Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jeesus – Taevase Isa saadik

Teisipäev, 25. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 12:44-50

Juudid ei söanda Jeesusesse uskuda
44Aga Jeesus hüüdis valjusti: "Kes minusse usub, see ei usu minusse, vaid temasse, kes minu on saatnud,
45ja kes mind näeb, see näeb teda, kes minu on saatnud.
46Mina olen tulnud valguseks maailma, et ükski, kes usub minusse, ei jääks pimedusse.
47Ja kes iganes mu sõnu kuuleb ega pea neist kinni, selle üle ei mõista mina kohut, sest ma ei ole tulnud maailma üle kohut mõistma, vaid maailma päästma.
48Kes lükkab minu kõrvale ega võta vastu mu kõnet, sellel on juba kohtumõistja. Sõna, mis ma olen rääkinud, see mõistab tema üle kohut viimsel päeval,
49sest mina ei ole rääkinud iseenesest, vaid Isa, kes on minu saatnud, on andnud mulle käsu, mida ma pean ütlema ja mida ma pean rääkima.
50Ja ma tean, et tema käsk on igavene elu. Mida mina räägin, seda ma räägin nõnda, nagu Isa mulle on öelnud."

Mis on sinu jaoks kõige olulisem kuulutuses Jeesusest? Kellele ja kuidas oled seda edasi andnud?

Tänases tekstis on tegu Jeesuse avaliku teenistuse viimaste sõndega, mida Johannes oma evangeeliumis edasi annab. “Aga Jeesus hüüdis valjusti…” Äsja peitis Ta enese nende eest (s 36) ning nüüd hüüab! Inimeste nõdrausulisus ning nende hirm inimeste ees pani Ta hüüdma. Mõnikord peab Jumal ka meid “hüüdma” (erinevais vormides), et suunata meie mõtted olulisimale! Jeesus suunab siin kogu tähelepanu Taevasele Isale. 

Usk Jeesusesse, on usk Isasse, kuulutatud sõnad on Isalt, Isa on Jeesuse saatnud.Jeesus jätab end tagaplaanile ega otsi enese au. Ta on tulnud Isa tahet täitma ning Tema nime austama. Siin on kokkuvõte evangeeliumist: Jumal-Isa on läkitanud oma Poja maailma valguseks ja Päästjaks. Variserid olid siiani ju ikka Jumalasse uskunud, aga Jeesust nad Temaga ei seostanud. 

Nii 47. kui 48 salmis rõhutab Jeesus, et tuli selleks et päästa, mitte hukka mõista. Ta toob selgelt välja oma seose Jumal-Isaga ning oma vahendaja rolli. Võimsalt väljendub siin Vana Testamendi prohvetikuulutuste täitumine. Vaata 48. salmi paralleelkirjakohta - 5Ms 18:18,19:  “ Ma äratan neile ühe prohveti nende vendade keskelt, niisuguse nagu sina, ja ma panen oma sõnad ta suhu ja ta räägib neile kõik, mis mina teda käsin. Ja kes ei kuula mu sõnu, mida ta räägib minu nimel, sellelt nõuan mina ise aru…”  Seda rääkis Jumal umbes kaks tuhat aastat varem oma rahvale. Nüüd on need sõnad Jeesuses täitunud, aga inimesed ei mõista kuulutatut ning tegelevad rohkem enese au saavutamisega kui Jumala otsimisega. Aga sellest hoolimata, on meie ülesanne Jeesuse päästesõnum edasi anda.

 Jeesuse alandlikkusest ja ustavusest on palju õppida. Millele keskendun evangeeliumi edasiandmises, kas hukkamõistmisele või päästesõnumile? Kui palju annan oma igapäevaelus Jumalale au? Kui palju läheb aega eneseupitamisele…? Kui ustav olen ma oma teenimises? Kas räägin neid sõnu, mida Tema mulle annab rääkida, või hoopis lobisen suurema osa ajast enese tarkusest, et lihtsalt teiste tähelepanu ja tunnustust võita!

Palu veel enam Püha Vaimu täitmist ning juhtimist oma kuulutustöösse ning, et võiksid alati rääkida kõige olulisemast. Palu julgust, nendeks olukordades kui on vaja “hüüda”

 
Jeesus ütles: “Mina olen tulnud valguseks maailma, et ükski, kes usub minusse, ei jääks pimedusse. “(Jh 12: 46)

Selle kommentaari autor: APÜ