Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

See maailm ja teine maailm

Reede, 26. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 8: 21-30

Jeesus ei ole sellest maailmast
21Siis ütles Jeesus neile taas: "Mina lähen ära ja te otsite mind, ja te surete oma pattudesse. Kuhu mina lähen, sinna ei saa teie tulla."
22Nüüd ütlesid juudid: "Kas ta ehk kavatseb ennast tappa, et ta ütleb: Kuhu mina lähen, sinna ei saa teie tulla?"
23Ja Jeesus ütles neile: "Teie olete alt, mina ülalt. Teie olete sellest maailmast, mina ei ole sellest maailmast.
24Ma just ütlesin teile, et te surete oma pattudesse; sest kui te ei usu, et mina olen see, siis te surete oma pattudesse."
25Nüüd nad küsisid temalt: "Kes sa siis oled?" Jeesus ütles neile: "Mis ma üldse teiega räägin?
26Mul on palju rääkida teie kohta, ka kohut mõista. Kuid tema, kes minu on saatnud, on tõene, ja mina räägin maailmale vaid seda, mida ma temalt olen kuulnud."
27Nad ei saanud aru, et ta rääkis neile Isast.
28Siis ütles Jeesus: "Kui te Inimese Poja olete ülendanud, siis te mõistate, et mina olen see ja et ma ei tee midagi iseenesest, vaid räägin nõnda, nagu Isa mind on õpetanud.
29Ja minuga on tema, kes minu on saatnud, ta ei ole jätnud mind üksi, kuna ma teen alati seda, mis talle meeldib."
30Kui ta seda rääkis, hakkasid temasse uskuma paljud.

“Teie olete sellest maailmast, mina ei ole sellest maailmast” Issand, sinu sõnad variseridele on jõulised ning kompromissitud. Palun juhi mind tänase piibliteksti juures, et võiksin olla sama julge ja selge oma tunnistamises.

On vähe tundeid mis võrduksid nendega kui õpetaja on tunnistajaks sellele kuidas tema õpilane korraga taipab, ja saab aru mida talle õpetatakse - kui ta nö “paneb pildi kokku”. Aga samamoodi on vähe võrreldavaid tundeid nendega kui õpetaja kogeb, et ükskõik kuidas ta ka püüaks, milliseid väljendeid ja sõnu ta kasutaks - ei jõua miski pärale. Tänases tekstis õpetab Jeesus lihtsate kuid võimsate kujundite vahendusel kes ta on - ometi see variseridest ja õppimatutest inimestest koosnev rahvahulk - ei suuda seda taibata.

Jeesus läheb edasi, selgitades et ta läheb ära (s 21). Rahvale, kes on palju rännanud ning kaua võidelnud omaenese territooriumi kättesaamiseks - oli see veel üks asi mida oli raske taibata. Variserid, kes ei suutnud ka enesele tunnistada et hauvad salaplaane Jeesuse vastu, küsivad nüüd temalt, kas ta kavatseb eneselt elu võtta, hiljem aga pöörduvad taas tagasi küsimuse juurde, kes Jeesus siis tegelikult on ja kes on tema isa (s 25,27). Neil on seda kõike raske mõista sellepärast, et nende arusaamine on liiga kammitsetud jäigast seadusepidamisest, ega ole avaud Jumala Vaimule.

Ja võibolla on see kurbus, või isegi meeleheide, kui Jeesus avaldab neile veel ühe vihje, mis algab taas sõnadega “Mina olen....” ( s 24,28).Kui miski, siis just see viitab üheselt tagasi olukorrale kus Jumal kirjeldas end Moosesele samade sõndaega. Jeesus üritab veelkord rahvale selgeks teha, et ta tuleb kusagilt mujalt, ta kuulub mujale. Jätkuvalt aga on rahvas liiga kinni omaenese tardunud maailmavaates, et aru saada Jeesusest või tema sõnumist.Rahval oli  võimalus teada saada, et Jeesus tõesti oli Jumala poeg, nii nagu ta ka algusest peale oli öelnud. Nad kuulsid oma kõrvadega teda jutustamas oma Isast, edasi andmas Isa sõnu neile ning nad oli tunnistajateks Jeesuse igatsusele kõigiti teha oma Isa tahet. Mõned neist võisid olla isegi kuulnud Isa enese sõnu Jeesuse kohta kui Jeesus ristiti.

Nüüd aga tundub et Jeesus enam ei ootagi mingit reaktsiooni sellele, mida ta neile õpetab. Ta ei kritiseeri enam neid, vaid jagab nendega isegi sõnumit oma peatsest ristisurmast (s 28). Kurb tõde on see, et enamik sellest rahvahulgast tundub olevat otsustanud mitte iial õppida sellest mida Jeesus räägib.See väljakutse - olla hõivatud praeguse maailma asjadega, ja ometi samas ka teadlik nähtamatust ja igavesest maailmas meie ümber - see on jätkuv. Kuigi uskujad ei saa iial lõpuni mõistma Jumalat, tuleb meil siiski otsida sügavamat arusaamist taevastest asjadest, vältides liigset uppumist selle maailma asjadesse, olgu siis religioossetes või sekulaarsetes asjades. Vastasel korral võib meiega minna nagu Jeesuse kuulajategagi - et me küll kuuleme kuid ei suuda kuidagi reageerida.

 
Võta hetk ning mõtiskle oma usuelu tasakaalu üle - oled sa piisavalt teadlik Jeesuse maailmast? Kuidas võiksid selles teadlikustamises kasvada?

Selle kommentaari autor: Nick Harding