Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Süüdi, aga mitte hukkamõistetud!

Kolmapäev, 24. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 8:1-11

Jeesus ja abielurikkuja naine
1Aga Jeesus läks Õlimäele.
2Kuid koidu ajal tuli ta tagasi pühakotta ning kogu rahvas tuli tema juurde ning ta istus ja õpetas neid.
3Aga kirjatundjad ja variserid tõid abielurikkumiselt tabatud naise, panid ta keskele seisma
4ja ütlesid Jeesusele: "Õpetaja, see naine tabati abielurikkumiselt.
5Mooses on Seaduses käskinud niisugused kividega surnuks visata. Mida nüüd sina ütled?"
6Aga seda nad ütlesid teda proovile pannes, et nad saaksid teda süüdistada. Jeesus kummardus ja kirjutas sõrmega maa peale.
7Aga kui nad küsides peale käisid, ajas Jeesus enese sirgu ja ütles neile: "Kes teie seast ei ole pattu teinud, visaku teda esimesena kiviga!"
8Ja ta kummardus jälle ja kirjutas maa peale.
9Ja seda kuuldes lahkusid nad üksteise järel, vanematest alates, jäid üksnes tema ja keskel seisev naine.
10Jeesus ajas enese sirgu ja ütles talle: "Naine, kus nad on? Kas keegi ei ole sind surma mõistnud?"
11Tema ütles: "Ei keegi, Issand!" Aga Jeesus ütles: "Ega minagi mõista sind surma. Mine, ja nüüdsest peale ära enam tee pattu!"]

“Ei hukkamõistu karda ma; mu osa Jeesus armuga; mul elu Temas, kes on Pea; ning rüüks on õiglus taevane - nii julgelt ligineda võin; Ta troonile, mis igavest.” (Charles Wesley, 1707–88)

Abielurikkumiselt tabatud naine toodi Jeesuse ette proovikiviks. Jeesuse kriitikud aimasid, et ta ei ole eriti innukas naist kividega surnuks viskama, kuid naise vabastamise nõue oleks läinud vastuollu Moosese seadusega, mis nõudis abielurikkuja surma. On huvitav, et Jeesuse ette toodi ainult naine. Abielurikkumiseks on vaja kahte inimest, ning Moosese seadus sätestas selgelt, et mõlemad osapooled peavad saama võrdselt karistatud. Kui naine tõesti tabati otse teolt, siis oli teada ka osalenud mehe isik - ometi ei tooda teda kohtumõistmiseks Jeesuse ette. Variseride ning käsuõpetajate erapoolikus on ilmne kõikidele.

Keeldudes nendega vaidlemast, ning isegi katkestamast sõrmega liivale kirjutamist, annab Jeesus selge signaali, et Ta ei kavatse silmakirjalikkusega kaasa mängida. Tema väljakutse  et need kes on patuta, visaku esimene kivi, mitte ainult ei vaigista süüdistajaid vaid vabastab ka naise - kuid kajab samas läbi ajastute meieni kui kõikide süüdimõistmine. Keegi meist pole patust vaba, aga kui palju on sellest hoolimata väljendatud raevu teiste pattude suhtes läbi ajaloo!

Kummaline on see, kuidas rahvas vaikselt ära hajub, ilma, et Jeesus peaks kellelegi isegi otsa vaatama. Tema sõnade meelevald on piisav, eriti vanematele, kes on lahkujate seas esimesed. Ja kui ta viimaks naise vastu kõnelema hakkab, siis ei vaata ta tema patule läbi sõrmede vaid käsib tal selle maha jätta. Jeesus keeldub naist hukka mõistmast, sest mitte keegi ei esitagi uut süüdistust.

Sellel, kui vabastame kellegi süüst, on kindel seos Jumala andeksandmisega. Pakkudes kellelegi halastust, tõstame esile Jumala armu toimimise inimeses Jeesuse läbi. Ja kui õiglane Kristus kostab meie eest öeldes: “ka mina ei mõista teda hukka” - siis on ta meie ellu öelnud kõige vabastavama lause maailmas.

 
Millises eluvaldkonnas oled kõige teadlikum Jumalalt vastu võetud andeksandmisest? Kas su elus on veel alasid, kus vajaksid vabastamist? Pane need praegu palves Jumala ette.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey