Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Silmitsi rahvahulkadega

Neljapäev, 20. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 12:12-19

Jeesus sõidab kuninglikult Jeruusalemma
12Järgmisel päeval kuulis pühadeks kogunenud suur rahvahulk, et Jeesus tuleb Jeruusalemma,
13ja palmipuude oksi võttes läks rahvas välja talle vastu ja hüüdis:
"Hoosanna! Õnnistatud olgu, kes tuleb Issanda nimel, Iisraeli kuningas!"

14Aga Jeesus leidis eeslisälu ning istus selle selga, nõnda nagu on kirjutatud:
15"Ära karda, Siioni tütar! Ennäe, su kuningas tuleb eeslisälu seljas istudes."
16Esialgu ta jüngrid ei mõistnud seda, aga kui Jeesus oli kirgastatud, siis tuli neile meelde, et see oli kirjutatud tema kohta ja et nad temale seda olid teinud.
17Siis andis Jeesusest tunnistust rahvahulk, kes oli tema juures, kui ta Laatsaruse hauast välja hüüdis ja tema surnuist üles äratas.
18Just seepärast rahvahulk tuligi talle vastu, et ta kuulis teda olevat teinud selle tunnustähe.
19Variserid ütlesid nüüd üksteisele: "Eks te näe, et te ei saavuta midagi! Vaata, kogu maailm jookseb tema järele!"

“Ratsuta edasi! Ratsuta kuninglikult!/ Aeglasel sammul ratsuta surmale vastu; / oo Kristus, nüüd algab Sinu võidukäik / üle surma ja patu vangistuse. ” (HH Milman, 1791–1868)

Palmipuudepüha on Ülestõusmispühale eelneva aja üks pidulikumaid osi. Rahvahulgad, tervitushüüded, lehvivad palmioksad  - see kõik juhib suurde juubeldusse. Kuid asja sisu oli palju sügavam kergest tänavaetendusest. Samamoodi kui lõunasöök Betaanias, oli see sündmus Jeesuse saabuva kannatuse ettekuulutaja. Jeesuse enda jaoks oli Jeruusalemma tulek täis tugevaid emotsioone (Lk 19:41-44), ning arvestades paasapühaks linna kogunenud ligi 2,5 miljonit inimest, pole imestada, et variserid olid murelikud (s 19). Mis puutub palmiokstesse - siis needki polnud lihtsalt käepärased vahendid lehvitamiseks, vaid rahvuslik sümbol. Ka lisasid kiitusehüüded midagi juurde psalmile, mida tsiteeriti.  Aga mida tegelikult siis mõeldi, hüüdes “Iisraeli kuningas” (s 13)?

 Milline suurepärane võimalus oli see Jeesusele - astuda viimaks ometi talle õigusega kuuluvale positsioonile ning võtta vastu tunnustus, mida ta vääris! Mida tema tegi? Tema ratsutas Jeruusalemma eesli seljas. Ka Jeesus viitas Pühakirjale (s 15). Ning neile, kes seda mõistsid, oli see väga oluline märk. Kuningas, Sakarja 9. peatükis, oli see, kes tuli rahus, kuid samas ka see, kes tuleb kui terve maailma kuningas. Ja selle viite taustal, ei oleks vast miski olnud nii ebakohane, kui natsionalistlikud palmioksad. Ka tänapäeval võime liigselt kiirustades kuulutada Jeesuse “meie omaks”. Mida näiteks täpsemalt mõeldakse, kui räägitakse “kristlikust maast”? Täpselt samamoodi kui jüngritel, võib ka meie taipamine jääda aeglaseks (s 16).

Tegelikult oli tol päeval tegemist kahe rahvahulgaga. Teine hulk olid need, kes olid näinud Laatsaruse surnuist ülesäratamist ning levitasid sõnumit Jeesusest (s 17). Nende innukus ei olnud tavalise kõmuuudise levitamise innukus - vaid nad olid näinud üht Jeesuse tunnustähtedest. See isiklik kogemus Jeesuse väe reaalsusest  - nagu ka meie oma täna - oli see, mis viimselt pani isegi variserid tunnistama olukorda tõeselt: “Kogu maailma jookseb Tema järele!” (s 19).

 
Kuidas muudab teadmine kuningast, kes tuli rahus, sinu jaoks vaadet tänastes päevauudistes kajastatud sündmustele?

Selle kommentaari autor: Emlyn ja Tricia Williams