Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Aeg vastanduda?

Reede, 19. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 7:1-24

Jeesus varjab end
1Pärast seda käis Jeesus mööda Galileamaad, sest ta ei tahtnud rännata Juudamaal, kuna juudid otsisid võimalust teda tappa.
2Aga juutide lehtmajadepüha oli lähedal.
3Siis Jeesuse vennad ütlesid talle: "Lahku siit ja mine Juudamaale, et ka sinu jüngrid näeksid su tegusid, mida sa teed,
4sest keegi ei tee midagi salajas, kui ta ise tahab olla üldsusele tuntud. Kui sa teed selliseid asju, siis avalda ennast maailmale!"
5Isegi Jeesuse vennad ei uskunud temasse.
6Siis ütles Jeesus neile: "Minu aeg ei ole veel käes, aga teil on alati paras aeg.
7Maailm ei saa teid vihata, mind see aga vihkab, sest mina tunnistan selle kohta, et selle teod on kurjad.
8Teie minge üles pühiks, mina ei lähe üles neiks pühiks, sest minu aeg ei ole veel täis saanud."
9Ta ütles seda neile ja jäi Galileasse.
10Aga kui Jeesuse vennad olid pühiks üles läinud, läks temagi, aga ta ei läinud avalikult, vaid otsekui salaja.
11Siis juudid otsisid Jeesust pühadeks kogunenute hulgast ja küsisid: "Kus ta on?"
12Ja rahvahulgas sosistati rohkesti tema kohta, ühed ütlesid, et ta on hea, teised, et ei ole, vaid ta eksitab rahvast.
13Ometi ei rääkinud keegi temast avalikult, sest kõik kartsid juute.

“...Ärge mõistke kohut enne õiget aega, enne kui tuleb Issand, kes toob valguse ette pimedusse varjunud asjad ning teeb avalikuks inimsüdamete kavatsused....”. (1Kr 4:5)

Mõnikord ei soovi pereliikmed üksteisele avaldada oma plaane, kuid taoline oma plaanide varjamine mida Jeesus siin oma vendade suhtes rakendab, on üsna äärmuslik.  Vennad soovivad, et Jeesus läheks lehtmajade pühale ning teeks kõikide nähes tunnustähti, Jeesus aga üsna ilmselt ei usalda neid. See pole üllatav, kui arvestada, et Johannes räägib meile, et nad tegelikult ei usu temasse.

Selle asemel läheb Jeesus pidustustele inkognito nii, et ta rahva seas tundmatuna liikudes kuuleb, mida inimesed räägivad ning näeb ka kuidas rahva juhid teda otsivad. Kui ta siis pühade poole peal hakkab templi õues avalikult õpetama, kõnetab ta otse olukorda, mille tunnistajaks enne oli. Tegelikult on kuulamine ning vaatlemine meie jaoks isegi otsustavamad kui Jeesuse jaoks. Sageli peaksime õppima kuulama ning endasse koguma kõike, mida inimesed ütlevad ning mõtlevad enne, kui ise rääkima hakkame!

Jeesusele on selge, et tal tuleb vastanduda rahva juhtide silmakirjalikkusele ning kurjadele kavatsustele isegi siis, kui ülejäänud rahvas sellest aru ei saa (s 20), ja nii paljastab ta juhtide käitumise vasturääkivuse. Variserid peavad piinliku täpsusega Moosese seadust, mis keelab tapmise, kuid sealsamas on nende kavatsus tappa Jeesus. Nad täidavad käsku hingamispäeval ümberlõigates, samas keelavad Jeesusel hingamispäeval inimesi tervendada. Ja Jeesus ütleb neile otse:  teil on vaja iseendid kriitiliselt hinnata ning õiglaselt käituda (s 24).

Jeesuse pidustuste külastamise tulemus on hoopis teistsugune, kui ta vennad oleks soovinud. Selle asemel, et oma imeliste võimetega rahva meelt lahutada ning juhtidele muljet avaldada, edastab Jeesus neile karmid noomitused Jumalalt ning lisab väljakutse nimetades nende ausust ja siirust pinnapealseks. Kunagi ei ole lihtne vastu astuda sellele, mis on varjatud. See on Püha Vaimu töö. Ja kui Tema kannustab meid kellelegi vastanduma, tuleb meil alistuda - kuid esmalt peame otsima läbinägelikkust, palvetama õige arusaamise pärast ja lubama Jumalal olla vastamisi ka meiega.

 
Kuidas suudad sina käsitleda neid asju mis su pere- või töösuhetes on varjatud? Palu, et Jumal võiks täna anda sulle tarkust ning julgust näha ja minna edasi Tema näidatud teed.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey