Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

1000 aastat

Esmaspäev, 10. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 20:1-15

Tuhandeaastasest rahuriigist
1Ma nägin taevast alla tulevat ingli, kellel oli sügaviku võti ja suured ahelad käes.
2Ja ta võttis kinni lohe, selle muistse mao, kes on Kurat ja Saatan, ning aheldas ta tuhandeks aastaks
3ning viskas ta sügavikku ja sulges ta luku taha ning pani pealt pitseriga kinni, et ta enam ei eksitaks rahvaid, kuni need tuhat aastat saavad täis. Pärast seda peab teda natukeseks ajaks lahti lastama.
4Ja ma nägin troone ja neid, kes nende peal istusid; ja kohus anti nende kätte; ning ma nägin nende hingi, kelle pead olid kirvega maha raiutud Jeesuse tunnistamise pärast ja Jumala sõna pärast, ja kes ei olnud kummardanud metsalist ega tema kuju ega olnud võtnud tema märki oma otsaette ega käe peale. Nad tõusid ellu ning valitsesid kuningatena koos Kristusega tuhat aastat.
5Aga muud surnud ei tõusnud ellu, kuni need tuhat aastat said täis.See on esimene ülestõusmine.
6Õnnis ja püha on see, kes saab osa esimesest ülestõusmisest; nende üle ei ole teisel surmal meelevalda, vaid nad on Jumala ja Kristuse preestrid ning valitsevad koos temaga kuningatena tuhat aastat.
Lõplikust võidust saatana üle
7Kui need tuhat aastat otsa saavad, lastakse saatan lahti oma vanglast
8ning ta läheb välja eksitama paganaid, kes on ilmamaa neljas nurgas, Googi ja Maagoogi, koguma sõtta neid, kelle arv on nagu mereliiv.
9Ja nad tulevad üles ilmamaa lagendikule ja piiravad ümber pühade leeri ja armastatud linna. Ja taevast langeb tuli ning sööb nad ära.
10Ja kurat, nende eksitaja, visatakse tule- ja väävlijärve, kus on ka metsaline ja valeprohvet; ning neid piinatakse päevad ja ööd igavesest ajast igavesti.
Viimsest kohtust
11Ma nägin suurt valget trooni ning seda, kes sellel istub, kelle palge eest põgenesid maa ja taevas, ning neile ei leidunud aset.
12Ja ma nägin surnuid, suuri ja pisikesi, seisvat trooni ees, ning raamatud avati. Teine raamat avati, see on eluraamat. Ja surnute üle mõisteti kohut sedamööda, kuidas raamatuisse oli kirjutatud, nende tegude järgi.
13Ja meri andis tagasi oma surnud ning surm ja surmavald andsid tagasi oma surnud ning igaühe üle mõisteti kohut tema tegude järgi.
14Ja surm ja surmavald visati tulejärve. See on teine surm - tulejärv.
15Keda iganes ei leitud olevat eluraamatusse kirjutatud, see visati tulejärve.

“..Kuid meile Issand jääb - las minna maine kõik, me päralt suurem võit.” (Martin Luther 1483-1546 “Üks kindel linn ja varjupaik”)

Tänane peatükk on läbi aegade põhjustanud suurt vaidlust. Terved uskkonnad võlgnevad oma olemasolu selle peatüki tõlgendusele! Kogu Pühakirjas on tuhandeaastasest rahuriigist juttu vaid siin, salmides 2-7, ja nii ei tohiks seda kuidagi ületähtsustada. Samas - mainitakse seda kuues salmis kuus korda, näidates, et me ei saa seda ka ignoreerida.

Enamik lugejaist on 1000 aastase rahuriigi dilemmaga tuttavad: kas elame sümboolset 1000 aastast perioodi - mis algas Jeesuse esimese maa peale tulemisega ning lõpeb Tema teise tulemisega - praegu; või on tegu otseses mõttes 1000 aastase perioodiga, mis on alles tulemas?

Pakkuda võib 2 juhtnööri. Esiteks tuleks küsida: kumb neist tõlgendustest on rohkem kooskõlas kõige muu, tulevikku puudutava materjaliga Piiblis: Jesaja raamatu teise poolega, Taanieli raamatu ja Hesekieli raamatuga; Jeesuse sõnadega tuleviku kohta ning Pauluse erinevate viidetega? Teiseks, tuleks meil saada selles küsimuses paremateks agnostikuteks. Peaaegu kõik Kristuse sünni eelsed “eksperdid” eksisid Tema esimese tuleku osas, ning täpselt samamoodi võime omada ekslikke arvamusi teise tulemise osas. (Seisukoht, mida isiklikult soovitan oma sõpradele, on 1000 aastast rahuriiki toetav: mida iganes Jumal teeb, selle poolt ma olen!).

Tänane peatükk ise, on aga huvitavalt pakendatud, otsekui “võileib”: “leivakäärud” alguses ja lõpus (s 1-3 ja 11-15) räägivad kõik saatana ja tema liitlaste sidumisest ning kohtumõistmisest nende üle. “Liha leivakäärude vahel” aga kirjeldab pühade valitsemist (s 4-10). Samamoodi kui algas saatana valitsemiseaeg, 4 sõnaga 1.Mooseses raamatus: “Kas Jumal tõesti ütles....?” - lõpeb see nüüd 3 (4) sõnaga Ilmutuse raamatus 20:15 “ see visati tulejärve”. Jah, tema valitsemiseaeg on raske, kuid see on piiratud, ning selle lõpp igaveseks, saabub peatselt. Tolle lõppemise kokkuvõttele aga järgneb 2 peatükki, mis kirjeldavad Jumalat taasloomas, kauniks tegemas kõike seda, mille kurat ning patt olid hävitanud ja rikkunud.

 
Meie Isa, kingi meile üksmeelt olulistes asjades, erinevusi seal, kus tuleb vaielda ning heldet meelt ja armulisust kõiges.

Selle kommentaari autor: Hank ja Cathy Pott