Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tulemuslik usk

Esmaspäev, 17. Veebruar 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 3:14-22

Läkitus Laodikeia kogudusele
14Ja Laodikeia koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb Aamen, ustav ja tõeline Tunnistaja, Jumala loomise Algus:
15Ma tean su tegusid, et sa ei ole külm ega kuum. Oh oleksid sa ometi külm või kuum!
16Aga nüüd, et sa oled leige ja mitte külm ega kuum, sülitan ma su välja oma suust.
17Et sina ütled: Ma olen rikas ja mul on rikkust küllalt ning mul ei ole puudu millestki - ning sa ei teagi, et sa oled vilets ja armetu ja vaene ja pime ja alasti -,
18siis ma annan sulle nõu osta minu käest tules proovitud kulda, et sa saaksid rikkaks, ning valgeid rõivaid, et end nendega riietada ja et ei saaks avalikuks sinu alastioleku häbi, ning silmasalvi võida silmi, et sa näeksid.
19Keda iganes mina armastan, neid kõiki ma noomin ja karistan. Ole siis innukas ja paranda meelt!
20Ennäe, ma seisan ukse taga ja koputan. Kui keegi kuuleb mu häält ja avab ukse, siis ma tulen tema juurde sisse ning söön õhtust temaga ja tema minuga.
21Kes võidab, sellel ma lasen istuda koos minuga mu troonile, nagu minagi olen võitnud ning istunud oma Isaga tema troonile.
22Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele!

Täna Jumalat, sest Ta arm on uus igal hommikul! Palu, et ta aitaks sul olla avatud kõigele uuele, mida Tema täna su ellu tahab tuua.

Kõikidele on arusaadav kui räägitakse “külmast” või “tulisest” usust, vastandades neid, kes “põlevad Jumalale” teistele, kes on ükskõiksed. On üsna ebatõenäoline, et Johannes viitab siin sellisele kontrastile. Kui see nii oleks, kuidas saaks Issand soovida, et oleksime “leige” asemel “külmad”? Pigem tuleneb see võrdlus Lycuse orus asuva Laodikeia koguduse enda olukorrast. 

Laodikeia asus Hierapolise linna vastas teisepool orgu, ning mõlemat linna varustasid veega paekivikaljudest väljavoolavad kuumaveeallikad. Hierapolis asus pareguse Pammukale linna kohale, mille nimi tähendab “puuvilla kindlused”. Paljud on kindlasti näinud selle linna paekivi terrasside pilte Türgi reisibrošüürides. Kuum vesi lahustas paekivimi, mis seejärel ladestus vastavalt vee jahtumisele. See tekitas head teraapiatingimused, kuid põhjustas probleeme joogiveega; selleks ajaks kui vesi Laodikeia linna jõudis, oli see leige ning sedavõrd täis räpast ladesust, et ajas oksele! (s 16). Kolossa lähedalt saadav külm allikavesi aga oli suurepärane värskendaja ja jahutaja kuumal suvehooajal, kuid Laodikeia linna vesi ei sobinud  sõna otseses mõttes millekski.

Nii tõuseb meie ette küsimus: kas minu usust on mingit tolku? Kas minu tunnistus toob inimesi Kristuse juurde? Kas mu eluviis põhjustab mingi muutuse teistes inimestes mu ümber sellega, et osutab Kristusele? Kas mu koguduse elu kujundab aktiivselt seda ümbritseva kogukonna elu - nagu valgus ja sool? Nii meie kui Laodikeia koguduse usklike puhul, on küsimuse esitajaks Jeesus, kes on tõene ja ustav. Paulus tuletab meelde Timoteosele: “kui me oleme uskmatud, jääb tema ometi ustavaks, sest ta ei saa ennast salata. “ (2Tm 2:13) Millised ka poleks meie kordaminekud või läbikukkumised, viljad või viljatus, Tema on endiselt ukse taga ootamas, et kutsuksime Ta sisse kogemaks lähedast osadust Temaga - taevase pidusöömaaja eelmaitset.

 
Küsi endalt, Jumalalt ja võibolla ka mõnelt uskmatult sõbralt - kui tulemuslik on sinu usuelu? Pea meeles, et Tema, kelle vastus kõige enam arvesse läheb, on ustav ning ootab ukse juures....

Selle kommentaari autor: Ian Paul