Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Maailm või kuningriik?

Teisipäev, 23. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 7:37-52

Suurkohus arutab, mida teha Jeesusega
37Aga pühade viimasel, suurel päeval seisis Jeesus ja hüüdis valjusti: "Kellel on janu, see tulgu minu juurde ja joogu!
38Kes usub minusse, nagu ütleb Kiri, selle ihust voolavad elava vee jõed."
39Aga seda ta ütles Vaimu kohta, kelle pidid saama temasse uskujad; sest veel ei olnud Vaimu, kuna Jeesus ei olnud veel kirgastatud.
40Siis ütlesid mõned rahva seast, kes seda kõnet kuulsid: "Tema on tõesti prohvet."
41Teised ütlesid: "Tema on Messias." Aga paljud ütlesid: "Ega siis Messias tule Galileast?
42Eks Kiri ütle, et Messias tuleb Taaveti järglaste seast ja Petlemma külast, kust oli Taavet."
43Siis tekkis rahva hulgas lahkmeel Jeesuse pärast.
44Mõned neist tahtsid teda vahistada, kuid ükski ei pannud kätt tema külge.
45Templisulased läksid nüüd ülempreestrite ja variseride juurde tagasi, ja nood küsisid neilt: "Miks te ei toonud teda?"
46Templisulased vastasid: "Ükski inimene ei ole veel kunagi nõnda rääkinud nagu see inimene."
47Siis variserid vastasid neile: "Kas teiegi olete lasknud ennast eksitada?
48Kas üksainuski ülemaist või variseridest on temasse uskunud?
49Kuid see rahvahulk, kes ei tunne Seadust, on neetud!"
50Nikodeemos, kes kord varem oli Jeesuse juures käinud ja oli üks nende seast, ütles neile:
51"Ega siis meie Seadus mõista inimest süüdi, enne kui teda on üle kuulatud ja teada saadud, mida ta on teinud?"
52Nad kostsid talle: "Kas ka sina oled Galileast? Uuri järele, ja sa näed: Galileast ei tõuse prohvetit!"

Kaalu teemasid, millest Sa peaksid täna Jumalaga rääkima. “Issand, valgusta mind kui ma täna loen, et ma võiksin parimal moel kasutada iga võimalust, et tuua esile Sinu kuningriigi väärtusi.”

Ma elan Kesk-Inglismaal krahvkonnas, mis on kivisöetööstuse väljasuremise tõttu palju kannatanud. Linnades ja külades, mis olid sellega enim seotud, on toimunud dramaatiline töötuse ja kuritegevuse kasv; ning neist pärinevad inimesed kogevad halvakspanu teiste, rikkamate piirkondade esindajate poolt.

Inimesed, kes osalesid rõõmsalt pühade viimaste päevade pidustustel Jeruusalemmas, olid pärit eri paigust, sealhulgas Galileast. Arenenud linna elanikud nautisid Jeruusalemma mugavust ja ühiskondlikku elustiili ning halvustasid neid “väheharitud” põllu- ja kalamehi (s. 49; Jh. 1:46). Siiski kogunesid nii arenenud linnainimesed kui kodused provintslased ühtviisi ülistama Jumalat ja täitma ajaloolisi rituaale, vaadates, kuidas preestrid tõid vett ja kandsid seda templisse, ise traditsioonilisi sõnu deklameerides (Js. 12:3). See tegevus sümboliseeris nii vett, mis annab elu ja kasvu saagile, kui ka vett, millega Jumal rahvast varustas, kui Iisrael risti-rästi läbi kõrbe rändas (2 Mo. 17:1-6; 1 Ko. 10:4).

Selle elava rituaali ilmekas kontekstis otsustab Jeesus pöörduda rahva poole üleskutsega, pakkudes vaimuliku janu ja igatsuse kustutamist elavate vete andmisega, mis voolaks nende seas (s. 37, 38). On ebatõenäoline, et kuulajad said aru selle Vaimu kohta käiva tõotuse sügavusest, kuid nad teadsid, et see oli sügavmõtteline ja prohvetlik. Ehkki nad ei teadnud tegelikku tõde Jeesuse sünni ega sünnikoha kohta, olid mõned, hoolimata usuliidrite vaevanägemisest, siiski tundnud ära Messia (s. 41).

'Nikodeemus, õpetaja , kes oli Jeesusega rääkinud öisel salajasel kohtumisel (Jh. 3:1-15), pidi olema Jeesusest sügavalt puudutatud, sest nüüd astub ta dramaatilise ja võimalik, et karjääri ohustava sammu. Väljakutses oma variseridest kolleegidele, kes seilasid kirjasõna seadustes kohtumõistmise kohta, üritab ta tõe eest välja astuda. Kuid tema julgus jätab ta maha ja kui mõnitatakse tema pärinemist Galileast, jääb ta vait. Sellel pöördelisel hetkel on ta mõjutatud maailma, mitte kuningriigi poolt. Me teame, et pärastpoole kui Jeesus oli risti löödud, tõi Nikodeemus heldelt parfüüme ja aitas surnukeha eest hoolitseda, kuid tema motiivid saavad olla vaid oletuslikud (Jh. 19:38-42).

 

Meie maailm vajab nende inimeste julgust, kes juhinduvad Jumala kuningriigist. Issand kutsub meid oma järgijatena üles olema julged, visad ja otsusekindlad kuulutades Tema sõnumit oma kaasajas. Palveta enda ja teiste eest!

Selle kommentaari autor: Nick Harding