Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kahte horisonti vaadates

Neljapäev, 5. Detsember 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Pt 3:10-18

Issanda päeva tulemisest
10Aga Issanda päev tuleb nagu varas. Siis hukkuvad taevad raginal, algained lagunevad lõõmates ning maad ja tema tegusid ei leita enam.
11Kui see kõik nõnda laguneb - missugused siis peate olema teie pühas eluviisis ja jumalakartuses,
12oodates ja kiirendades Jumala päeva tulemist, mil taevad põledes lagunevad ja algained lõõmates ära sulavad.
13Meie ootame aga tema tõotuse järgi uusi taevaid ja uut maad, kus elab õigus.
Lõpumanitsus
14Seepärast, mu armsad, olge seda oodates toimekad, et teid leitaks tema ees veatuina ja laitmatuina rahus.
15Ja meie Issanda pikka meelt pidage päästeks, nõnda kui ka meie armas vend Paulus teile on kirjutanud temale antud tarkust mööda.
16Sama ütleb ta kõikides kirjades, kus ta räägib neist asjust. Nendes on küll mõndagi raskesti mõistetavat, mida õppimata ja kõikuvad inimesed väänavad nagu muidki raamatuid iseendale hukatuseks.
17Mu armsad, et te nüüd seda ette teate, siis olge valvsad, et teid ei kistaks kaasa kõlbluseta inimeste eksitustega ja te ei langeks ära oma kindlalt aluselt.
18Kasvage meie Issanda ja Päästja Jeesuse Kristuse armus ja tundmises! Tema päralt olgu kirkus nüüd ja igaviku päevil! Aamen.

“(Aabraham) ... ootas kindlale alusele rajatud linna, mille meister ja ehitaja on Jumal. “ (Hb 11:10)

Esmasel lugemisel võib salmist 10 jääda mulje, et universum lihtsalt tuhastatakse ning tehakse uus. Vana pressitakse kokku ning heidetakse kõrvale. Taoline arusaam aga võib meid muuta üsnagi hoolimatuks kõige selle suhtes, mis praegu meie ümber maailmas toimub. Jah, me võime isegi rõõmustama hakata iga halveneva statistilise näitaja või sündmuse üle, sest lõpp tundub olevat seda lähemal.

Kuid too salm on keerulisem. Taevas lahustub ja maailma algained ”lagunevad”. Algainete all mõeldakse siin tõenäoliselt päikest, kuud ning tähti. Maa pühitakse paljaks. Meie ette maalitakse pilt kohtumõistmisest, mida viiakse läbi täielikus õigluses.

Kuidas peaksime siis elama? Peetrus kutsub üles elama püha ning jumalakartlikku elu. Meie igavene saatus uuendatakse koos taeva ja maaga. Ning see uus eksistents ning uued inimesed, kes seda täidavad - need katsutakse läbi ning puhastatakse.

Me elame oma maailmas ning jagame kõike mis siin sünnib, kuid samas oleme erinevad teistest meie ümber, sest oleme oma kujutluse täitnud Jumala au ilmsikssaamise väljavaatega. Ning meie väljakutseks ongi säilitada seda horisonti ka keset argielu.

Peetrus meenutab kogudustele, et nad ei peaks tundma end kuidagi halvematena kui uued õpetused tulevad pakkuma alternatiivseid usulisi arusaamu, vaid nad peaksid jääma tugevaiks selles mida ise on kogenud.

Peetrus teadis, et alati saab olema inimesi, kes kuritarvitavad Pühakirja selleks, et omandada võimu uskujate üle. Ja ta tuletab oma lugejatele meelede, et on nende vastutus - kasvada küpsuses nii tugevaks, et kellelgi pole võimalik neid lahti kiskuda (usu) ankru küljest. Peetruse viimane üleskutse meile on kasvada usus tugevaks - mis toob meid tagasi kogu kirja alguse juurde. Kelle usk jääb seisma salajaste rünnakute turmtules? Nende, kes aktiivselt on kasvanud usulisse küpsusesse (2Pt 1: 5-11)*

 

 

Leia omale usklik sõber kellega koos võiksite arutada mida saaks ja peaks muutma oma eluviisis, et kasvad Issanda tundmises igal elualal.

* “Just seepärast te peategi olema kõigiti valmis arendama oma usus voorust, vooruses tunnetust, tunnetuses kasinust, kasinuses kannatlikkust,kannatlikkuses vagadust,  vagaduses vennalikkust, vennalikkuses armastust,  sest kui teil seda kõike on, ja veel rikkalikult, siis te ei jää laisaks ega viljatuks meie Issanda Jeesuse Kristuse tundmises; kuid kellel seda pole, on pime ja lühinägelik; ta on unustanud, et on puhastatud oma endistest pattudest. 

 Seepärast, vennad, olge veelgi innukamad kindlustama omakutsumist ja äravalimist, sest kui te seda teete, ei väärata te iial. Sest nõnda võimaldatakse teile takistamatu sissepääs meie Issanda ja Päästja Jeesuse Kristuse igavesse kuningriiki. "

Selle kommentaari autor: Neil Hudson