Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lõhenenud rahvas

Esmaspäev, 22. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 7:25-36

Rahvas on nõutu Jeesuse suhtes
25Siis mõned jeruusalemlastest ütlesid: "Eks ta ole seesama, kelle tapmiseks nad otsivad võimalust?
26Ja ennäe, ta räägib avalikult, ja talle ei öelda midagi! Kas ehk ülemad on tõesti ära tundnud, et tema ongi Messias?
27Kuid me teame teda, kust ta on pärit, aga kui tuleb Messias, siis ei tea keegi, kust ta on."
28Siis hüüdis Jeesus pühakojas õpetades valjusti: "Jah, mind te teate ja teate ka, kust ma olen. Ent mina ei ole tulnud iseenesest, vaid tõeline on tema, kes minu on saatnud ja keda teie ei tunne.
29Mina tunnen teda, sest ma olen tulnud tema juurest ja tema on minu läkitanud."
30Nüüd nad otsisid võimalust teda vahistada, ometi ei pannud keegi kätt ta külge, sest tema tund ei olnud veel tulnud.
31Aga rahvahulgast uskusid temasse paljud, ja need ütlesid: "Kui Messias tuleb, kas ta teeb rohkem tunnustähti, kui tema on teinud?"
32Kui variserid kuulsid rahvahulka omavahel nõnda tema üle sosistamas, läkitasid nemad ja ülempreestrid sulaseid teda vahistama.
33Siis ütles Jeesus: "Ma olen teie seas veel ainult pisut aega ning siis ma lähen selle juurde, kes minu on saatnud.
34Te otsite mind, ent ei leia, ja kus mina olen, sinna ei saa teie tulla."
35Siis juudid ütlesid üksteisele: "Kuhu ta kavatseb minna, nii et me teda ei leia? Ega ta ometi lähe nende juurde, kes elavad kreeklaste seas, ja hakka õpetama kreeklasi?
36Mida tähendab see sõna, mis ta ütles: Te otsite mind, ent ei leia, ja kus mina olen, sinna ei saa teie tulla?"

“Ükski inimene ei ole veel kunagi nõnda rääkinud nagu see inimene.” (Jh 7:46)

Mind on alati imestama pannud viisid, kuidas erinevad inimesed reageerivad sama isiku või sündmuse suhtes. Meie taustas või mõtteviisis on suurel määral materjali, mis suunab meid valima teatud reaktsiooni teiste suhtes. Tänases tekstis kütab erisusi veelgi ägedamaks segadus, mis rahva hulgas valitses. Rahvas ei suuda mõista, mida Jeesus oma sõnadega mõtles - kust ta on tulnud ning kuhu ta on minemas (s 27, 28,35,36)  -nii läheb vaidlus aina tulisemaks tuues esile kaks erinevat reaktsiooni.

Esimene neist on variserlik reaktsioon. Variserid hindasid Jeesust vaid välise põhjal, võrreldes Teda nende endi ettekujutuse taustal prohvetitest. Et aga nende endi teadmised olid vigased, siis ei suudagi nad näha Jeesuses midagi muud kui galilealast ning mitte kui seda, kes on sündinud Betlemmas (s 41,52). Ja just nii satuvadki nad eksitusse, rajades end ebausaldusväärsele informatsioonile ning uhkusele omaenese tarkuse üle - ning lükkavad Jeesuse ära.

Teistsugune reaktsioon tuleb rahvahulgalt. Nemad hindavad Jeesust oma kogemuse põhjal, võrreldes prohveteeringuid oma kogemuse taustal Jeesusest. Nad näevad imesid, kuulevad õpetust, tajuvad välgatusi Püha Vaimu liikumisest (s 39, 40), mõistavad “elava vee” pakkumist Jeesuse poolt - ning nad saavad Jeesusest õigesti aru: “Tema on Messias” (s 41).

Jeesus on inimesed kahte leeri ajanud läbi terve ajaloo. Ja igas kohas, kus iial on jutlustatud, on olnud neid, kes Kristuse hülgavad ning neid, kes Tema on vastu võtnud.

Meie ülesanne ei ole urgitseda miks just nii, vaid jätkuvalt uskuda ning anda tunnistust tõe kohta. Kui me seda teeme, siis üsna tõenäoliselt kutsume ise välja sarnase reaktsioni, nagu seda koges rahvas, kes oli end alistanud oma enesetähtsust täis olevaile juhtidele. Pilkamine, naeruvääristamine ning sõimamine on tavaliselt relvad, mida kasutavad need, kel pole ühelgi teisel viisil õnnestunud suruda oma vaateid teistele peale (s 47)! Taoline negatiivne tagasiside aga ei heidutanud Jeesust ning ei tohiks araks teha ka meid. Sest Tema on meile tõotanud anda Püha Vaimu väe, et võiksime kuulutada elu Tema nimes kõikidele, kes tahavad vastu võtta.

 
Issand, aita meil läbi terve elu jagada teistele kogemust Kristuse väelisusest ning armastusest. Toogu meie teod au Jumalale, Isale, kes on taevas.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey