Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valgus pimedatele

Esmaspäev, 24. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 12: 37-43

Juudid ei söanda Jeesusesse uskuda
37Ehkki Jeesus oli nende silma all teinud nii suuri tunnustähti, ei uskunud nad siiski temasse,
38et läheks täide prohvet Jesaja sõna, mis ta oli öelnud:
"Issand, kes on uskunud meie kuulutatut? Ja kellele on ilmutatud Issanda käsivart?"

39Seepärast nad ei suutnud uskuda, et Jesaja oli veel öelnud:
40"Ta on pimestanud nende silmad ja teinud nende südame kõvaks, et nad silmadega ei näeks ja südamega ei mõistaks ega pöörduks, et ma parandaksin neid."
41Seda ütles Jesaja, sest ta nägi Jeesuse kirkust ning rääkis temast.
42Siiski uskus ka palju ülemaid temasse, kuid nad ei tunnistanud seda variseride pärast, et neid ei heidetaks kogudusest välja,
43sest nad eelistasid inimeste tunnustust Jumala tunnustusele.

“Jumal ei ole ju läkitanud oma Poega maailma, et ta kohut mõistaks maailma üle, vaid et maailm tema läbi päästetaks. “ (Jh 3:17)

“Kui meie koguduses toimuksid ka imed ning tervenemised, siis inimesed hakkaksid uskuma ning tuleksid Kristuse juurde,” ütles mulle kord keegi koguduse inimene. Kui see ainult nii oleks! Isegi siis kui Jeesus tegi imesid siin maa peal, ei uskunud paljud (s 37). See ei tähenda, et me ei peaks paluma Jumalat ilmutada end läbi väeliste tegude, kuid kui peame imesid kindlaks viisiks inimeste Kristusele võitmisel, siis pettume kindlasti. Kirikuajalugu on täis sellekohaseid näiteid.

Uskmatus ning vaimulik pimedus on võimsad jõud ning nende ignoreerimine võib saada saatuslikuks (2Kr 4:4). Teatud perioodil oli kombeks kasutada spetsiaalseid küsimustikke inimeste evangeliseerimisel. Küsimuste seeria lõppes küsmusega, mille ainuke võimalik loogiline vastus oli avaldada soovi saada kristlaseks. Elu aga ei ole nii lihtne. Kristlik usk ei põhine intellektuaalsel arusaamisel vaid oma tahte pühendamisel. Isegi kui mitmed juutide juhid olid hakanud Jeesusesse uskuma, soovisid nad samas olla aktsepteeritud oma kogukonnas, ning see takistas neid tõeliselt pöördumast (s 42,43).

Johannes pöördub nüüd tagasi tervet peatükki läbiva teema - misjoni juurde. Jeesuse põhjus siia maailma tulekuks oli see, et meie hakkaksime uskuma, ning mitte ainult “üldise uskumise” mõttes, vaid, et usuksime Temasse, kes oli Jeesuse läkitanud (s 44,45). On äärmiselt lihtne kaotada silmist Jumala peamine eesmärk. Me ei pruugi mõista Jumala teid (s 40), kuid võime olla kindlad selles, mida ta soovib igale meist: et saaksime päästetud (s 47). Selle, mille Johannes vägagi selgelt ühes oma evangeeliumi tuntuimas osas (Jh 3:16-21) välja ütleb, kohaldab Jeesus nüüd endale.

 
“Sest nad eelistasid inimeste tunnustust Jumala tunnustusele.” (s 43) Kas see on ka oht sinu jaoks?

Selle kommentaari autor: Emlyn ja Tricia Williams