubada end taolisel viisil ära meelitada, et ohtu sattus terve evangeeliumi sõnum?

Paljud kogevad ilmselt igapäevaselt, kuidas meid pommitatakse varjatumalt ja avalikumalt sõnumitega, mis vihjavad, et oleksime juba ammu pidanud välja kasvama om vajadusest Jumala ja Tema standardite järgi. Nii mõnigi kord tõusevad meie sees samasugused küsimused, mis pidid olema esimeste kristaste südames. Peetruse kiri aitab  leida vastuseid meie oma ajastu küsimustele.

Tänane peatükk algab meeldetuletusega, et kiusatus loobuda Jumala väärtustest on jätkuv teema Jumala rahva loos - ning samas on Jumal läbi ajaloo asetanud parallelselt moraalse allakäigu teema kõrvale ühe teise loo. Peetrus annab ülevaate 1Moosese raamatu ajaloost, püüdes lugejatele meelde tuletada, et vaatamata moraalse segaduse aegadele, on Jumal oma valguse rahvast kõige selle keskel hoidnud.

Jumal pole kunagi kartnud kohut mõista: olgu inglite, Noa aegse iidse maailma või Soodoma ja Gomorra üle. Ja me ei peaks arvama, et Ta kõhkleks kohut mõista ka meie maailma üle.

Aga keset neid Jumala kohtumõistmisi on alati olnud ka õiged, inimesed, kellega Ta toimib armus, kes on jätkanud Tema järgimist. Ja Jumal on jätkuvalt päästnud neid inimesi ja teeb seda ka edaspidi: neid, kes on väsinud oma ühiskonna enesehävituslikest kalduvustest; kes meeleheitlikult otsivad päästesõnumit ning teistsugust lugu, meiesuguseid inimesi...

 
Issand, aita mind mitte kaotada lootust sinu kohtumõistmise õiglusesse ning suveränsusesse, sellesse kuidas ja millal sa seda teed. Aita mul jääda siiraks ja puhtaks selles väga segases maailmas. Aamen.

Selle kommentaari autor: Neil Hudson